Ukrayna askeri savaştan kaçıyor

İngiltere’nin önemli gazetelerinden Telegraph, Ukrayna’daki savaşın giderek daha fazla Moskova’nın lehine olan bir yıpratma savaşına dönüştüğünü yazdı. Gazete Ukrayna ordusunun askere alacak erkek gücünün tükendiğini belirtti

Eski ABD Savunma Bakanlığı Danışmanı Albay Dougles Mcgregor Kiev’in, Rusya'ya karşı operasyonlarında 40 binden fazla askerini kaybettiğini söyledi. Bu başarısızlık özellikle insan gücünde ciddi azalmaya sebep oldu. İngiliz The Telegraph gazetesi “Kiev şu ana kadar Batı’dan gelen teçhizat eksikliğiyle takdire şayan bir şekilde başa çıktı ancak halihazırda yüzleşmek zorunda olduğu insan gücü eksikliği ölümcül olabilir.” ifadelerini paylaştı.

‘ZAMANA KARŞI SAVAŞ’

Robert Clark’ın imzasını taşıyan haberde Ukrayna kuvvetlerinin Robotine’de yaptığı saldırıda zamana karşı savaştıkları belirtildi. Clark, Rusya’nın zorlu mayın tarlalarına ilk kez dört hafta önce giren Kiev’in, artan kayıplar ve sonbahar yağmurları savaş kabiliyetini yok etmeden önce başarıdan faydalanmak istediğini yazdı. Yazar, yaz mevsiminin yağışlı geçmesi ve sonbahar aylarında zeminin çamura dönmesinden dolayı anlamlı ilerlemelerin durabileceğinin altını çizdi.

Bu durumun orduları yerlerine kilitleyebileceğini belirten Clark, “Bu, Ruslara, kaybedilen toprakların geri alınmasını zorlaştıran derin kazılmış siper ağlarına ve çok katmanlı mayın tarlalarına eklemeler yapmak için zaman kazandırabilir.” ifadelerini kullandı.

‘ORTAYA ÇIKAN ORAN ACIMASIZCA KİEV ALEYHİNE’

Clark, “Ancak belki de daha önemlisi, çatışmaların Ukrayna halkına verdiği ağır bedel.” diyor. Rus ordusunun savaşa bir milyonluk resmi bir güçle başladığını fakat bazı uzmanların gerçek gücün 700 bin ila 800 bin arasında olduğunu tahmin ettiğini belirten yazar, “Eski askerler ve sözleşmeli askerlerden oluşan iki milyon kişi daha yedeklerde bulunuyordu ve Kremlin yaş sınırını 31’e yükseltmeden önce bile askere alınabilecek yaşta (18-26) yaklaşık yedi milyon erkek vardı.” bilgisini verdi.

Savaşın ilk yılının sonunda yaklaşık altı milyon Ukraynalının yurt dışına kaçtığını hatırlatan Clark, Ukrayna ordusunun aktif personel sayısının yaklaşık 200 bin, yedek personel sayısının da aşağı yukarı bir o kadar olduğunu belirtti. Savaşma çağında olan 1,5 milyon erkeğin bulunduğunu yazdı. Kiev’in erkek gücünün tükendiğini ve askeri personel açısından Moskova’nın avantajlı olduğunu vurgulayan Clark, bu oranlamanın Ukrayna için acımasız olduğunu belirtti.

‘ASKERDEN KAÇAN ÇOK KİŞİ VAR’

Gönüllülerin artık orduyu savaş gücünde tutmaya yetecek sayıda gelmediğini vurgulayan yazar, “Savaşmaya en istekli olanlar yıllar önce kaydoldu. En son askere alma sloganı ‘korkmak sorun değil’ olsa da hala cephede savaşmak üzere askere alınmaktan kaçmaya çalışan çok sayıda kişi var.” ifadelerini kullandı. Kremlin’in zorunlu askerlik uygulamasında karşılaştığı tüm zorluklara rağmen, hala yararlanabileceği yüz binlerce insanın olduğunu yazan Clark, “Bu, Ukrayna’nın karşılayamayacağı ve Batı’nın da tedarik edemeyeceği bir kaynak.” değerlendirmesinde bulundu.

Yazar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için Batı’nın desteği azalmaya başladıkça zaferin nihayet görünür hale gelebileceğini vurguladı. Son olarak Clark, Kiev’in şimdi Rus hatlarını yaramazsa, hiçbir zaman yaramayacağını ve eğer askere alacak adam bulamazsa Batı’nın da yardım edemeyeceğini belirtti.

FİRAR ETMEK İSTEYENLER İÇİN KARA BORSA

Ukrayna ordusunda seferberlikten kaçmak ya da mevcut cepheden kaçmak isteyen kişiler için rüşvet ağının oluştuğu tespit edildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yetkililerin cepheden kaçmak isteyenlerden rüşvet almakla suçlanmasının ardından Ukrayna’nın bölgesel asker alma merkezlerinin tüm başkanlarının görevden alındığını açıkladı.

Ülke ordusunun yeni askerlere ihtiyaç duyduğu bir dönemde Ukrayna Cumhurbaşkanı, diğerleri acı çekerken zorunlu askerlikten kaçınmak isteyen insanlardan para alınmasını bir tür ihanet olarak nitelendirdi.

Yayınlanan bir görüntüde Zelenskiy, “Bu sistem, savaşın ne olduğunu ve savaş sırasında rüşvetin neden ihanet olduğunu tam olarak bilen insanlar tarafından yönetilmelidir. Bunun yerine, cepheyi tecrübe etmiş ya da sağlığını kaybettiği, uzuvlarını kaybettiği için siperlerde bulunamayan, ancak onurunu korumuş askerler, bu askere alma sistemini emanet edilebilecek kişilerdir.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber