Ukrayna’da kaybeden ABD’den Kopenhag Taarruzu

Financial Times’ın haberine göre ABD, Kophenag’da gayrı resmi bir toplantı planlıyor. Toplantının amacı ise BRICS ve Türkiye’nin Rusya’ya karşı tavırlarını değiştirmesi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nın üç numaralı yetkilisi Victoria Nuland Kophenag’da BRICS ve Türkiye’den katılımcıların olduğu bir gayrı resmi toplantı yapacak. Bu iddia konuya aşina olan kaynaklar tarafından Financal Times’a (FT) söylendi. FT’ye göre Ukrayna’nın karşı saldırısındaki başarısızlık sonrası, kazanım elde etmek için ABD bu adımı atacak.

TALEP KİEV’DEN GELDİ

FT’nin haberinde toplantı talebinin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin karşı saldırının yavaş ilerlediği açıklamasının ardından geldi. Kiev yönetimi, Türkiye, Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ülkelerinin Rusya’ya karşı yaptırımlara ikna olması için ABD’yi araya sokmaya çalışıyor. FT’ye konuşan bir kaynak Çin'in üst düzeyde yer alacağına dair bilgi olmadığını, ancak daha düşük düzeyli bir yetkilinin görüşmeleri gözlemlemek için katılabileceğini söyledi.

‘ABD BAŞARISIZ OLACAĞINI BİLİYORDU’

Aydınlık’a konuşan Prof. Dr. Fahri Erenel, ABD’nin böyle bir toplantıyı yapmasındaki temel amacı “Amerika'nın giderek düşen hegemonik gücüne tekrar bir arayış” olarak değerlendirdi. Ukrayna’nın 4 Haziran’da başlayan saldırısına, “Bu bir karşı taarruz değil, esasında bir taarruz harekatı.” dedi. ABD’nin bu saldırının başarısız olacağını zaten önceden hesapladığını söyleyen Erenel, “Ukrayna ordusunun Batı'nın verdiği askeri teçhizatlarla birlikte Rusya karşısında etkisiz hale geleceğini biliyorlardı. Bu, senaryosu baştan yazılmış bir oyundu. Buradaki temel hedef Vilnius’taki NATO zirvesi öncesi özellikle yaptırıma katılmayan, Rusya'yla birlikte hareket eden ülkelere de bir ders vermek. Onlara bir şeyler söyleyebilmek için elinde bir imkan tutabilmek. Ukrayna savaşı Batı'ya, İngiltere ve Amerika'ya aynı zamanda bu fırsatı verdi.” şeklinde konuştu.

Fahri Erenel

‘UKRAYNA ORDUSU BU SAVAŞA HAZIR DEĞİLDİ’

Erenel, Ukrayna ordusuyla ilgili “Bu savaşa kesinlikle hazır değillerdi.” açıklamasını yaptı. Erenel, Kiev’in savaşın gidişatını değiştirecek bir teknolojiye sahip olmadığını belirterek, “Derme çatma dediğimiz yani aslında modern sistemler bunlar ama üç tane beş tane tankla dünya tarihinde kazanılmış hiçbir savaş yoktur. Rusya dört beş aydır yoğun bir şekilde elde ettiği bölgelerde kazanımlarını korumak için savunma mevzileri, mayınlar diziyor. Bir diğer nokta ise bu taarruzun hava harekatı yetersizliği nedeniyle başarılı olamayacağı. Bütün dünyada karşı taarruzların başarısı için hava üstünlüğü en azından bölgesel hava üstünlüğü şarttır. Bu da sağlanamamıştır.” ifadelerini kullandı.

‘ABD BİR TAŞlA BİRKAÇ KUŞ VURMAK İSTİYOR’

Amerika’nın bir sonraki NATO zirvesine kadar elini güçlendirmek istediğini vurgulayan Erenel, “ABD bir taşla birkaç kuş vurmaya çalışıyor. Bunlar içerisinde özellikle suçlayacağı ve Rusya'ya karşı şu ana kadar dengede veya Rusya yanlısı gözüken ülkeleri Ukrayna'daki kendisinin yol açtığı ve sürdürdüğü savaşa kendi tarafına geçmeleri için bir uyarıda bulunacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

‘EKONOMİK HEGEMONYA BİRKAÇ YILDA ÇÖKECEK’

Erenel, ABD’nin Ukrayna’daki başarısızlığı sorumluluğunu BRICS ve Türkiye gibi ülkelere yıkmaya çalıştığını söyledi. Çünkü BRICS ve Türkiye gibi ülkelerin yaptırımlara katılmaması ve BRICS’in yeni para birimi oluşturma çabalarının ABD’yi rahatsız ettiğini vurgulayan Erenel, şu şekilde konuştu: Afrika ve Güney Afrika ülkelerinin BRICS’e katılmak için yoğun bir ilgisi var ve güçleniyor. Kendi bankası kendi fonunu kurmak, dolara karşı yoğun bir çaba içindeler. Ve ülkelerinin toplamda ekonomik hacmi dünyanın neredeyse yarıya yakını oluşturuyor. Belki de daha fazlasını oluşturmaya başladı. Bu dediğim gibi birkaç yıl sonra Amerika'nın ekonomik hakimiyetinin yerle bir olacağını gösteriyor. Ukrayna'daki ve dünyadaki tüm bu gelişmelere baktığımızda ABD, BRICS ve Türkiye’ye Atlantik tarafında yer almaları gibi son bir uyarı yapıyor.”

‘İSVEÇ’İN KABULU ÜZERİNE HER ŞEY OYNANIYOR’

Kopenhag’daki gayri resmi toplantının NATO zirvesi öncesi yapılması planlanıyor. Erenel, “Vilnius NATO zirvesi öncesinde İsveç’in İttifak’a üyeliği için her adımın atılmaya çalışılıyor, eğer bu gayri resmi toplantı bu zirve öncesinde olacaksa bununla da ilgilidir.” ifadelerini kullandı. “Türkiye buna katılmalı mıdır?” sorusuna da yanıt veren Türkiye bu toplantıya katılıp, dinleyebilir. Ama Türkiye’nin yaptırım politikası belli. Daha önce Yunanistan Türkiye’yi şikayet bile etti. Fakat BM’den alınmış bir yaptırım kararı da yok zaten.” dedi.

‘HİDİSTAN’I KENDİ YANINA ÇEKMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

Erenel, ABD’nin Hindistan üzerinde baskı kurmaya çalıştığını belirtti. “Washington, Hindistan’ın Rusya ve Çin ile olan sorunları artırmaya çalışarak kendi yanına çekmeye çalışıyor. Fakat ABD’nin Hindistan’ı yanına çekmesi mümkün değil. Hindistan’ın Rusya ile çok ciddi doğal gaz ve petrol ticareti var. Bugüne kadar ABD için, Hint-Pasifik stratejinin en önemli ayağı Hindistan'dı. ABD bugüne kadar Güney Çin Denizi’nde Hindistan'ı yanına çekemediği için Avustralya ve Japonya'yla idare etmeye çalıştı. Çünkü bu bölgede şu anda nüfus itibariyle, okyanuslarla çevrili olmasıyla, çok stratejik konumu ve güçlü ordusuyla da Hindistan bu bölgede bölgesel gücün ötesine taşmaya başladı. Küresel güç ve bölgesel güç tanımları da değişti. Ben Hindistan'ı artık bir küresel güç olarak adlandırıyorum. Hindistan kendi başına kararlar alıp kendi diplomasisiyle, kendi menfaatleri doğrultusunda ilerliyor. Özellikle Çin'le olan ilişkilere baktığımızda Hindistan'ın ABD istikametinde hareket edeceğini düşünmüyorum”

Sonraki Haber