Ukrayna Komünist Partisi yasaklanıyor

Ukrayna Komünist Partisi (UKP) Merkez Komitesi Birinci Sekreteri Pyotr Simonenko, Kiev’den ülkenin güneydoğusunda yürütülen askeri operasyona son vermesini talep etti. Ukrayna’da sivillerin öldürülmesi olaylarının soruşturulması için uluslararası mahkemelere başvuracaklarını belirtti. Bu talebin AGİT tarafından hazırlanan yol haritası planına uymasına rağmen Ukrayna Devlet Başkanı Vekili Alexander Turçinov UKP’i ayrılıkçılıkla suçlayıp onu yasaklama tehdidinde bulundu.

Kiev yönetimi karşıtlarını yok etmeye devam ediyor. Yeni rejimi tanımayan güneydoğu bölgelerin sakinlerine karşı ordu kullanılıyor, silahsız eylemcilere ateş açılıyor. Ukrayna Komünist Partisi yürütülen cezai operasyona son verilmesi talebinde bulundu. Ukrayna Parlamentosu toplantısında konuşma yapan Komünist Partisi lideri ve devlet başkanı adayı Pyotr Simonenko, Kiev yetkilileri sivillerin katliamını yapmakla suçladı.

Rusya: Önemli olan iç savaşı engellemek

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, tek taraflı olarak Ukrayna’dan bağımsızlığı ilan eden Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerinin tanınıp tanınmamasının değil, diyalogu devam ettirmenin önemli olduğunu söyledi.

Lukaşeviç, “Söz konusu olan kimin kimi tanıyacağı değil. Şu anda önemli olan, Ukrayna’da iç savaş tehdidini önlemektir. Bölgelere diyalog yerine giderek daha fazla can alan ve çok sayıda insanı acı çekmeye zorlayan terörle mücadele operasyonu teklif ediliyorsa bu halk, Ukrayna sınırları içinde şu veya bu bölgesel kuruluşlar çerçevesinde kendi örgütlenmeye yönelik tedbirler almak hakkına sahiptir” şeklinde konuştu.

Diplomat, “Elbette söz konusu tanımak veya tanımamak değil. Söz konusu, Rusya’nın aktif bir şekilde, uluslararası arabuluculukta Ukraynalılar arasında Ukrayna’nın gelecek devlet yapısına ilişkin geniş ulusal diyalogun başlatılmasını savunduğu ve savunmaya devam etmesidir. Önemli olan budur” dedi.

AGİT’in yaptığı kabul edilemez

Öte yandan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT), Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinde yapılan referandumu görmezden gelmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, AGİT misyonunun bu yakınlarda yayınladığı Ukrayna raporunda, bu referandumlar hakkında kısaca bahsedildiği, oy verme ve sonuçları hakkında tek bir söz bile edilmediğini belirtti.

Lukaşeviç, Batı’nın bu tavrının, Ukrayna’nın doğu bölgelerinde yaşayan halkın büyük bir kısmının çıkarlarını dikkate almak istemediğini sergilediğini vurguladı.

Sonraki Haber