Ukrayna krizi AB ve NATO’yu böldü

Macron’un açıklamasıyla gündeme gelen NATO’nun beyin ölümü tartışması Ukrayna kriziyle yeniden gündeme geldi. NATO ve AB örgütleri Ukrayna krizinde Rusya’nın tavrı karşısında ortak tutum alamadı.

ABD’ye rağmen Kuzey Akım-2’ye onay veren Almanya ve NATO’nun beyin ölümünün gerçekleştiğini söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı’nın AB ordusuyla ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki mukavemeti ile Suriye’de terör koridorunu engellemesi NATO’daki çatlağı ortaya koymuştu.

AB ve NATO’daki çatlağın ne denli derin olduğu Ukrayna krizinde bir kez daha anlaşıldı.

NATO, üye ülkelerin kolektif savunma amacıyla ittifakın Doğu sınırını kuvvetlendirdiğini açıklasa da başta Almanya ve Fransa olmak üzere AB ülkeleri Rusya’yla ılımlı ilişkilerden yana.

Amerika Birleşik Devletleri ve Baltık ülkeleri ise gerilimi tırmandırmaya devam ediyor.

ALMANYA AĞIR SİLAHLARA İZİN VERMEDİ

Ağır silahların Rusya’ya karşı kullanılmasına izin vermeyen Almanya Ukrayna’ya 5 bin miğfer göndermekle yetindi. Almanya Başbakanı Scholz, 22 Ocak’ta yaptığı açıklamada, “Scholz, "Federal hükümetin silah ihracatı ve onun devamlılık durumu ve hükümetin son yıllarda izlediği tutum doğrultusunda net bir tavrı var: Almanya'dan (Ukrayna'ya) öldürücü silah ihracatını desteklemiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.”

Ukrayna’yı kışkırtmada en önde olan ülkelerden İngiltere’nin ise hizmet ömrü dolmuş silahları Ukrayna’ya gönderdiği ortaya çıktı.

Danimarka ise Litvanya’ya bir fırkateyn, dört F-16 yolladı.

Polonya ise saldırı durumunda Ukrayna’ya destek vereceğini açıkladı.

BERLİN VE PARİS RUSYA’YI RAHATSIZ ETMEKTEN KORKUYOR

Almanya ve Fransa’nın durumunu ise Fransız Le Monde gazetesi açık bir şekilde ortaya koydu:

Le Figaro gazetesi bu ayrışmaya, “Berlin ve Paris, diyalogdan yana oldukları Rusya’yı rahatsız etmekten korktukları için Ukrayna’nın NATO’ya girmesine karşı çıkarken, Baltık ülkeleri ve Polonya bunu destekliyor” ifadesiyle açıklık getirdi.

ÇATIŞMA DURUMUNDA HIRVATİSTAN ÇEKİLECEK

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic ise çok net bir açıklama yaptı. Milanovic, "Ukrayna ile Rusya arasında bir savaş çıkarsa Hırvatistan'ın rolü ne olur?" sorusuna, "Bu durumun gerçek bir suçlusu yok ancak kimin zarar göreceği çok net bir şekilde ortada. Bu nedenle Hırvatistan ve Hırvat ordusu böyle bir savaşa katılmayacak." dedi.

NATO'nun "bölgeye ilave Hırvat askeri takviyesi talebinin" duyulduğunu hatırlatan Milanovic, "Ben Hırvat ordusunun başkomutanıyım. Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmanın alevlenmesi durumunda, Hırvat ordusunun tüm üyelerini geri çekeceğiz. Bölgede Hırvat ordusuna ait bir askerin bulunmasını istemem." diye konuştu.

TÜRKİYE’DEN ARABULUCUK TEKLİFİ

Ukrayna krizinde çatışma istemediğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna ve Rusya arasında arabulucuk teklifi yapmıştı. Rusya-Türkiye ilişkilerinin geliştiğini belirten Erdoğan, "Bu bölgeyi ciddi manada rahatsız edeceği gibi bugün 40 milyon nüfusu olan Ukrayna ile Rusya arasında huzursuzluk doğmasını kabul etmiyoruz. Rusya ile ilişkilerimiz gayet güzel şekilde devam ediyor. Tarihinde olmayan bir sulh içinde ilişkilerimiz var. Rusya-Türkiye ilişkileri gelişerek devam ediyor.” demişti.

Sonraki Haber