Ukrayna ‘serseri mayın’da inkar yolunu seçti
İnkar yolunu seçen Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 26-28 Mart'ta Türkiye ve Romanya'da görülen deniz mayınlarının 2022 yılı başı itibarıyla Ukrayna Deniz Kuvvetlerine kayıtlı olmadığının tespit edildiğini ileri sürdü.
Konuyla ilgili tartışmalar sürerken, Ukrayna sonunda sessizliğini bozdu. İnkar yolunu seçen Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 26-28 Mart'ta Türkiye ve Romanya'da görülen deniz mayınlarının 2022 yılı başı itibarıyla Ukrayna Deniz Kuvvetlerine kayıtlı olmadığının tespit edildiğini ileri sürdü. Bakanlığın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Rus askeri kuvvetlerinin, 2014 yılında Sivastopol'e girdiği sırada Ukrayna mayınlarını ele geçirdiği ve bu mayınları kullanarak uluslararası ortaklar nezdinde Ukrayna'yı kasten kışkırtmaya ve itibarsızlaştırmaya çalıştığı iddia edildi. Açıklamada, Rusya'nın tüm Karadeniz'de, Azak'ın yanı sıra Kerç ve Karadeniz boğazlarında kasıtlı olarak deniz mayınlarını, her şeyden önce sivil nakliye ve denizdeki insan yaşamını tehdit eden fiili ayrım gözetmeyen eylem silahlarına dönüştürdüğü kaydedildi. Açıklama şöyle devam etti:
“Ukrayna'ya karşı geniş çaplı savaş başlatan Rusya Deniz Kuvvetlerinin, sivil gemileri ele geçirip imha etmenin ve Ukrayna'yı denizden bombalamanın yanı sıra, deniz mayınlarını yeni bir 'korsanlık yöntemi' olarak kullandığı görülmektedir. Sürüklenen mayınların kullanımı ve bunların öngörülemeyen sonuçlarının sorumluluğunun yalnızca Rusya Federasyonu ve donanmasına ait olduğu bilinmelidir.”
BM'DEN AÇIKLAMA
Diğer yandan Birleşmiş Milletler (BM) de Ukrayna'daki operasyonun başlamasının ardından Karadeniz'de görülen deniz mayınlarına ilişkin uluslararası sulardaki mayınların ciddi bir endişe kaynağı olduğunu bildirdi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, AA muhabirinin Karadeniz'deki deniz mayınlarının endişe kaynağı olup olmadığı ve deniz güvenliğini tehdit edip etmediği sorusuna şu yanıtı verdi: “Gelişmeleri takip ediyoruz, uluslararası sulardaki her türlü mayın son derece endişe verici. Özelikle de uluslararası taşımacılığa etkisi açısından. Bahsettiğimiz bölge, hem Rusya hem Ukrayna'dan gıda ihracatı için kritik öneme sahip.”
CHP DE TOPA GİRDİ
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Ahmet Aydın'a yazılı başvuruda bulunarak, Karadeniz'de zincirlerinden kopan mayınlar konusunda Komisyonun toplanmasını istedi. Özel, şunları kaydetti:
“Soçi Liman Müdürlüğünce paylaşılan bir bilgiye göre, 420 mayının zincirlerinin koptuğu ve Karadeniz'e dağıldığı ifade edilmektedir. Bu mayınlar arasında olduğu değerlendirilen bir mayın 26 Mart'ta İstanbul Boğazı'nda, bir diğer mayın ise 28 Mart'ta İğneada açıklarında tespit edilmiştir. Uzmanlar Deniz Kuvvetlerimizin mayın tarama kabiliyeti yüksek olduğuna işaret etmekte, Rusya ve Ukrayna taraflarıyla anlık istihbarat paylaşımının zorunlu olduğuna dikkati çekmektedir. Ayrıca, bu durumun NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu'nun Boğaz'da konuşlanmasına ve Montrö'nün ihlaline sebep olabileceği değerlendirilmektedir. Karadeniz'de serseri mayınların dolaştığı ve özellikle bölgedeki balıkçılarımızın kendilerini tehdit altında hissettiği düşünüldüğünde Milli Savunma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığının bu konuda önlem alıp almadığı, bu konuda nasıl bir planı olduğu noktasında kamuoyu bilgilendirilmeye muhtaçtır.
Milli Savunma Komisyonunun teamülünde, ilgili kurumlardan, yetkililerden brifing almak bulunmaktadır.
Ayrıca TBMM İçtüzüğü, Milli Savunma Bakanlığı veya Deniz Kuvvetleri Komutanlığından bir yetkilinin Milli Savunma Komisyonunu bilgilendirmesine uygundur. Bu doğrultuda vatandaşlarımızın yüreğini ağzına getiren bu vahim süreçte kamuoyundaki endişeleri bertaraf etme konusunda Milli Savunma Komisyonunun, ilgili bakanı veya konu hakkında bilgilendirmeye yetkili üst düzey bir bürokratı toplantıya çağırması parti grubumuzun beklentisidir.”