Ukrayna ve Moldova'nın tehlikeli Mali oyunu

Afrika'nın sahel bölgesi ülkelerinden Mali'de neler oluyor? Ukrayna'nın Mali'deki planları ne? Mali'deki ayrılıkçı gruplar, Ukrayna'da mı eğitiliyor? İşte tüm bu soruların yanıtları haberimizde

Afrika'da emperyalistlerin uzun süredir uyguladıkları ayrılıkçı müdahaleler, bazen darbe ile bazen çatışmalarla kendini gösteriyor. Afrika'nın önemli ülkelerden Mali de bu kargaşadan nasibini alan ülkelerden biri...

Süperhaber'in haberine göre karışıklık çıkarmak için hareketlendirilen gruplardan bazıları kendilerine Azawad Halkının Savunması için Stratejik Çerçeve denilen CSP-DPA ve El Kaide bağlantılı İslam ve Müslümanlar Destek Grubu (JNIM) olarak biliniyor. Bu gruplar yaklaşık iki ay önce kuzeydeki Tinzawatena yakınlarına bir saldırı yaptı. Saldırıda, Wagner'e bağlı Rus paralı askerleri ile çok sayıda Malili asker hayatını kaybetti. Bu saldırının sorumluluğunu ise Ukrayna üstlendi. Ukrayna İstihbarat Genel Müdürlüğü Basın Sekreteri Yusov, bu grupların Ukrayna'dan faydalı bilgiler ve daha fazlasını da aldığını dile getirdi. Ukrayna'nın Senegal büyükelçisi Yuriy Pivovarov da isyancıların videolarından birini büyükelçiliğin Facebook sayfasında yayınladı.

'UKRAYNA SİLAH SAĞLIYOR'

CSP-DPA Basın Sekreteri Mohamed Elmaouloud Ramadane, Fransız yayın organı Contre-Poison'a ile bir röportaj yayınladı. Ramadane, Ukraynalılarla temasların bu yılın başından itibaren kurulduğunu ve Ukrayna liderliğinden kendilerine silah sağlamasını ve askeri personelini eğitmesini istediklerini açıkladı. Ancak, bu açıklamalar Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından reddedildi.

YOĞUN EĞİTİM

Fransız yayın organı Le Monde ise ayrılıkçıların militan kanadının bazı üyelerinin "yoğun eğitim" için Ukrayna'ya gönderildiğini bildirdi. Fakat bu haberin ardından akıllara bu ayrılıkçıların Mali'den Ukrayna'ya nasıl ulaştığı sorusu geldi. Sivil havacılık kurallarına göre Ukrayna'ya direkt uçuşla varamayacakları belirtildi. Bu durumda Ukrayna'nın komşularından birinin üzerinden ülkeye varmış olabilecekleri değerlendirildi.

ASKERİ KANAT LİDERLERİ EĞİTİLİYOR

Nitekim, Moldova özel servislerinden edinilen bilgilere göre Ukrayna'nın CSP-DPA askeri kanadının liderlerini eğittiği belirtildi. Moldova'nınsa bu gruplara lojistik desteği sağladığı aktarıldı.

CSP-DPA askeri kanadı liderlerinden biri olan AG EHYA MATTA'nın pasaportunda 23/02/2024 ile 22/04/2024 tarihleri arasındaki Moldova vizesi görülüyor. Pasaportta ayrıca Moldova-Ukrayna sınırını geçtiğini gösteren damgalar da var. Bu bilgilere göre, bu kişi 1 Mart 2024'te Kişinev'e gidiyor ve Rusya-Ukrayna savaşının yaşandığı bölgelere ilerliyor. Bu bölgelerde bir aydan fazla kaldıktan sonra 7 Nisan'da Moldova üzerinden geri dönüş yapıyor.

Bu bilgilere göre AG EHYA MATTA yalnız değil. AG ATTAYOUB MAHIN de Moldova vizesi ve Moldova ile Ukrayna arasında geçiş yaptığı anlaşıldı.

Bu kişilerin Ukrayna vatandaşı Andrey Khrabarenko ve Libya kökenli İngiliz vatandaşı Bessadah Akli Sheika ile birlikte sınırı geçtikleri tespit edildi.

Sonraki Haber