Rus uzman Kureyev: Türkiye'nin sorunlarını BRICS üyeliği çözer

Ukrayna’daki savaş 1,5 yılını doldurmak üzere. Savaşın son sürecini ve dünyada gelişen çok kutupluluğu Rus uzman Artyom Kureyev Aydınlık’a değerlendirdi. Türk-Rus ilişkilerinin son süreçte ilerlediğine dikkat çeken Kureyev, BRICS üyeliğinin Türkiye’nin sorunlarını çözeceğini belirtti.

Savaş devam ederken ağustos ayının 22’sinde Güney Afrika’da BRICS zirvesi düzenlenecek. Bu zirve hem savaşın gidişatı hem de dünyadaki dengeler açısından tarihi bir toplantı olarak karşımıza çıkıyor. Zirvede en çok dikkat verilecek nokta ise yeni para birimi ile ilgili yapılacak açıklamalar. Valdai Tartışma Kulübü Politika Kurulu Üyesi Artyom Kureyev BRICS zirvesi ve Türkiye’nin Rusya ile olan ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu.

‘TÜRKİYE’NİN BAĞIMSIZ POLİTİKASINI ANLIYORUZ’

Kureyev, Rus halkının, Türkiye'nin kendi bağımsız politikaları olduğunu anladıklarını belirtti. “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan bir barış gücü olmak istedi.” değerlendirmesini yapan Rus uzman, “Ankara, Karadeniz bölgesinde istikrarla çok ilgileniyor. Rusya için Türkiye'nin dostane tarafsızlığı çok faydalıdır.” ifadelerini kullandı. “Rus halkı Türkiye'yi neredeyse bir müttefik olarak görüyor.” diyen Kureyev, “Ne kadar çok Rus turiste sahip olduğunuzu görebilirsiniz, Rus ticaretine açık olmanızdan çok memnunuz. Ama yine de Bayraktar Ukrayna'nın savaştaki sembolü haline geldi. Ancak Türk-Ukrayna silahlanma bağlantıları, nükleer enerji ve benzeri alanlarda büyük altyapı projeleri için büyük bir sorun teşkil etmeyecektir, ancak Rusya bunların en aza indirilmesine önem vermektedir.” şeklinde konuştu.

‘BRICS İÇİN BÖLGESEL POLİTİKA DEĞİŞMELİ’

Rusya’nın, Türkiye'nin bağımsız bir politika izleme hakkına saygı duyduğunu belirten Kureyev, “BRICS üyeliği, Ankara'nın bazı bölgeleri kalkındırmasına, bazı altyapı projelerinde yer almasına, Çin, Rusya ve Hindistan yatırımlarına erişim sağlamasına yardımcı olacaktır.” ifadelerini kullandı. Ayrıca BRICS’in Türkiye'nin bazı bölgesel sorunları çözmesine de yardımcı olacağını belirten Kureyev, “Ancak BRICS üyeliği için gerçekçi olalım, Türkiye bölgesel politikasını biraz değiştirmek, diğer potansiyel BRICS üyeleriyle müzakere etmek zorunda kalacaktır. Dolayısıyla bu sorun öncelikle Türk hükümeti tarafından çözülmelidir, Ruslar ya da Çinliler tarafından değil.” değerlendirmesinde bulundu.

‘YENİ PARA BİRİMİNDE GERÇEKÇİ OLALIM’

BRICS’in planladığı yeni para birimiyle ilgili de yorum da bulunan Kureyev, “Gerçekçi olalım. Rus RBK TV'de birkaç kez fikrimi söyledim: Yeni para birimi küreselleşmeye ve ABD egemenliğine karşı olan herkesin büyük bir hayali. Bu para birimini çıkaracak gerçek bir kurumumuz şimdilik yok. Öncelikle BRICS ülkelerinin mali alanını kontrol etmek için gerçek kurumlar oluşturmalıyız ve ancak o zaman uluslararası ödemeler için bir para birimi oluşturabiliriz.” ifadelerini kullandı. Rus uzman, BRICS’in bankası olan Yeni Kalkınma Bankası’nın işlevinin şimdilik yatırım ve kalkınma olduğunu belirtti. Henüz bu bankanın para basmak ve BRICS üyeleri arasında uluslararası ödemeler yapmak için ana merkez haline getirilmediğini vurguladı.

Kureyev, BRICS zirvesi sırasında yeni para birimi konusunun Rus tarafının ana temalarından biri olacağını belirterek, “Ancak bu ‘rüyayı’ gerçekleştirmek için 3-5 yıllık büyük bir çalışma, yeni enstitüler kurma ve BRICS üyeleri arasında yeni anlaşmalara ihtiyacımız olduğunu anlamalıyız.” değerlendirmesini yaptı.

‘RUS MEVZİLERİNE İNTİHAR SALDIRILARI OLABİLİR’

Ukrayna’daki savaşın son durumuna da mercek tutan Kureyev, Ukrayna’nın bazı sabotajlar yapabileceğine dikkat çekti. Rus uzman şöyle konuştu: “Ukrayna’ın sözde ‘karşı saldırı’sı hala devam ediyor. Kiev’in seferber edilecek yeterli sayıda insanı var, yeterli silahları var ve en önemlisi insan kaynakları ve orduları üzerinde sıkı bir kontrolleri var! Polis, iç istihbarat servisi, askeri karşı istihbarat ve askeri polis hala ordu alayları veya seferber edilmiş insanlar arasındaki herhangi bir ayaklanma girişimini etkili bir şekilde bastırabilir. Rus mevzilerine intihar saldırıları düzenleyebilir ve askerlerin ölmesine neden olabilirler. Ancak bütçelerinde tüm baskı güçlerine ödeme yapacak paraları yok, bu yüzden her ay büyük bir batı desteğine ihtiyaçları var. Para ve biraz silah alırlarsa birkaç ay daha devam edecekler.”

‘BİRKAÇ AY İÇİNDE SALDIRABİLİRİZ’

Rusya’nın olası saldırısıyla ilgili de konuşan Kureyev, “Rus ordusu saldırabilir ve Ukraynalıların tüm eğitimli birlikleri bittiğinde oldukça başarılı olabilir. Bu birkaç ay içinde olabilir.” dedi. Ancak bu fırsatın oldukça kısa süreli olacağını belirten Rus uzman, “Çünkü Ukraynalılar ayda 10-15 000 asker eğitmeye çalışıyorlar, ancak eğitim seviyeleri o kadar yüksek değil! Rusya’nın başarılı saldırısından kastım ise birkaç ilçe merkezinin veya bir il merkezinin hızlı bir şekilde kurtarılması.” şeklinde konuştu.

‘AVRUPA YÖNETİCİLERİ ABD YANLISIDIR’

ABD-Avrupa ilişkilerine dair de değerlendirmelerde bulunan Kureyev, “Bazı marjinal gruplar hariç modern Avrupa yönetici elitleri kesinlikle Amerikan yanlısıdır. Bu yöneticiler birçok farklı STK programında, üniversite programlarında, Amerikan ya da Amerikan yanlısı vakıflar tarafından finanse edilerek eğitilmişlerdir.” yorumunu yaptı. Dolayısıyla Avrupa'nın gerçek çıkarlarına rağmen ABD-Avrupa bağlantısını sürdürmeye devam edeceğini vurgulayan Rus uzman, “2000'li yılları hatırlayın. Almanya ucuz Rus kaynakları nedeniyle zenginleşiyordu ve şimdi bu ülke ABD ve Orta Doğu'dan sıvılaştırılmış gaz satın almak zorunda bırakıldı, bu Almanya için gerçekten karlı mı? Rusya'nın Almanya'ya gerçekten bir faydası var mı? 150 milyonluk Rusya 80 milyonluk Almanya'yı fethetmek istiyor mu? Kesinlikle hayır.

Bu yüzden Rusya için en karlı barış anlaşması bile Ukrayna'yı kurtarmak için ‘NATO'nun zaferi’ olarak ilan edilecek.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber