Ukrayna'dan Almanya'ya silah suçlaması

Ukrayna'nın yeni savunma bakanı, Almanya'yı NATO aracılığıyla Kiev'e silah tedarikini engellemekle suçladı. Bakan Reznikov, Almanya için, ‘Hâlâ Kuzey Akım 2 hattını inşa ediyorlar’ dedi

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Financial Times'a verdiği demeçte, Almanya'nın kasım ayında Ukrayna'nın NATO Destek ve Tedarik Ajansı aracılığıyla insansız hava araçları ve keskin nişancı savunma sistemleri satın almasını veto ettiğini söyledi. Bununla birlikte Almanya, o zamandan beri ölümcül olmadığını düşündükten sonra ilk maddeden vazgeçmişti. Almanya için, "Hâlâ Kuzey Akım 2 boru hattını inşa ediyorlar ve aynı zamanda savunma silahlarımızı engelliyorlar." ifadelerini kullanan Reznikov, Baltık Denizi'nden Almanya'ya uzanan ve Ukrayna üzerinden mevcut tedarik yollarını pas geçen Rus doğal gaz boru hattına atıfta bulunarak, bunun çok adaletsiz olduğunu belirtti.

UKRAYNA ACİL SİLAH ARIYOR

FT'de yayınlanan yazıda, Ukrayna'nın acilen füzesavar ve uçaksavar sistemleri, elektronik harp kiti ve siber savunma teçhizatı edinmeye çalıştığı belirtiliyor. Almanya'nın silah tedarikini engellemesi (Angela Merkel'in eski hükümeti tarafından alınan bir karar) göz önüne alındığında, Reznikov, Ukrayna'nın ABD, İngiltere, Litvanya ve Fransa da dahil olmak üzere müttefiklerle ikili anlaşmalar yoluyla silah elde etmeye çalışacağını söyledi. Yazıda, Şansölye Olaf Scholz liderliğindeki yeni Alman hükümetinin konumunun henüz net olmadığı belirtiliyor. Silah ihracatını onaylamaktan veya veto etmekten sorumlu olan Alman Ekonomi Bakanlığı, Alman Şansölyesi gibi pazar günü yorum yapmaktan kaçındı. Mayıs ayında, Yeşiller'in Eş Başkanı ve iktidar koalisyonunda Ekonomi Bakanı olan Robert Habeck, Ukrayna'nın savunma silahlarına yönelik taleplerinin "inkâr edilmesinin zor" olacağını söyledi.

REZNİKOV 'ÇOK İYİMSER'

Reznikov, meslektaşlarıyla görüştükten sonra ABD'den ve diğer Batılı destekçilerden füze ve diğer savunma silahları elde etme konusunda "çok iyimser bir ruh hali" içinde olduğunu söyledi. Ancak teçhizatın, olası bir çatışmada tam anlamıyla Rus ordusuna karşı yeterli olamayacağı belirtiliyor. ABD Başkanı Joe Biden liderliğindeki Batılı liderler, Moskova'yı daha fazla saldırganlıktan caydırmak için ekonomik yaptırımlarla tehdit ettiler. Pazar günü Liverpool'da yapılan zirvenin ardından, G7 dışişleri bakanları Moskova'ya "gerginliği azaltma, diplomatik kanalları takip etme ve uluslararası taahhütlerine uyma" çağrısında bulunan bir bildiri yayınladı. Açıklamada, "Rusya, Ukrayna'ya karşı daha fazla askeri saldırının büyük sonuçlara ve ciddi maliyetlere yol açacağından emin olmalı." denildi. Reznikov, Batılı müttefiklerin Putin'e güçlü bir pozisyondan karşı koyma korkularının yanlış yönlendirildiğini söyledi. Moskova'nın, Gürcistan'ı, Berlin ve Paris'in 2008'de ülkenin NATO'ya katılma yolunu bloke etmesinin ardından işgal ettiğini belirten Reznikov, Rusya'yı kışkırtmama stratejisinin işe yaramadığını söyledi.

'OLASI BİR ÇATIŞMA YENİ BİR DÖNEMİ AÇAR'

“ABD'nin olası bir Rus işgaline ilişkin giderek artan yüksek sesli uyarılarına rağmen, Reznikov'un, diğer Ukraynalı yetkililer gibi, yakın tehdidi küçümsediği” belirtiliyor. Ukrayna, sınırları boyunca konuşlandırılmış yaklaşık 100 bin Rus askeri olduğunu tahmin ediyor. Reznikov, Moskova'nın 175 bin personel için kamplar inşa ettiğini, ABD'nin değerlendirmelerine göre çadırların çoğunun boş göründüğünü söyledi. Milyonlarca Ukraynalının AB'ye kaçması ve Ukrayna'nın geniş tahıl ihracatının tehlikeye girmesiyle birlikte yaşanacak çatışmanın, Avrupa için bir felaket olacağını söyleyen Reznikov, "Rusya'ya çok sayıda tabut geri dönecek." dedi. Ayrıca yaşanacak çatışmanın "mevcut dünyanın sonunu" işaret edeceğini ve uluslararası kurallar olmadan "yeni bir dönem" açacağını da sözlerine ekledi.

UKRAYNA NATO'YA GİRMEKTE ISRARLI

Geçen ay Savunma Bakanlığına terfi edene kadar 'işgal' altındaki toprakların yeniden bütünleştirilmesinden sorumlu bakan olarak görev yapan avukat Reznikov, Kiev'in Washington'dan NATO'ya katılma isteklerinin erteleneceğine veya hariç tutulacağına dair bir belirti olmadığını söyledi. Geçen hafta Biden, Rusya'nın, Ukrayna'nın NATO üyeliğine muhalefetini görüşmek üzere Putin ile daha sık iletişime geçmeyi kabul etti. Reznikov, Moskova'nın Ukrayna'nın NATO'ya girmesine karşı "kırmızı çizgisinin" Rusya'nın ittifaka karşı yürüttüğü taktiğin bir parçası olduğunu söyledi. "Benim algım, ABD'nin bu tehditleri anladığı yönünde. İttifakı bir arada tutmak zorundalar." diyen Reznikov, Kiev'in, duraklayan barış görüşmelerini başlatmanın bir yolu olarak Donbass bölgesine özel statü veya daha derin özerklik vermesi adına ABD'den herhangi bir baskı altında olduğunu da reddetti.

BİDEN EK YARDIMI DURDURMUŞTU

Biden yönetimi Ukrayna'dan gelen talep üzerine Rusya'nın olası bir müdahalesine karşı askeri yardım yapmak için 200 milyon dolarlık bir paket hazırlamıştı. Ancak ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in geçen hafta yaptığı görüşme sonrası ABD hükümeti bu paketi durdurmuştu. Batı basınına yansıyan haberlerde bu kararın Ukrayna tarafından hayâl kırıklığıyla karşılandığı yazıldı.

Sonraki Haber