Ukrayna'dan kaçan Türk öğrencilerden 'yatay geçiş' talebi: Eğitimimize burada devam edelim

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekat başlatmasının ardından Ukrayna'da okuyan Türk öğrenciler acilen tahliye edilerek Türkiye'ye getirildi. Sayıları 3 bin 600'ü bulan öğrencilerin eğitim hayatlarının nasıl devam edeceği konusunda çalışmalar Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından yürütülüyor.

Aydınlık'a konuşan öğrenciler, Ukrayna'dan savaş koşulları nedeniyle geldiklerini, okullarının yıkıldığını belirtti, yatay geçiş şartlarının kaldırılmasını, eğitimlerine Türkiye'de devam etmek istediklerini söyledi.

YÖK'ten yapılan açıklamada yatay geçiş şartlarını sağlayan öğrencilere bu kapsamda her türlü kolaylık sağlanacağı vurgulanırken, koşulları sağlamayanların ise özel öğrenci statüsünde sayılacakları ifade edildi. YÖK yönetmeliğinde yatay geçiş şartı olarak, önceki üniversitenin dünya sıralamalarında ilk 400'lük dilim içerisinde yer alması isteniyor. Ancak Ukrayna'dan gelen Türk öğrenciler Ukrayna'da hiçbir üniversitenin bu koşulu sağlamadığına dikkat çekiyor.

'UKRAYNA'YA DÖNMEK İSTEMİYORUZ'

Türkiye'ye gelen son kafilede yer alan öğrencilerden olan Karazin Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Korhan Güran, bütün eşyalarını Harkov'da bırakıp geldiklerini belirtti. Ukrayna'da eğitimine devam edebileceği koşulların kalmadığını söyleyen Güran, şöyle konuştu:

“Pandemide Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, pandemi dışında da yabancı ülke vatandaşlarına tanınan hak bize şu anda tanınmıyor. Bize şu anda 'YKS'ye girip ilk 50 bine girmen lazım. O zaman ben sana yatay geçiş hakkı tanıyorum.' diyor.

'ÖZEL ÖĞRENCİ DİPLOMA ALAMIYOR'

“Özel öğrencilikte iki dönem şartı var. Sonrasında geldiğiniz ülkeye geri dönersiniz. Ukrayna'ya kimse dönmek istemeyecektir. Her yer yıkıldı. Bizden önce Suriye, Yemen gibi savaş durumundaki ülkelerden gelen yabancı öğrencilere yatay geçiş hakkı şartsız olarak tanındı. Bu kardeşlerimize tanınan haklar bize de tanınsın istiyoruz. Özel öğrenci statüsündeki öğrencilere burada yasal olarak diploma verilemiyor zaten. Bu nedenle de bize uygun değil. Diplomayı geldiğim üniversiteden almam gerekiyor. Geldiğim üniversite var mı? Artık yok. O şehirde yaşanamıyor da.

“Yatay geçiş hakkında dünyada ilk 500 üniversitede olmanız gerekiyordu. YÖK bunu daha sonra değiştirip ilk 400'e çekti. Doğal olarak bizim Karazin Üniversitesi bu sıralamanın dışında kaldı. Ukrayna'daki hiçbir üniversite daha yukarıda olmadığı için bu şartları yerine getiremiyor.”

'HER ŞEYİMİZİ BIRAKIP GELDİK'

Odessa Uluslararası Gumanitarni Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Dilara Doğru psikolojik olarak çok kötü durumda olduklarını vurguladı. Yatay geçiş şartlarının kaldırılmasını talep eden Doğru şunları söyledi:

“Ben Türkiye'deydim. Harekattan 4 gün önce gittim Ukrayna'ya. 6'ncı gün harekat başladı. Patlama seslerinden uyuyamıyorduk. Bir ara umudumu kaybettim. Savaşın ortasından montlarını alamadan çıkan arkadaşlarım var. Her şeyimizi orada bırakıp geldik. Okullarımız yıkıldı, hocalarımız haftalardır sığınaklarda.

'DEVLETİMİZ BİZİ MAĞDUR ETMEZ'

"Haftalardır bekliyoruz, eğitim olarak da geride kaldık. Özel öğrenci statüsüyle kabul edip, bizi daha sonra geri göndermek istiyorlar. Ancak kimsenin güvenliği yok orada, kimse geri dönmek istemiyor. Biz yatay geçiş şartlarının kaldırılmasını talep ediyoruz. YÖK, bizi mağdur etmeyeceklerini söyledi. Devletimiz bizi sahipsiz bırakmaz biliyoruz.”

Sonraki Haber