‘Ukraynalı askerler savaşmak istemiyor’

Batı basınında çıkan haberlerde Ukrayna ordusunda askere alınan askerlerin çoğunun cephede olmak istemediği bildirildi. Karpat Sich 49. Taarruz Taburu'nun incelendiği haberde artık gönüllülerin orduya katılmadığı belirtiliyor. Eğitimler de başarısız geçiyor

Çarşamba günü yayınlanan haberde Belçika devlet televizyonu RTBF, Fransız haber ajansı AFP'nin geçen hafta Ukrayna'nın doğusundaki Karpat Sich 49. Taarruz Taburu'nun eğitim alanında kaydettiği görüntüleri ve röportajları inceledi. Haberde Ukrayna ordusuna seferberlik altında alınan askerlerin yetersizliği ve ilgisizliği göze çarpıyor. Seferberlik kapsamında Ukrayna orduyu toparlamakta zorlanıyor.

‘SİLAHINI ARKADAŞINA DOĞRULTMA’

Karpat Sich 49. Taarruz Taburu’nun basın sorumlusu Vasilina Nakoneçna, "seferberlik merkezinde aldıkları eğitim tamamen yararsız" diyerek birliğin askere alınan kişilerin sıfırdan temel eğitim alırken zorlandıklarını belirtti. Eğitimlerde seferberlikle orduya alınan kişilerin acemilikleri ortaya çıkıyor. Bir eğitmenin eğitim sırasında "Silahını arkadaşının sırtına doğrultma." diye bağırdığı duyuluyor. Nakoneçna'ya göre Ukrayna ordu birlikleri askere alınacak kişiler için "kıyasıya" rekabet ediyor.

‘GÖZLERİNİN İÇİNE BAKIYORUZ’

Nakoneçna savaşın başlamasıyla taburun neredeyse tamamının gönüllülerden oluştuğunu fakat artık böyle bir durumun olmadığını söyledi. "Önce en genç olanları seçiyoruz," diyen basın sorumlusu, "Kimin cepheye gitmek istediğini görmek için gözlerinin içine bakıyoruz. Karpat Sich, Rusya ile çatışmanın başlangıcında tamamı gönüllülerden oluşan bir birlikti. Şimdiye kadar hepsi ölmüş ya da yaralanmıştır." ifadelerini kullandı. Eğitmenlerden biri, “Ares” olarak tanıtılan yabancı bir gönüllü, hala bacağında bir kurşun ve travma sonrası stres bozukluğu yaşıyor. Ares AFP'ye "Yoruldum. Tüm eskiler öldü, yaralandı veya benim gibi tükendi.” diye sitem etti.

‘ORDU YOK OLDU’

AFP'ye göre, Ukrayna ordusu iki buçuk yıldır süren çatışmalar nedeniyle yok oldu. Mayıs ayında Kiev'deki hükümet seferberlik kurallarını değiştirerek daha fazla kişiyi askere aldı. Fakat askere alımlarda kaçma girişimi ve itirazlardan dolayı zorluk yaşanıyor. Askere alınanlardan biri, Batı Ukrayna'dan 24 yaşında bir postacıydı ve askerlik kaydını güncellemeye gittiğini ama onun yerine cepheye gönderildiğini söyledi. Bir diğeri ise işe giderken sokaktan kaçırılmış.

‘SAVAŞMAK İÇİN İŞE YARAMAZLAR’

Eğitmenlerden biri olan Farik AFP'ye yaptığı açıklamada "Herkes savaşmak için uygun değil. Savaşmak istemeyen insanları neden savaştıralım ki?" Nakoneçna, savaşmak istemeyen askerlerin "işe yaramaz" olduğunu söyledi. Nakoneçna'ya göre Kiev'deki hükümet "motivasyonun anahtar" olduğunu anlamaya başladı ve seferberlik kurallarını buna göre değiştirebilir. Geçen ay Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın her ay 50 bin asker kaybettiğini -ki bunların yaklaşık yarısı kurtarılamaz durumda- ve yerine en fazla 30 bin asker alabildiğini tahmin etmişti.

‘KİMSE UKRAYNA’YI ZORLAYAMAZ’

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba, hiç kimsenin Ukrayna'yı Rusya ile barış görüşmeleri yapmaya zorlayamayacağını söyledi. Kuleba'nın açıklamaları, Kiev'in yasal olarak engellenmiş olmasına rağmen Rusya yönetimiyle müzakerelere açık olduğunun sinyalini verdiği bir dönemde geldi. Perşembe günü Ukrayna yayın kuruluşu TSN'ye bir röportaj veren Kuleba, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile bu hafta başında yaptığı üç saatlik görüşmeye ilişkin bilgi verdi.

Kuleba'nın Çin ziyareti, Ukrayna'daki çatışmaların başladığı Şubat 2022'den bu yana yapılan ilk ziyaretti. Pekin'in "Ukrayna'nın yanında durup duramayacağı" sorusuna Kuleba, "Çin'in sadece Çin'in yanında duracağını" kesin bir dille vurguladı ancak ülkesinin Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediğini de sözlerine ekledi. Diplomat ayrıca "hiç kimsenin Ukrayna'yı müzakerelere teşvik etmediğini çünkü bunun imkansız olduğunu... kendi kararlarımızı kendimiz vereceğiz" diyerek Kiev'in Batı'daki destekçileri tarafından da paylaşılan bir duruş sergilediğinin altını çizdi.

Sonraki Haber