Ukrayna’yı böyle ölüme sürüklediler: ‘Barış gelebilirdi fakat Batı savaşın dedi’
Müzakerelerin başındaki Ukraynalı yetkili, barış anlaşması sağlanacakken Batı’nın bu konuda Kiev’e baskı yaptığını söyledi. Bu yüzden imzaların atılmadığını belirten Ukraynalı yetkili, ‘Bize savaşmamızı söylediler’ dedi
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin parlamento grubu başkanı ve İstanbul’daki barış görüşmelerinin baş müzakerecisi David Arakhamia Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın tarafsız kalmayı kabul etmesi halinde Rusya’nın çatışmaları durdurmaya hazır olduğunu ancak Batı’nın Kiev’e devam etmesini tavsiye ettiğini söyledi.
‘RUSYA SAVAŞI
BİTİRMEYE HAZIRDI’
“Halkın Hizmetkârı” parlamento grubunun başkanı Arakhamia, 1+1 televizyon kanalına verdiği demeçte Moskova’nın Mart 2022’de Kiev’e bir barış anlaşması teklif ettiğini ancak Ukrayna tarafının Rusya’ya güvenmediğini söyledi.
“Rusya’nın amacı tarafsız kalmamız için bize baskı yapmaktı. Onlar için asıl önemli olan buydu: Bir zamanlar Finlandiya’nın yaptığı gibi tarafsızlığı kabul edersek savaşı bitirmeye hazırdılar.” ifadelerini kullanan Arakhamia, “Biz de NATO’ya katılmayacağımıza dair bir taahhütte bulunacaktık. Önemli olan buydu.” dedi.
ANAYASANIN DEĞİŞMESİ
GEREKİYORDU
Ancak Arakhamia’ya göre tarafsızlığı kabul etmek ve NATO üyeliğinden vazgeçmek Ukrayna anayasasının değiştirilmesini gerektirecekti. Ukraynalı yetkili, “İkinci olarak, Rusların bunu yapacaklarına dair güven yoktu. Bu ancak güvenlik garantileriyle yapılabilirdi.” ifadelerini kullandı.
İNGİLTERE BAŞBAKANI: SAVAŞA DEVAM EDİN
Arakhamia, görüşmeler sırasında dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Kiev’e geldiğini, Ukraynalı yetkililere savaşmaya devam etmelerini ve Moskova ile herhangi bir anlaşma imzalamamalarını söylediğini ekledi.
Johnson’ın İstanbul’daki barış görüşmelerinin akamete uğratılmasındaki rolü Mayıs 2022’de Ukrayinska Pravda tarafından ortaya çıkarıldı. Ancak ne o yılın haziran ayında başbakanlıktan azledilen Johnson ne de ABD hükümeti, Arakhamia’nın Ruslarla imzaladığı taslak anlaşmadan vazgeçmesi için Kiev’e baskı yaptığını resmi olarak kabul etti. Aynı şekilde Kiev de şimdiye kadar konuyla ilgili resmi bir yorum yapmamıştı.
PUTİN AÇIKLAMIŞTI
Bu yılın başlarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Afrikalı liderlere Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı görüşmelerde Moskova ve Kiev’in “Ukrayna’nın daimi tarafsızlığı ve güvenlik garantilerine ilişkin” bir taslak anlaşma imzaladığını açıkladı.
Putin, Rusya’nın iyi niyet göstergesi olarak askerlerini Kiev yakınlarından geri çekmesinin hemen ardından Ukrayna’nın anlaşmadan caydığını söyledi.
Rusya’nın çekilmesi Batılı hükümetler ve medya tarafından Ukrayna’nın askeri zaferi olarak sunuldu ve Zelenskiy hükümetine ağır silah ve teçhizat göndermeye başlayarak önümüzdeki 18 ay boyunca çatışmayı körükledi.
UKRAYNA’YA ÇAĞRI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 22 Kasım’daki G20 zirvesinde çevrim içi yaptığı konuşmada, dünya liderlerini Ukrayna’daki “trajediyi” sona erdirmek için düşünmeye çağırdı. Rus lider, “Rusya’nın Ukrayna’da devam eden saldırganlığı” karşısında şok olduğunu ifade eden “bazı G20 meslektaşlarının” konuşmalarına atıfta bulundu.
Ukrayna’daki çatışmanın hayatlara mal olduğunu kabul eden Rusya Devlet Başkanı, “2014 yılında Ukrayna’da yaşanan kanlı darbe” ve ardından gelen “Kiev rejiminin Donbass’ta halkına karşı yürüttüğü savaşın” dünya kamuoyunu daha az şoke etmemesi gerektiğini vurguladı. Benzer bir örnek olarak da “Filistin’de, Gazze Şeridi’nde sivil halkın yok edilmesini” gösterdi.