Ulaşımda yeni bir dönem: Türkiye-Çin işbirliğiyle inşa edilen metro
Çin ile Türkiye arasında Kuşak ve Yol'u ortaklaşa inşa etmek için kilit bir işbirliği projesi olan İstanbul Havalimanı'nın metro hattı sayesinde, kent merkezinden yeni havalimanına yolculuk süresi yarım saatten daha kısa bir süreye indi.

Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu Hattı, 22 Ocak 2023 tarihinde hizmete açıldı. Bu hatta hizmet veren ve saatte 120 kilometre hıza sahip araçlar, Çin CRRC Firması tarafından üretildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu hatta hizmet veren araçların Türkiye’nin en hızlı metro aracı olduğunu söylemişti. Çin ile Türkiye arasında Kuşak ve Yol’u ortaklaşa inşa etmek için kilit bir işbirliği projesi olan İstanbul Havalimanı'nın metro hattı sayesinde, İstanbul'un merkezinden yeni havalimanına yolculuk süresi yarım saatten daha kısa bir süreye indi.
ULAŞIM SÜRESİ DÜŞTÜ
Hattın açılmasıyla dünyanın en büyük ve en önemli küresel aktarma merkezi olan İstanbul Havalimanı'na Kağıthane'den 24 dakikada, Göktürk'ten 12 dakikada, Esenler'den 45 dakikada, Taksim'den 41 dakikada, Zincirlikuyu'dan 33 dakikada, 4. Levent'ten 35 dakikada ulaşılabiliyor. 72 metre ile Türkiye'nin en derin metro istasyonu olan Gayrettepe İstasyonu da bu proje kapsamında inşa edildi.
HAVALİMANINA DİĞER HATLAR
Arnavutköy-İstanbul Havalimanı arasındaki 14 kilometrelik yeni metro hattı 2024 yılı Mart ayında açıldı. 2025 yılı içinde bu hattın devamındaki Arnavutköy-Halkalı etabı da tamamlanarak, tamamı yeraltında teşkil edilen metro sınıfında Türkiye'nin en uzun, dünyanın da en uzunlarından olacak 69 kilometrelik ring hattı kurulmuş olacak. Hat, Arnavutköy, Taşoluk, İstanbul Havalimanı Kargo ve İstanbul Havalimanı Terminal olmak üzere dört istasyondan oluşuyor. Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metro Hattı ile Arnavutköy ilçesi, Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı ile bağlandı. Böylece Arnavutköy'den İstanbul Havalimanı ve Zincirlikuyu'ya kadar kesintisiz ulaşım sağlandı.
TÜRKİYE METROLARINDA İLK
İstanbul Havalimanı metrolarında, İstanbul'da ve Türkiye'de metrolarda ilk defa kullanılan demiryolu hat altyapı sisteminden yararlanıldı. Beton fabrikasında özel olarak üretilen beton plaklar hassas bir şekilde tünele yerleştirildi. Raylar bunun üzerine sıfır hatayla yerleştirildi. Yerinde dökülen beton seçeneğine göre demiryolu hattında yüksek hassasiyet sağlayan bu yöntemle hat boyunca daha sessiz ve daha konforlu tren sürüşü standardı sağlandı. Böylece kent içi metrolarda son zamanlarda dünyada kullanılmaya başlayan bu farklı altyapıyla metro standartları bir adım daha ileriye taşındı.