Ulez kavgası

Londra'nın İşçi Partili Belediye başkanı Sadık Khan, 2023 Ağustos'unda Londra'nın ULEZ Bölgesini "Greater London" denen bütün Londra şehrine genişletmeye niyetli.

ULEZ, düşük emisyon bölgesi anlamına geliyor ve düşük emisyonlu aracı olmayan araç sahiplerinden 12,5 sterlin her bölgeye girişte günlük ücret alınıyor. 7/24 senenin her günü (Noel hariç) bu ücret işliyor.  Düşük emisyondan kasıt, benzinlide en az 4 avro, dizelde en az 6 avro uyumlu motor. İlgili bölgeye giren çıkan araç plakaları 7/24 kameralar ile okunuyor ve ödemesini yapmamış şoförlerin adresine cezası ile beraber ödeme talep belgeleri gönderiliyor.

ULEZ bölgesinin genişletilmesi konusu şu aralar avam kamarasında ve Londra belediyeleri arasında gündemde olan bir konu. Khan'ın temel argümanı. Londra da yaşayanların çoğunun bireysel aracı yok ve "diğerleri" onların yaşadığı alanları daha kirli hale getiriyorlar. Khan'ın iddialı bisiklet yolu projeleri var. Muhafazakar partili belediyeler ve medya organları genel olarak Khan ne yapsa karşılar, ULEZ genişletilmesi ve iddialı bisiklet yolu projeleri de bunlara dahil. Khan’ın İngiltere'de politik geleceği parlak gibi duruyor.

İstanbul'da trafik, gürültü ve hava kirliliği sorunlarını bir nebze hafifletebilmek için, toplu ulaşımın güçlü olduğu bazı bölgelerde ULEZ benzeri uygulamaların devreye alınması değerlendirilebilir. Seçilen bölgede yaşayanlara verilecek bir paso ile uygulamadan muaf tutulmaları sağlanır ve dış ziyaretçiler için ULEZ benzeri yeterlilik şartı aranabilir. Suriçi ve Karaköy bölgesi belki pilot uygulama bölgesi olarak düşünülebilir daha sonra istenen fayda sağlandığı takdirde uygulama genişletilebilir. Çevre yolları hariç olmak üzere bazı çevre yolu çıkışı bölgeleri de benzer bir uygulamaya dahil edilebilir. ULEZ'in Londra'da turizm, hava kirliliği, trafik sıkışıklığı ve bölgedeki gayrimenkul fiyatlarına etkilerini incelemekte İstanbul uyarlaması için fayda olabilir.

Sonraki Haber