Ülkemizin elma deposu Karaman'da hasat

Karaman Valisi Tuncay Akkoyun merkeze bağlı Akçaşehir beldesinde bulunan Engin Tarım firmasına ait 6 bin dekarlık dev bahçede elma hasadı programına katıldı.

Elindeki sepet kova ile sezonun ilk elma hasadını yapan Vali Akkoyun, Karaman’ın elma üretiminde Türkiye’de sayılı şehirlerden olduğuna işaret ederek, “Karaman elma üretimi noktasında çok önemli bir konuma sahiptir. Karaman genelinde yaklaşık 209 bin dekarlık alanda yıllık 535 bin ton elma üretimi yapılıyor” dedi.

KÜRESEL REKABETE HAZIR OLMALI

Akkoyun, “Burada bizim dikkatimizi çeken ve bizim önceliğimiz şudur; elma üretilirken ve tarımsal faaliyet yapılırken toprak ıslahından başlanarak doğru fidanlarla, modern yöntemlerle, bilimin ışığında tarımsal faaliyetlerimizi gerçekleştirmek. Elmalar yetiştirilirken nasıl titiz bir şekilde davranılıyorsa, elma hasadında da gerek toplanma gerekse paketleme aşamasında çok titiz, dikkatli bir çalışma yapılmalıdır. Bizim çiftçilerimizden öncelikle beklediğimiz budur. Bizim dünya ile rekabet edebilmemiz, sektörde küresel anlamda ciddi bir yer edinebilmemiz için modern yöntem ve teknikleri kullanmamız, çok titiz bir şekilde çalışmamız gerekmektedir. Bizim amacımız elma yetiştiriciliğinde Karaman’ı bir merkez haline getirebilmek. Sadece Türkiye’nin merkezi değil dünyanın merkezi haline getirebilmek” ifadelerini kullandı.

HER DAİM ÇİFTÇİNİN YANINDAYIZ

“Çiftçilerimizin her daim yanındayız. Çiftçilerimizin sevincine, mutluluğuna ortak olmak adına buradayız. Çiftçilerimiz ne kadar mutlu olursa bizler de o kadar mutlu oluruz” diye konuşan Vali Akkoyun, “Şu an bulunduğumuz elma bahçesi, bahçenin çok ötesinde bir yer. Burası Avrupa’nın en büyük tek parça elma bahçesi. Yaklaşık 1 milyon 750 bin elma ağacı var” diyerek üretici firma yetkililerine emeklerinden dolayı teşekkür etti.

BİZİM VE AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ

Karaman'da, 6 bin dekar alanda 1 milyon 750 bin elma ağacının bulunduğu bahçede 17 çeşit ürünün yüzde 80'i ihraç ediliyor. Bahar aylarında don olaylarına karşı onlarca pervanenin bulunduğu bahçenin üzerine serilen fileyle elma ağaçları doludan ve aşırı sıcaklardan korunuyor. Hasat döneminin başladığı bahçede elma toplama mesaisi ise kasım ayının sonuna kadar devam edecek.

İhracatçı firmanın müdürü Mevlüt Yeniel, yaklaşık 850 futbol sahasının büyüklüğüne eşit bahçede üretimin ve hasadın titizlikle yapıldığını söyledi ve şu bilgiyi verdi:

"Şu anda erkenci çeşit gala elmasının hasadı başladı. 800 kişiyle hasat yapıyoruz. Bu yıl 25 bin ton rekolte bekliyoruz. Eylülün ortasına kadar gala hasadı devam edecek. Sonra işçi sayısı 1200 civarında olur." diye konuştu.

17 ÇEŞİT ELMA VAR

Elma bahçesinde profesyonel olarak üretim yapıldığını anlatan Yeniel, şöyle konuştu:

"Bahçemiz şu anda kapalı telli terbiye sistemiyle alan büyüklüğü ve ağaç sayısı itibarıyla ülkemizin ve Avrupa'nın en büyük elma bahçesi. 17 çeşit elmamız var. Bu çeşitler dünyada aranan çeşitler. Birkaç çeşit elma ise Türkiye'de sadece bu bahçede üretilmekte. Ürünümüzün yüzde 80'i ihracata gidiyor. Başta Hindistan, Malezya, Rusya olmak üzere 13 ülkeye ihracat yapıyoruz. İç pazarda zincir marketlere ürün veriyoruz. İstanbul'da 350 noktada ürünlerimiz satılıyor."

Sonraki Haber