Ulusal Gönüllüleri'nin Azerbaycan Gezisi... 'Sanılanın çok ötesinde bir ülke bulduk'

Ulusal Gönüllüleri’nin Azerbaycan gezisi tamamlandı. 7 gün süren gezi boyunca Bakü, Gence, Quba başta olmak üzere pek çok şehri gezildi

Ulusal Gönüllüleri Azerbaycan’a gitti. 5-11 Ekim tarihleri arasında düzenlenen geziye Almanya, Avusturya, İngiltere, İsviçre ve Türkiye’den çok sayıda kişi katıldı.

Azerbaycan’ın zengin kültürel mirası, tarihî dokusu ve doğal güzellikleri kokartlı rehberler eşliğinde gezildi. Azerbaycan’da gezilmedik müze bırakmayan gönüllüler Cengiz Aytmatov’un kitabından uyarlanan Mankurt isimli tiyatro oyununu da tarihi bir salonda izleme imkânı buldu.

Herkesin büyük bir memnuniyetle anlattığı gezi boyunca görüşmeler ve ziyaretler de gerçekleştirildi. Azerbaycan MilletvekiliTenzile Rüstemhanlı ile buluşmanın ayrıntılarını ve geziye katılanların görüşlerini okurlarımızla paylaşıyoruz.

MİLLETVEKİLİ TENZİLE RÜSTEMHANLI ULUSAL GÖNÜLLÜLERİ İLE BULUŞTU

Tenzile Rüstemhanlı Ulusal Gönüllüleri’ni ağırladı

Azerbaycan Milletvekili ve Azerbaycan-Türkiye Evi (ATEV) Başkanı Tenzile Rüstemhanlı Ulusal Gönüllüleri’ni ağırladı. ATEV genel merkezinde düzenlenen görüşmede Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayicileri Birliği (TÜİB) Başkanı Hüseyin Büyükfırat ve Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Dış İlişkiler Başkanı, Azerbaycan Basın Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi, Yeni Çağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger, Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Ali Fuat Gökçe ve Ulusal Kanal Yurt Dışı Temsilcisi Yener Güneş de yer aldı.

Görüşmede Türk dünyası, Azerbaycan-Türkiye ilişkileri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu ve Türk dünyasının entegrasyon konuları ele alındı. Türk devletlerinin birlik ve beraberliği hakkında konuşan Rüstemhanlı, geziye katılanların sorularını da yanıtladı.

Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Dış İlişkiler Başkanı, Azerbaycan Basın Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi, Yeni Çağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger Avrupa’da faaliyet gösteren medya kuruluşları ile Azerbaycan’ın yerel medya kuruluşları arasında işbirliğinin öneminden bahsetti.

Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayicileri Birliği (TÜİB) Başkanı Hüseyin Büyükfırat, Ulusal Gönüllüleri’nin Azerbaycan gezisinin tarihsel önemde olduğunu belirtti. Bu gezilerin devam etmesi gerektiğini ifade eden Büyükfırat, “Azerbaycan’da herkes Türkiye’yi yakından tanıyor. Türkiye’de yaşayanların da Azerbaycan’ı daha yakından tanıması iki ülkenin ilişkilerine değer katacak” dedi.

Ulusal Kanal’ın Yurt Dışı temsilcisi Yener Güneş de Azerbaycan gezisine dair bilgiler verdi. 2010 yılında TGB Genel Sekreteri iken Azerbaycan’a geldiğini belirten Güneş, “Burada 150-200 Azerbaycanlı kardeşimizle bir basın açıklaması yapmıştık. Zor günlerde büyük bir irade ortaya koymuştuk. 6 maddelik açıklamamız şöyleydi: 1) Ergenekon Türklüğün yaradılış destanının adıdır. Ergenekon ismi kumpas davasından çıkarılsın. 2) Kumpaslarla tutsak edilen Türk Ordusunun şerefli komutanları, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve bütün yurtseverler serbest bırakılsın. 3) Ermeni soykırımı tarihsel bir yalandır. 4) Karabağ nefesimizdir, Karabağ’ı geri alacağız. 5) Atatürk hepimizin ortak değeridir. 6) Emperyalizme karşı Azerbaycan ve Türk bayrakları yan yana dalgalanacaktır. O zaman yaptığımız açıklama ve ortaya koyduğumuz irade aynıdır. Ve o günlerden bu günlere bu irade daha da güçlenmiştir. Ne mutlu ki, Karabağ özgürdür, yurtseverler özgürdür. Birliğimiz, kardeşliğimiz her zamankinden daha güçlüdür” ifadelerini kullandı.

Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Ali Fuat Gökçe, Kafkasya başta olmak üzere bölgedeki gelişmelere ilişkin sunum yaptı.

Etkinliğin sonunda Tenzile Rüstemhanlı, katılımcılara Karabağ zaferinin sembolü olan hediyeler takdim etti.

AZERBAYCAN GEZİSİNE KATILANLAR NE DEDİ?

'Tereddütlerim gereksizmiş! Gezi muhteşemdi'

EYLEM DEMİREL BORAL

Geziye Frankfurt'tan katıldım. KültürTreff Frankfurt başkanıyım. Ulusal Gönüllüleri’nin ilk defa bir gezisine katıldım. Katılmadan önce bazı tereddütlerim vardı ancak gezi esnasında gördüm ki bu tereddütlerim gereksizmiş. Azerbaycan gerek halkı gerekse tarihsel geçmişiyle, kültürü ve doğasıyla herkesin mutlaka gelip görmesi gereken bir ülke.

Bu Ulusal Gönüllülerinin yedinci gezisiydi. Muazzam bir ekip oluşmuş. Yardımsever, paylaşımcı. Bir aile ortamındaymışsınız gibi hissediyorsunuz. Umarım bundan sonraki gezilere de katılma şansım olur.

'Ulusal Gönüllüleri’nin her gezisine katılmaya çalışacağım'

AYHAN MENTEŞ

Azerbaycan’a gelmek benim için büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı oldu. Haritalardan imrenerek baktığımız Hazar Denizi kıyısında yürümek, burayı yaşamak inanılmaz bir duygu. Burada kendimi bir turist gibi hissetmedim, evimizde gibiydik. Dili, dini aynı; aynı kültür ve tarihle yoğrulmuş, aynı hamurun mayasından var olmuş insanlarla, öz kardeşlerimizle beraber olmak büyük bir mutluluk verdi. Bu geziyi düzenleyen Ulusal Gönüllüleri’ne ne kadar teşekkür etsek az kalır. Ulusal Gönüllüleri’nin her gezisinde olmak için olağanüstü bir çaba içinde olacağım.

'Pırıl pırıl bir ülke pırıl pırıl insanlar'

AYHAN AY

Geziye İsviçre’den katıldım. Emekli öğretmenim. Azerbaycan gezisi bilgi dağarcığımı oldukça zenginleştirdi. Çok değerli dostluklar edindim. Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde edinilen izlenimlerimin eksikliğini buraya gelerek ve yaşayarak hissettim. Burada ilk etapta insanların, bilhassa gençler ve çocukların mutluluklarını yüzlerinden okuyabilirsiniz. Azerbaycan’ın insanı sıcak kanlı, sevecen ve düzgün giyimli. Pırıl pırıl insanlar. Bu şehirlerdeki cadde, sokak ve parkların temizliğini de eklemeliyim. Tarihi bina ve müzeler muhteşem. Azerbaycan’ın tarihlerine ve şehitlerine verdiği değer oldukça etkileyici. Karabağ’ın kurtarılmasıyla Türkiye-Azerbaycan kardeşliği daha da pekişti. Olması gereken noktaya da gelecek. Bağlarımız köklü ve derin. Azerbaycan Türkiye Evi’nde Milletvekili Tenzile Rüstemhanlı’nın bizimle buluşması ve orada yaptığı unutulmaz konuşma bizler için çok değerli. Sözün özü, herkes Azerbaycan’a gelmeli ve burayı yaşamalı. Buraya gelen hiç kimse pişman olmayacak; gerçekten büyük bir mutluluk ve donanımla geri dönecek.

'Azerbaycan’ı umduğumuzdan daha güzel bulduk'

CELAL ERSOY

Biz eşimle birlikte bu geziye Düzce’den katıldık. Burayı umduğumdan çok daha güzel buldum. Azerbaycan'ın köklü bir tarihi var. Gobustan’daki kaya mezarlıkları müthiş. Müzelerde geçirdiğimiz vakitler doyumsuzdu. Bitmesini istemedik. Bütün insanların Azerbaycan'da gelip insanlığın geçmişini canlı olarak burada izlemelerini tavsiye ediyorum. Biz çok ama çok memnun kaldık. Ulusal Gönüllüleri’nin muhteşem bir uyumu var. Bu ekiple her yere gidilir. Rehberimiz, şoförümüz, tur liderimiz hepsi özveriliydi. Emperyalist devletler Azerbaycan’ı ve Türkiye’yi rahat bırakmıyor. İki kardeş ülkenin yakınlaşmasını da hiç istemiyorlar. Ne mutlu ki, emperyalizmin zincirleri kırılıyor. Gelin ve can Azerbaycan’ı görün.

'Azerbaycan’a bir daha gelmek isteriz'

DEVRİM YÜCE KARAAL

Geziye Almanya'dan katıldım. Bu benim Ulusal Gönüllüleri ile beşinci gezim. Her şey çok güzeldi. Planlıydı. Yine çok güzel organize edilmiş bir gezi oldu. Azerbaycan’a tek kelimeyle bayıldık. İnşallah buraya tekrar gelmek kısmet olur.

'Adeta büyülendim'

SIRMA YÜCA

Gezimize İstanbul'dan katıldım. Kardeş ülkemizi çok merak ediyordum. Yıllarca toprakları işgal edilmiş can Azerbaycan savaştı ve topraklarını geri aldı. Ülkesinin toprak bütünlüğünü sağladı. Bu mücadelesinde ne mutlu ki Türkiye de kardeşiyle omuz omuza oldu. Bu gurur ve mutlulukla buradaydık. Çok ama çok merak ediyordum burayı. Tertemiz, düzenli, bakımlı bir ülke bulduk. Tarihi, kültürü ve doğasıyla hepimizi etkiledi. Yemekleri güzeldi. Konukseverliğiyle içimiz ısındı. Çok güzel bir gezi oldu. Adeta büyülendim. Kendimi evimde gibi hissettim.

'Doyurucu, bilgilendirici ve eğlenceli bir gezi oldu'

TANKUT ÜNAL

Azerbaycan gezimize eşimle birlikte İzmir'den katıldık. Buraya bir takım önyargı ve endişelerle gelmiştik. Burayı bakımsız bir ülke olarak bulacağımı düşünmüştüm. Yanılmışım. Doğrusunu söylemek gerekirse, bu kadar güzel bir ülkeyle karşılaşmayı hiç beklemiyordum. Çok farklı, çok gelişmiş bir ülke bulduk. Belediyecilik, şehircilik, alt yapı vs. oldukça iyi. Buradan çok güzel anılarla ayrılıyoruz. Her bakımdan çok doyurucu ve çok bilgilendirici bir o kadar da eğlendirici bir gezi oldu.Çok memnun oldum. Herkesi buraları görmeye davet ediyorum.

'Daha nice gezilerde beraber olacağız'

ÜLKER ÜNAL

Emekli hekimim. Bu Ulusal Gönüllüleri ile ikinci gezimiz. Bu ekibe katılmaktan dolayı çok mutluyum. Azerbaycan gezimiz de çok güzel geçti. Her türlü hizmet ve güler yüzlülük vardı. Dostluk, kardeşlik gördük. Öğrendik, eğlendik. Doyasıya gezdik dolaştık. Güzel anılar ve dostluklar biriktirdik. Bu geziye emek veren herkese teşekkür ederim. İnşallah daha nice gezilerde beraber oluruz.

'Şehitlere verilen değere hayran kaldık'

AYŞE EREN

Avukatım, gezimize İstanbul'dan katıldım. Burada olduğum için, Ulusal Gönüllüleri’nin bu gezisine katıldığım için çok mutluyum. Beklentilerimin çok üstünde bir gezi oldu. Burada göreceğim şeylerin beni bu kadar şaşırtacağını sanmıyordum. Sanata değer veren bir ülke Azerbaycan. İnsanlar mutlu, gençler yozlaşmamış. İnsanların yüzlerinde umut var. Türkiye’ye duydukları sevgi ise paha biçilemez. Biz de aynı sevgiyi besliyoruz can kardeşlerimize karşı. Azerbaycan türküleri eşliğinde bu güzel ülkeyi gezdik. Burada en çok etkilendiğim şey, ülke ve millet olarak şehitlere olan saygıları ve şehitlere verilen değer… Şehitlerin mezarları özenli ve tertipli. Bakü’nün orta yerinde Türk ve Azerbaycan şehitlikleri var. Bu ülkenin nasıl kurtarıldığı her zaman bilinçlerde evlerin duvarları, otobüs durakları her yer şehitlerle bezenmiş. İnanılmaz etkileyici. Tabi her yerde Türkiye ve Azerbaycan bayraklarının yan yana dalgalandığını görmek gurur verici. Atatürk bütün Türklerin ortak değeri. Azerbaycan’da da baş tacı. Bu ülkenin insanlarının bizden beklentisi onları daha yakından tanımamız. Tarihimize, kültürümüze ve milli benliğimize daha fazla sahip çıkacağız. Birbirimize daha fazla sarılacağız.

Sonraki Haber