Önümüzdeki yıllarda neden AKM’de yapmayalım?

Sihirli Pabuçlar Bale Okulu Kurucusu, Bale Sanatçısı Günnur Bayburt’un liderliğinde düzenlenen uluslararası bale festivalinin beşincisi 24-25 Haziran’da Cemal Reşit Rey Salonunda yapılacak. Yarışma sürecini Aydınlık’a anlatan Bayburt, devlet desteğinin gerekliliğine dikkat çekti

Cumhuriyetin getirdiği bir kültür olan bale sanatsal ve estetik özellikleriyle birlikte eğitsel bir yöne sahip. Bedenin ve zihnin eğitilmesini, eşgüdüm içerisinde çalışmasını sağlayan bale özellikle çocukların hem bedenen hem de zihnen gelişimine büyük katkı sağlıyor. Sihirli Pabuçlar Bale Okulu Kurucusu ve Bale Sanatçısı Günnur Bayburt’un girişimleriyle her sene Uluslararası Bale Festivali düzenleniyor. Festival bu yıl 24-25 Haziran’da Cemal Reşit Rey salonunda yapılacak. Sanatçı Günnur Bayburt, Uluslararası Bale Festivali’nin ayrıntılarını Aydınlık’a anlattı. Bayburt, festivalin amacına ve faydalarına değindi. Bayburt ayrıca devletin bu tür faaliyetleri desteklemesi gerektiğini kaydetti.

‘OKUMA YAZMA BİLMEDEN ÖNCE NOTALARI EZBERLEMİŞTİM’

- Günnur Bayburt baleye nasıl başladı, nasıl eğitimci oldu?

Ben doktor babanın beşinci kızı olarak İnebolu’da doğdum, sanatsever bir ailede büyüdüm. Dört yaşında okuma yazma bilmeden önce notaları ezberlemiştim. Babam kiliseden bir org getirmişti eve. İlk onunla başladı müzik sevgim babam saz annem ud çalıyor. Ablalarım da mandolin çalıyorlardı. Bu yüzden müzik kulağım çok gelişmişti istediğim parçayı orgda çalabiliyordum daha sonra babamın İstanbul’a tayini çıkınca o da konservatuara yakın bir ev tutuyor. 9 yaşında kardeşimle beraber sınavlara girdik bale ve piyano bölümlerini kazandık mezun olduktan sonra devlet konservatuarı bitirme sınavlarına da girdim.

Orada Oya Güreli beni Devlet Balesi’ne davet etti. Bu arada Mimar Sinan’dan da mezun olup Devlet Balesi’ne sınavsız solist kadrosuna alınan ilk kişi oldum. Dört yıl Devlet Balesi’nde çalıştıktan sonra özel nedenlerle istifa ettim ve 1978 yılında Sihirli Pabuçlar Bale Okulu’nu kurdum. Çok genç yaşta hoca olmuştum ama çok iyi dansçı olduğumdan dans etmeyi bırakmak istemedim. Bu yüzden belki de dünyada ilk dans eden hoca oldum. Benden sonra da birçok eğitmen bu konuda beni örnek aldılar.

KATILIM HER YIL ARTTI

- Uluslararası Bale Yarışmasının düzenlenmesi ilk ne zaman yapıldı?

Beşincisini gerçekleştirdiğimiz uluslararası festivalimize ilk yıl Hindistan katılmıştı ve her yıl katılım sayısı gittikçe yükseldi hatta yurt dışında da ilgi görmeye başladık. Bu yıl bize yazan ülkeler Rusya, Fransa Almanya, Bulgaristan, Kanada. Fakat son anda mazeret bildirdiler. Tarihleri sınavları ya da başka bir etkinlikleriyle çakışmış ya da şu konuda endişeliler: Türkiye’de savaş var sanıyorlar ama bireysel olarak Rusya’dan katılanlar var, katılan okul sayısı 11,12 civarında. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden katılım mevcut Bodrum İzmir, Bursa vs.

BARCELONA BURSU’NDAN 8 AYRI ÖĞRENCİ YARARLANABİLECEK

- Başarılı olanlar için ödül var mı?

Çok güzel ödüllerimiz var her kategoride birinci, ikinci ve üçüncülere gruplarda kupa bireyselde madalya veriyoruz. Ayrıca bale ayakkabısı (point), bale kostümü, bale çantası ve Barcelona’da eğitim bursu 3 aylık ve 6 aylık olmak üzere 2 sene geçerliliği var bu bursun. 8 ayrı öğrenci yararlanabilecek.

CENTİLMENLİK ÖN PLANDA

- Balenin sanatsal yönüyle birlikte eğitici de bir yönü var. Bu yarışmanın eğitsel açıdan kazanımları ne olacak?

Yarışmamızdaki amaç okulları ve öğrenciler kaynaştırmak centilmence birbirlerini alkışlayarak tebrik ederek birlik beraberlik içinde geçmesini sağlamak. Bale sanatını tanıtmak, sevdirmek ve daha büyük kitlelere ulaştırmak. Tabi ki katılanları mutlu etmek tatlı bir rekabet içerisinde görsel bir şölen hazırlamak, çocukların bu coşkuyu yaşamasını sağlamak.

“DEVLET BÜTÇESİNDEN DESTEK SAĞLANMALI”

- Bu yarışma ülkemizin de temsiliyetini artırıyor. Bu açıdan baktığınızda Yarışmanın daha geniş kapsamlı yapılabilmesi için neye ihtiyaç var? İlgili makamlara bir çağrınız var mı?

Yarışmamızı Cemal Reşit Rey gibi bir sahnede yapmak zaten bizim hedefimizdi. Elbette ki Görev Vakfı bizim sponsorumuz çok teşekkür ediyoruz. Ama normalinde yurt dışında bale kurslarına ve bu gibi yarışmalara devlet bütçesinden destek sağlanmaktadır. Dilerim bizim ülkemizde de sanata daha değer verilir ve gereken desteği alırız. Kendi imkanlarımızla bu işi yapmaktayız ama her yıl büyümekteyiz. Önümüzdeki yıllarda belki sahne yetmeyebilir. Neden AKM’de yapmayalım umarım bu hayalimiz de gerçek olur.

Sonraki Haber