‘Güneş Doğu’dan doğuyor: Türkiye de ciddi yatırımlar çekebilir’

Uluslararası İşbirliği Platformu Kurucusu Cengiz Özgencil, son beş yılda yatırımların Doğu’ya kaydığını ve Türkiye’nin de ciddi yatırım çekebileceğini söyledi

Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (UİP) düzenlediği 15. Boğaziçi Zirvesi, ‘Geleceğe Köprüler Kurmak: Barış, Teknoloji, Sürdürülebilirlik’ temasıyla 7-8 Kasım tarihlerinde toplanacak. Zirveye 52 ülkeden resmi olarak katılım sağlanacak. Zirve öncesinde gazetecilerle bir araya gelerek değerlendirmeler yapan UİP Kurucusu Cengiz Özgencil, bu yıl özellikle Avrupa’dan çok ciddi bir katılım aldıklarını, ancak bölgedeki yaşanan çatışmalar nedeniyle ortaya çıkan aksaklıkların üst düzey katılımcı sayısını etkilediğini kaydetti.

BRICS TEMALI ZİRVE

Rusya’dan BRICS temalı bir zirve isteği geldiğini ve 15 Kasımdan sonra görüşeceklerini belirten Özgencil, “Son beş senedir şunu gözlemledim güneş Doğu’dan doğuyor. Yatırımcılar Doğu’ya dönüyor. Türkiye de Doğu ile doğal bir köprü niteliğinde. Bu nedenle Türkiye de hukuk sistemini oturtup, enflasyon sorununu çözerse çok ciddi yatırımlar toplayabilir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye yapılan yatırımlardaki azalmanın üç sebebi olduğunu aktaran Özgencil, “Birinci sebep pandemi, ikincisi Rusya-Ukrayna Savaşı. Üçüncü sebep de İsrail'in yayılmacı politikaları. Bunlar ortadan kalkarsa Türkiye ciddi yatırımlar çeker. Çünkü Türkiye'de altyapı yatırımları yapıldı, gelişti. Ancak savaşlar, enflasyon ve hukuk sistemi düzelmesi gereken sorunlar.” sözlerini kaydetti.

Cengiz Özgencil

50’DEN FAZLA KATILIMCI

Zirve’nin ilk 10 yılında 2,7 milyar dolarlık ticari işbirliklerine olanak sağladığının bilgisini veren Özgencil, “Geçmişte çok üst düzey katılımcılar yer alırken İsrail-Filistin çatışmasından dolayı aksaklıklar yaşadık. Bu UİP ile alakalı değil uluslararası bir sorun. Şu an 50’nin üzerinde ülkeden katılımcı var. Üst düzey katılımların yoğun olduğu programlar yapıyoruz ancak bu kaotik ortam engelledi. Dünyadaki bu savaş kaotiği sönümlenirse, ben bu sene ve bu seneden sonra Türkiye’ye olan ilginin çok fazla artacağını düşünüyorum.” dedi.

Bu sene ana sloganlarının geleceğe köprüler kurmak olduğunu dile getiren Özgencil, “Bu sloganımızı da barış, teknoloji ve sürdürülebilirlik başlıkları üzerine inşa ediyoruz. Teknoloji alanında bu yıl çok önemli paneller gerçekleşecek. Sürdürülebilirlik de Birleşmiş Milletler’in son yıllardaki en önemli teması. Bu konuda da Türkiye'den ve yurt dışından çok değerli konuşmacılarımız var.

"Bir de tabii ki kaçınılmaz olarak bütün bunları yaşayabilmek için barışın olması şart. Barışın yollarını ayrı ayrı panellerde konuşmacılar dile getirecekler. Barışın olmadığı bir dünyada ne ekonomi ne de sosyal yaşam olur. Maalesef bunları son dönemde yaşayarak görüyoruz. Maç naklen yayını gibi savaş naklen yayınları başladı ve bu insanlık için çok üzücü bir durum.” diye konuştu.

DÜNYA VİZYONUNA ETKİ

Boğaziçi Zirvesi’nin fikrini oluştururken de Türkiye’ye bağımsız, uluslararası alanda saygın ve marka değeri olan bir düşünce kuruluşu hediye etmeyi amaçladığını ifade eden Özgencil, geçmiş panellerde dünya vizyonuna etki edebilecek görüşler çıktığını söyledi. Özgencil, şöyle devam etti:

“Bu bağımsızlık konusunu çok önemsiyorum ve bağımsızlığın getireceği markalaşma sürecinin daha doğru olacağına inanıyorum. Bize 11-12 yıldır devamlı olarak sponsor olan çok önemli yerli ve yabancı firmalar var. Buranın yaşayabilmesi, kendini geliştirebilmesi ve sürdürülebilir olması için ekonomik boyut son derece önemli.

"En büyük hayalim Boğaziçi Zirvesi’ni daha da geliştirip özellikle Uzakdoğu’dan, Ortadoğu’dan ve yakın Avrupa coğrafyasından iş insanlarını ve fikir önderlerini senenin iki-üç günü İstanbul'da buluşturmak ve tüm ilgiyi bu şehre çekmek. İstanbul’dan yayılacak fikirlerin dalga dalga tüm dünyaya yayılmasını sağlamak istiyorum ve İstanbul dendiğinde akıllara Boğaziçi Zirvesi’nin gelmesi için çalışıyorum.

"14 yıl boyunca Boğaziçi Zirvesi’ne cumhurbaşkanları geldi, başbakanlar, bakanlar, prensler, prensesler ve iş dünyasından önemli isimleri geldi. Zirvenin bu anlamda İstanbul turizmine de ciddi bir etkisi oldu.”

Sonraki Haber