Ulusuna hesap veren lider

Sevgili Gençler ve Düşünceleriyle Genç Kalan Atatürkçüler!

Ulu Önder Atatürk, 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde, Cumhuriyet Halk Partisi Kurultayında, altı gün, ortalama günde 6 saat olmak üzere, aralıklarla 36.5 saat süren bir konuşma yapar. "Büyük Söylev" ya da "Büyük Nutuk" adı verilen bu konuşmasında, Büyük Önder Atatürk, Türkiye’nin hangi özverili çalışmalarla ve nasıl kurtarıldığını, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin nasıl kurulduğunu belgeleriyle anlatır. Halkına eylem ve söylemlerinin hesabını veren dünyadaki tek lider Atatürk’tür. Bu, siyasal söylev türüne giren özgün bir çalışmadır. Dünyada böylesine belgelere dayanan ve yaptıklarının hesabını veren bir lidere, başka bir örnek yoktur dense yeridir.
Konuşmasının sonunda Atatürk şöyle der: "Sizleri günlerce işlerinizden alıkoyan uzun ve ayrıntılı sözlerim, en sonu tarihe mal olmuş, bir çağın öyküsüdür. Bunda ulus için ve yarınki çocuklarımız için dikkat ve uyanıklık sağlayabilecek kimi noktaları belirtebilmişsem kendimi mutlu sayacağım.

"Bu sözlerimle, ulusal varlığı sona ermiş sayılan büyük bir ulusun, bağımsızlığını nasıl kazandığını, bilim ve tekniğin en son ilkelerine dayanan ulusal ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu anlatmaya çalıştım.
"Bugün ulaştığımız sonuç, yüzyıllardan beri çekilen ulusal yıkımların yarattığı uyanıklığın ve bu sevgili yurdun her köşesini sulayan kanların karşılığıdır. Bu sonucu, Türk Gençliğine bir armağan olarak bırakıyorum."
Sonra da hepimizin bildiği, "Gençliğe Hitabe" bölümü gelir. Bu bölümde Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yapılan uzun mücadeleleri, emperyalist düşmanlara karşı verilen Kurtuluş Savaşını, yabancıların iç kargaşa çıkarmak için, yerli hainlere çıkarttıkları, iç isyanlarla yapılan uğraşmaları anlatır. Her türlü olumsuzluklara karşı, yetişen Türk Gençliğine, Türk Cumhuriyeti’ni koruma, kurtarma ve onu sonsuza kadar yaşatma görevini verir. Bunun için gerekli gücün, damarlarındaki soylu Türk kanında olduğunu söyler.

Atatürk’ün Söylev’i "Nutuk" adı altında, üç cilt olarak yayımlanmıştır. İlk iki cilt konuşma metnini, üçüncü cilt belgeleri içerir. Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanmıştır. Sonradan birçok yayıncı tarafından baskıları da yapılmıştır. Ancak bunlar denetimsiz olduğu için çeşitli yanlışları da içermektedir. Kaynak Yayınları, Nutku, aslından, yeniden gözden geçirerek, çeşitli basım yanlışlarını da gidererek, aslına sadık kalarak, Ataürk’ün "NUTUK" yapıtını yeniden yayımlamış ve Türk halkının hizmetine sunmuştur.

Atatürkçü Düşünce Derneğinin önerisiyle Ulu Önder Atatürk’ün Söylevi’nin bitiş günü olan 20 Ekim tarihi, GENÇLİĞE HİTABE günü olarak kabul edilmiştir.
Vatan Partisi tüzüğünde, Atatürk’ün gerçekleştirdiği Milli Demokratik Devrimi tamamlamayı temel amaç olarak belirlemiştir. Atatürk’ün belirlediği temel ilkeleri hayata geçirmeyi, tam bağımsızlık ve antiemperyalist bir çizgi izleyerek, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, "Yurtta Barış, Cihanda Barış" özdeyişini gerçekleştirmeyi, ülkemizi üretim ekonomisi uygulayarak kalkındırmayı, dünya ülkeleri arasında, çağdaş, aygın ve onurlu bir yer edinmeyi temel hedefimiz olarak görüyoruz.

Tüm ulusumuzun, gençlerimizin ve genç düşünceli Atatürkçülerin bu özel gününün 92. yıldönümünü kutluyorum. O’nun bizlere bıraktığı miras ve görevin iyi anlaşılmasını ve yerine getirilmesini diliyorum. Türk Ulusu’nun Kemalist bir bireyi olarak, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, sevgi ve minnet duygularıyla anıyorum.

Sonraki Haber