Umerov eşcinsel evliliği destekledi

Basının Müslüman bir Kırım Tatarı olarak propagandasını yaptığı Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov’dan LGBT’yi destekleyen adım. Ukrayna Savunma Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı eşcinsel evliliği yasallaştıran tasarıya olumlu yanıt verdi

Tasarının sahibi Verkhovna Rada Milletvekili Inna Sovsun Facebook hesabından açıklama yaptı. Sovsun, “Savunma Bakanlığı pozisyonunu değiştirdi ve kayıtlı ortaklığa ilişkin tasarıyı destekledi. Ancak hepsi bu kadar değil. Alternatif ortaklıkla ilgili bir yasa tasarısı hazırlayacak olan Adalet Bakanlığı da pozisyonunu değiştirdi. Şimdi benim 9103 sayılı yasa tasarımı desteklemeye hazır ve ikinci okumada bu tasarıya değişiklikler hazırlıyor.” ifadelerini kullandı.

Umerov’dan önceki Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov bu yasayı desteklememişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, eşcinsel evliliklere ilişkin bir yasa tasarısının kabul edilmesi gerektiğine ilişkin dilekçeye olumlu yanıt vermişti. Ardından Bakanlar Kurulu’nun Kayıtlı Medeni Ortaklıklar Enstitüsü’nün kurulması üzerinde çalışmasını önerdi. Ukrayna Yüce Radası’na sunulan kayıtlı ortaklıklara ilişkin yasa tasarısı, eşcinseller de dahil olmak üzere yakın akrabalara evlilik olmaksızın statü verilmesini öneriyordu. Geçen ağustos ayında Zelenskiy, hükümetin “insan hak ve özgürlüklerini onaylama ve güvence altına alma çalışmalarının bir parçası olarak Ukrayna’da kayıtlı sivil birlikteliklerin yasallaştırılmasına ilişkin çözüm seçenekleri üzerinde çalıştığını” söyledi.

Aynı zamanda Başbakan Denys Şimigal’den LGBT birlikteliklerinin resmi kayıt altına alınması konusunu değerlendirmesini istedi.

‘ASKERLERİN HAKLARI KORUNACAK’

Tasarının yazarları, bu yasanın askeri personelin haklarını korumayı amaçladığını, zira birçoğunun partnerlerinin aynı cinsiyetten olması nedeniyle ilişkilerini resmi olarak resmileştiremediklerini vurgulamaktadır. Bununla birlikte, askeri personelin görevlerini yerine getirmeleri halinde fiilen bulunmadan ortaklıklarını kaydettirmelerine izin veren hükmün yalnızca savaş durumunda uygulanması önerilmektedir.

Sovsun, “Adalet Bakanlığı tasarıyı, insan hakları ve temel özgürlüklerin korunmasına yönelik yasal bir mekanizma oluşturulması amacıyla toplumla yapıcı bir diyaloğa yönelik ilk ilerici adım olarak görmektedir.” diye yazdı.

Sonraki Haber