Ümitsizler dar işsizliğin 2 katı

TÜİK'in haziran ayı iş gücü istatistiklerinden yapılan hesaplamaya göre iş bulma ümidini kaybeden, iş aramayan ancak çalışmaya hazır olan, mevsimlik ve zamana bağlı eksik çalışanları da kapsayan geniş tanımlı işsiz sayısı 7 milyon 607 bin oldu. İstihdam oranı da azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaş grubunda işsiz sayısı, haziranda bir önceki aya kıyasla 136 bin kişi azalarak 3 milyon 541 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,3 puanlık azalışla yüzde 10,3 olarak hesaplandı. Ancak, geniş tanımlı işsizliği ifade eden atıl iş gücü oranı yüzde 20,4 ile dar işsizliğin neredeyse iki katında kaldı. Geniş tanımlı işsiz sayısı ise 7 milyon 607 bin oldu.

Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 13,9 iken potansiyel iş gücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 17,1 olarak tahmin edildi.

MAKAS AÇILIYOR

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR)'nin İşsizlik ve İstihdam Görünümü raporunda dar ve geniş işsizlik arasındaki fark şöyle değerlendirildi: "Türkiye’de 2018 Eylül’de başlayan ekonomik kriz ve 2020 Mart ayından bu yana yaşanan salgınının da etkisiyle işgücü piyasası dışına çıkış eğilimi artıyor. Zamana bağlı eksik istihdamda artış ve iş bulma ümidinin kaybedilmesine paralel olarak dar ve geniş tanımlı işsizlik oranları arasındaki fark giderek açılıyor. Örneğin, Ocak 2019’da dar tanımlı işsizlik yüzde 13,6 iken geniş tanımlı işsizlik yüzde 19,7 olarak gerçekleşmişti. Bu dönemde geniş tanımlı işsizlik dar tanımlı işsizlikten 6,1 puan yüksekti. Haziran 2022’de ise dar tanımlı işsizlik yüzde 10,3 iken geniş tanımlı işsizlik yüzde 20,4 olarak gerçekleşti Dar ve geniş işsizlik arasındaki fark bu dönemde 10,4 puan oldu. Dar ve geniş işsizlik arasındaki makasın bu denli açılmasının en önemli nedeni salgın dönemindeki işten çıkarma yasağının dar tanımlı işsizliği sınırlı düzeyde tutmuş olması ve işbaşında olunan sürenin azalmasıdır. Böylece dar tanımlı işsizlik sınırlı kalırken geniş tanımlı işsizlik fırlamıştır."

CİNSİYETLER ARASI FARK YÜZDE 5,3

İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,5 iken kadınlarda yüzde 13,8 olarak tahmin edildi. İşsizlik oranlarında cinsiyetler arası fark yüzde 5,3 ile son 3 yılın en yüksek rakamını oluşturdu.

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı, bir önceki aya göre değişim göstermeyerek yüzde 20,4 oldu.

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam sayısı haziranda bir önceki aya kıyasla 46 bin kişi azalarak 30 milyon 866 bine geriledi. İstihdam oranı ise 0,1 puanlık azalışla yüzde 47,8 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65,3 iken kadınlarda yüzde 30,6 olarak hesaplandı. Üç aydır süregelen istihdam artışları haziranda sona erdi.

Mevsim etkisinden arındırılmış iş gücü söz konusu ayda bir önceki aya kıyasla 182 bin kişi azalarak 34 milyon 407 bin kişiye düştü. İş gücüne katılma oranı ise 0,4 puanlık azalışla yüzde 53,2 olarak hesaplandı.

Sonraki Haber