Umman’daki tatbikat devam ediyor

Rusya, Çin ve İran’ın Umman Körfezi'nde ortak deniz tatbikatı yarın sona eriyor.

Tatbikata katılan gemiler arasında “korkunç Tsircon hipersonik füzeleriyle” donatılmış Rus fırkateyni Amiral Gorşkov da yer alıyor. İran Donanmasına ait Sakhand ve Jamaran fırkateynlerinin yanı sıra Bayandor korveti de katılıyor. Çin ise Nanning muhribini gönderdi.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Deniz Güvenlik Kuşağı 2023" olarak adlandırılan üçlü tatbikatın İran'ın Çabahar limanı yakınlarında devam ettiği belirtildi. Açıklamada, deniz tatbikatı sırasında gemilerin "ortak manevralar yaptığı ve gündüz-gece topçu atışları yaptığı" ifade edildi.

Bu tatbikat 2023 yılında Rusya ve Çin’in beraber yaptığı ikinci tatbikat oldu. Geçen ay Rusya ve Çin’in Güney Afrika açıklarında yaptığı tatbikata Güney Afrika donanması da katılmıştı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby yaptığı açıklamada Beyaz Saray'ın ortak eğitim tatbikatından endişe duymadığını söyledi. Kirby CNN'de yaptığı açıklamada, "Bu tatbikatın ulusal güvenlik çıkarlarımıza ya da bölgedeki müttefik ve ortaklarımıza yönelik bir tehdit oluşturmadığından emin olmak için tatbikatı izleyeceğiz, takip edeceğiz" dedi.

Sonraki Haber