Üniversite girişte puan barajı kalktı Boş kontenjanlar dolacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversite giriş sınavlarında puan barajının kalktığını açıkladı. Açıklama, üniverstieye umut bağlamış milyonlarca gence belki oh dedirtti. Ancak, iş bulma ve gelecek planlamalarında endişeleri ortadan kaldırmadı.

Füsun İkikardeş

YÖK’ün dün açıkladığı kararla sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puan türlerinde sınav puanı hesaplanmasında uygulanan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı kaldırıldı. Ayrıca, yine aynı kararla, yerleştirme puanlarının hesaplanmasında, TYT puan türü için 150, sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulanmayacak. Böylece, üniverstie girişlerinde puan barajını aşamadığı için istediği bölümü seçememek durumu da ortadan kaldırılmış oldu. Konuya ilişkin olarak, Hepimizin Sendikası Grubu Yürütme Kurulu üyesi, eğitimci Zafer İncebacak’ın değerlendirmesine başvurduk. İncebacak’ın ilk sözü, Üniversitelerde kontenjan boşluğu vardı‘ ifadesi oldu.

PANDEMİ DE DESTEK OLDU

Zafer ncebacak, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kararda pandeminin de yol açtığı akademik eksikliklerin bir etkisi var. Bunlardan dolayı lisans-ön lisans barajlarını aşamayan öğrenciler tercih yapamıyorlar, kontenjanlar boş kalıyordu. Biliyorsunuz ve artık kabul ediliyor ki, pandemi döneminde başvurulan uzaktan eğitimde birçok öğrencinin karşılaştığı internet, bilgisayar eksiklikleri, vs den dolayı verim düşmüştü. Çok sayıda üniversite var, baraj nedeniyle kontenjanlar dolmadı. Birçok üniversitenin, ataması olmayan bölümlerinde kontenjanlar boş kalıyor. Mesela inşaat mühendisliği, işletme, iktisat, maliye, siyasal bilimler… Bunlar gibi mezunların kolay iş bulamadığı bölümlerin kontenjanları boş kalıyor. Karar, biraz da ‘boş kontenjanlar dolsun‘ amacıyla çıkartılmış gibi görünüyor.“

İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM DEĞİL

Zafer İncebacak’a destek olup olmadıklarını sorduk, Ne desteklenecek ne karşı çıkılacak bir şey değil“ yanıtını verdi ve arka planda yatan gençlerin sıkıntılarına dikkat çekti: “Üniversiteye gitmek, diploma almak bir dönem büyük umut oldu, ama görüldü ki üniverstie işsizliğe çözüm değil. Buna karşılık Bakanlığın başlattığı MESEM (Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri) ile 1 gün teorik, 4 gün pratik eğitimler veriliyor. Baanlık, buradaki öğrenci sayısı için “1 milyon öğrenciye çıkartacağım, meslek edienecekler, hayata atılacaklar.“ Diyor. MESEM, üniversiteye yönelimi daha da azaltacak bir proje. Çok sayıda üniversitemiz var, sınavı kaldıralım fikri de gelişiyor. Böylece gençler, farklı ilgi ve yeteneklerine göre iş ve mesleklere yerleştirilebilecekler.“

ÜNİVERSİTE GİRİŞ SINAVINA SON MU

Yani, Sınavsız üniversite girişinin taşları döşeniyor, diyebilir miyiz? Soru kritik, ancak Zafer Kısabacak, “Öyle de denebilir“ diyor. Boş kontenjan sorunu, sadece özel vakıf üniversitelerinde değil, devlet üniversitelerinin de sorunu. Bu noktada, söz yine dönüp dolaşıp üretim ekonomisi ve planlı ekonomiye dayanıyor: “Mutlaka bir yere yerleşir öğrenci. Özel veya devlet olarak çok sayıda üniversite var. Ama genç, doğrudan ataması olmayan bölüme gitmiyor artık. Okuyorsa da bırakmaya yöneliyor. Bu görüldü, pandemi de destekleyici oldu. Iş yok güç yok. Insanlar bunu görmeye başladı. 180 baraj koymuşsun, alttan gelen öğrenci 180 alamamış. Daha üstünde alan öğrenci işletme yazmıyor, başka bölüm için yer arıyor. O zaman da 179 puanı da alalım yerleşsin, deniyor. Sınava giren öğrenci tercih yapabilecek. Hayırlı mı değil mi? Bir eğitimci oalrak çok anlamlı bulmuyorum. Üniverstiede ihtiyaç fazlası bölümler programlar kapatılmalı, kontenjanları azaltılmalı. Plansız programsız öğrenci yığmayı doğru bulmuyoruz. Hükümet, insanlara üretim ekonomisiyle iş sunamadığı için mevcut sistemi ayakta tutmaya çalışıyor. Tabş öğrenci turizmi boyutu da var. Öğrenci merkezi olarak şehirlerde ekonomik canlılık yaratılacak.
Bu yönü de var, ama puan kaldırmak köklü bir çözüm değil. Önerimiz, üniversitelerin ihtiyaç planlaması olması! Önce kontenjanlar azaltılır, aşırı yönelimin önü kapatılır. Insanlara bir yönelim için iş gösterilmeli.“

Zonguldak’ta maden mühendisliği bölümü öğrenci bulamıyor! Maden şehrindeyiz maden mühendisi bulunamıyor.

MADEN ŞEHRİNDE MADEN MÜHENDİSLİĞİ BOŞ

Pek çok ilimizde üniversite var, ancak kontenjanlar boş. Tarım diyarında ziraat ve bahçecilik bölümleri, maden şehrinde maden mühendislikleri kontenjanlarında öğrenci açığı var. Bazı örnekler şöyle: Ardahan Üniverstiesi boş kaldı! Geçen yıl YKS yerleştirme sonuçlarına göre Ardahan Üniversitesine sadece 204 öğrenci yerleşti. ARÜ %32.13 doluluk oranıyla yerleştirme oranlarında devlet üniversiteleri arasında son sırada yer aldı. Ardahan Üniversitesine ayrılan 635 kontenjana sadece 204 öğrenci yerleştirildi. Yine YKS yerleştirme sonuçlarına göre Kafkas Üniversitesine ayrılan 2175 kontenjana ise 1461 öğrenci yerleşti. Kafkas Üniversitesi yüzde 67.17 doluluk oranıyla yerleştirme oranlarında 115 devlet üniversitesi arasında 90. sırada yer aldı.

Zonguldak’ta, eski adı KaraeElmas, yeni adıyla Bülent Ecevit Üniversitesi’nde de Maden Mühendisliği kontenjanları dolmadı. Diğer bölümlerde de çok sayıda eksik kontenjanla eğitim devam ediyor.

Sonraki Haber