Üniversite mezunu 1 yılda iş bulamıyor

Türkiye'de lisans mezunlarında istihdam oranı 2021'de yüzde 71,1 olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu, "Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2021" haber bültenini yayımladı. Eğitim-İşgücü Veri Tabanı ile bireylerin kayıtlı istihdam oranları, mezuniyetleri sonrası ilk iş bulma süreleri ve aylık ortalama kazançları hesaplandı. Buna göre, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2021 yılında yüzde 71,1 olarak gerçekleşirken, bu oran ön lisans mezunlarında 63 olarak hesaplandı. Ancak, lisans mezunlarında ortalama iş bulma süresi 13,6 ay olarak dikkat çekti. Bu süre ön lisans mezunları için 14,8 ay olarak hesaplandı.

Lisans mezuniyetinde ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı sırasıyla sağlık ve refah (7,7 ay), eğitim (10,9 ay), mühendislik, imalat ve inşaat (11 ay), bilişim ve iletişim teknolojileri (11,6 ay) ile hizmetler (12,4 ay) olarak kayıtlara geçti.

Lisans mezunlarının da aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm sırasıyla pilotaj, havacılık ve uzay mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, matematik mühendisliği ve uçak mühendisliği olarak belirlendi.

Ön lisans mezunlarının aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm, polis meslek eğitimi, tarım, perakende satış ve mağaza yönetimi, marka iletişimi ile ev idaresi oldu.

Sonraki Haber