Ürdün'den Suriye’ye önemli çağrı geldi

Ürdün Temsilciler Meclisi Başkanı Abdulkerim ed-Dağmi, 23 Aralık 2011’den bu yana üyeliği askıya alınan Suriye’nin Arap Birliği’ne geri dönüşü ve yaklaşmakta olan Cezayir Zirvesi’ne katılımı için çağrı yaptı.

Ürdün Temsilciler Meclisi Başkanı Abdulkerim ed-Dağmi, 23 Aralık 2011’den bu yana üyeliği askıya alınan Suriye’nin Arap Birliği’ne geri dönüşü ve yaklaşmakta olan Cezayir Zirvesi’ne katılımı için çağrı yaptı.

Ürdün Temsilciler Meclisi Başkanı Abdulkerim ed-Dağmi, Arap Parlamentosu toplantısının oturum arasında basın açıklaması yaptı. Arap Zirvesi’nin mart ayında Cezayir’de toplanacağını duyuran Dağmi, “Arap Parlamentosu olarak hükümetlerimize baskı yapmalı ve Suriye’nin Arap Birliği’ne geri dönüşü için Cezayir’deki zirveye katılmasını sağlamalıyız.” dedi.

Dağmi, Suriye’yi “ulusun mirasının taşıyıcısı” olarak nitelendirdi. “Arap Birliği’ne geri dönme zamanının geldiğine ve ulusun şafağının doğması gerektiğine” inandığını ifade eden Dağmi, “Bugünü, Suriye ve Irak’taki kardeşlerimizin karanlık çetelere karşı elde ettikleri zaferlerin üzerine inşa etmeliyiz. Halklarının birliğini, topraklarının bütünlüğünü, güvenliğini ve istikrarını desteklemek için adım atmak ve iç işlerine her türlü müdahaleyi önlemek zorundayız. Böylece nesiller güven içerisinde yaşayabilsin ve kapılar, iki büyük halkın hak ettiği bir gelecek için açılabilsin.” açıklamasında bulundu.

ÜRDÜN KAPIYI AÇTI

Ürdün Temsilciler Meclisi Başkanı’nın açıklamasından yaklaşık iki ay önce Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, çatışmaların patlak vermesinden bu yana ilk kez Ürdün Kralı 2. Abdullah ile telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Uzmanlara göre bu durum, Şam’ın Arap çevresi içerisindeki diplomatik izolasyonun sonunun başladığını gösteriyor. Ürdün makamları da görüşmenin ardından Suriye ile olan Cabir-Nasib sınır karakolunu yolculara ve kargo trafiğine yeniden açtı. Yol, Suriye’nin güneyindeki Dera vilayetinde yaşanan askeri tırmanış nedeniyle kapalıydı.

Öte yandan Arap boykotu sonrasında son birkaç yıldır Arapların Şam’a karşı ‘açılım başlattığına’ dair göstergeler de ortaya çıktı. Yavaş şekilde ilerleyen bu açılım, 7 yıllık diplomatik boykotun ardından Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) 2018’de Şam’daki büyükelçiliğini yeniden açmasıyla başladı. Ardından BAE Dışişleri Bakanı birkaç ay önce, ‘Suriye’nin Arap Birliği’ne geri dönüşünün hem kendi hem de bölgedeki diğer ülkelerin çıkarına olduğunu’ açıkladı.

2011 yılında çatışmaların patlak vermesinden bu yana Arap Birliği, Suriye’nin üyeliğini askıya almıştı. BAE de dahil olmak üzere birçok Arap ülkesi, Şam ile ilişkilerini kesmişti. Ürdün ise iki taraf arasındaki ilişkileri sınırlı tuttu. Umman Sultanlığı ise Körfez ülkeleri arasında bir istisnaydı.

Sonraki Haber