Üretici: Gübrede indirim yeterli değil

ÜRETİCİ, Tarım Kredi Kooperatiflerinin gübre fiyatlarında yüzde 30 indirim yapmasını az buldu. Son bir yılda gübreye yüzde 314 zam yapıldı. İndirimli hali 2020'deki fiyattan 7 bin lira fazla. Ziraat Odaları, gübre desteğinin yeniden belirlenmesini istedi.

SİBEL KOÇ GÜVEN

Tarım Kredi Kooperatifleri gübre fiyatlarında geçen hafta yüzde 30 indirim yaptı. Peki son 1 yılda yüzde 314 zam yapılan gübrede yüzde 30 indirim yeterli mi? Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, 2020 yılında üre gübresinin tonu ortalama 2 bin 171 liraydı. 2021 Ağustos ayında 4 bin 695 lira oldu. Aralık 2021’de 14 bin 250 liraya çıktı. Sonra geriledi ve 12 bin liraya kadar düştü. Tarım Kredi Kooperatiflerinin 14 Şubat itibariyle indirimli fiyatı 9 bin 200 lira olacak.

20.20.0 kompoze gübresinin ise 2020 yılında ton başına ortalama fiyatı 2 bin 20 lira oldu. 2020 yılı ağustos ayında bin 957 lira iken 2021 Ağustos ayında 4 bin 108 lira oldu. Tarım Kredi indirimli olarak tonunu 6 bin 100 liradan satacak.

Ziraat Odası başkanları, indirimin yeterli olmadığını çok sayıda çiftçinin tarlasına gübre atamayacağını belirtti.

YETERLİ DEĞİL

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, bazı çeşitlere ve amonyum nitrat gübresine indirim gelmediğini belirterek, “Diğer gübrelere gelen indirimler ise çiftçiyi tatmin edecek bir düzeyde değil. Amacı piyasaları regüle etmek ve çiftçiye destek olmak olan Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiye değil de gübre fabrikaları ve distribütörlerine hizmet ediyor. Tarım Kredi Kooperatifleri aslına ve kuruluş amacına göre hizmet etmelidir.” dedi.

“Tarım Kredi Kooperatiflerinin geçen günlerde yapılan genel müdür değişikliği sonrası kimyevi gübrelerde yapılması planlanan yüzde 30’a varan indirim olumlu bir gelişmedir.” diyen Bayram şöyle devam etti: “Çiftçinin ortak görüşü son 1 yılda yüzde 300 üzerinde fiyatı artan üre gübresine Tarım Kredi'nin yaptığı yüzde 30 indirimin yeterli olmadığı ve çiftçimizin üretim maliyetlerinin çok yüksek devam ettiği belirtilmektedir. Tarım Kredi Kooperatiflerinden kuruluş amacı olan çiftçilerimize hizmet amaçlı bir politika sergilemesini, çiftçinin hakkını savunmasını, destek sağlamasını, piyasaları regüle etmesini bekliyoruz.”

'GÜBRE DESTEĞİ YENİDEN BELİRLENSİN'

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman da 2020 yılının ocak ayında fındık bölgesinde kullanılan kalsiyum amonyum nitrat gübresinin 50 kiloluk çuvalının 360-380 lira arasında değiştiğini, yine 20.20.20 50 kiloluk kompoze gübrenin şu anda 400 lira olduğunu bildirdi.

Sarıkahraman, dekara verilen 8 liralık gübre desteğinin bir anlamı kalmadığını belirterek, “2014 yılından bugüne kadar fındığa verilen dekara 170 lira Alan Bazlı Fındık Desteği artırılmalıdır.” diye konuştu. Sarıkahraman, 2019-2020 yıllarında 170 liraya 75 kilo kalsiyum amonyum nitrat gübresi satın alabilen üreticinin bugün 25 kilo gübre alabildiğini söyledi, fındığa verilen gübre desteğinin ve fındık alan bazlı gelir desteğinin günümüz şartlarına göre yeniden belirlenmesini istedi.

HAYVANCILIK BİTİYOR

Ünye Ziraat Odası Başkanı, hayvancılık ve yem fiyatlarıyla ilgili de şöyle konuştu: “2022 yılı ocak ayı ve bugün, besi ve süt yeminin 50 kiloluk çuvalı 250 liradır. Hayvancılık yapan çiftçilerimizin üretime devam edebilmeleri için hayvancılığa yem desteği verilmelidir. Ama verilecek olan yem desteği üreticinin üretime devam edebilmesi için yeterli olmalıdır. Şu anda hayvancılık bitme noktasında olup besicilik yapan üreticiler, ahırlarında olan hayvanlarını bir an önce ellerinden çıkarmaya çalışmaktadırlar. Bu durumun böyle devam etmesi halinde yazın kurbanda ve önümüzdeki yıllarda tüketicinin et bulabilmesi ancak ithalata bağlı olacaktır. Dolayısıyla hayvan ithalatı ile dışa bağımlı hale geleceğiz.”

“Süt sığırcılığı yapan üretici, yem ve diğer girdi fiyatları yüksek olduğundan dolayı zarar ediyor ve ahırlarında bulunan süt hayvanlarını satmak zorunda kalıyor. Onun için süt sığırcılığı yapan üreticinin yem desteği yanında süte verilen destek de artırılmalı, ayrıca Ulusal Süt Konseyi tarafından süt fiyatları artırılmalıdır. Normal olarak bir üretici satacağı 1 litre süt ile 1.5 kilo yem almalıdır.”

Sonraki Haber