Üretici temsilcileri: Tarımsal destekleme bütçesi artırılmalı

Afet bölgelerinde en büyük geçim kaynaklarından biri de tarımsal üretim. Hayvancılık ve bitkisel üretim yönünden zengin şehirlerimiz tekrar ayağa kaldırılırken buna göre planlama yapılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Desteklemelerin artırılması ve hızlıca ödenmesi gerektiği, tarımsal alanlara bina inşası yapılmaması uyarısında bulunuyor. Toprak Koruma Kurulu’nun görüşlerinin ‘can kulağıyla’ dinlenmesi de bundan sonrası için önemli.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, kırsal alanlarda yaşayan vatandaşların bir yandan depremin yıkıcı etkileriyle bir yandan da hayvanlarının hayatlarını kurtarma çabası içinde olduğunu belirtti.

Suiçmez, acil önlemleri şöyle açıkladı:

“Hayvan barınaklarının, kümeslerin ve canlı hayvanların depremden nasıl etkilendiğinin belirlenmesi önümüzdeki günler için gıda güvenliği açısından son derece önemlidir.

Yaralı hayvanların tedavilerine öncelik verilmelidir. Kurtarılan hayvanların elden çıkarılmasında fırsatçılığa izin verilmemesi için sıkı tedbirler alınmalı. Süt hayvanlarından toplanan sütlerin değerlendirilmesine yönelik tedbirlere devam edilmeli. Üretimin devam edilebilmesi için ek bütçe ile halen yetersiz olan toplam tarımsal destekleme bütçesi artırılmalı ve bölgedeki üreticilere gerekli maddi destek sağlanmalı. Gübre, mazot, ilaç, tohum dahil somut girdi destekleri verilmeli, çiftçilerin elektrik ve sulama borçları ertelenmeli. Bankalardan kredi kullanan çiftçilerimizin kredi borçları faizsiz yapılandırılmalı, üreticilerimizin Bağ-Kur ve SSK prim ve ödemeleri ötelenmelidir.”

KÖYLER CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRİLMELİ

Tarım alanları üzerinde yeni yapılaşmalara izin verilmemesi gerektiğine de dikkat çeken Suiçmez, göç sürecinin iyi planlanması ve kırsal alanların yaşam koşulları iyileştirilerek tekrar cazibe merkezleri haline getirilmesini istedi.

Suiçmez şöyle devam etti: “Ranta yönelik yeni yatırımların yerine GAP, hızla tamamlanmalı, tarımsal üretim ile gıda sanayii bütünleşmesi sağlanmalıdır. Deprem sonrasında bitkisel ve hayvansal üretim konusunda kısa ve orta vadeli onarıcı bütüncül somut planlar bir an önce yapılmalı ve uygulanmalıdır.”

TOPRAK KORUMA KURULU’NA KULAK VERİLMELİ

Ziraat Mühendisleri Adana Şube Başkanı Adana Feyzullah Korkut, gıda krizi yaşanabileceği uyarısında bulundu. Depremin hayvancılığın çok yoğun olduğu bir bölgede yaşandığını belirten Korkut, “Hayvanların da barınakları ahırları yıkıldı. Süt ve besi hayvancılığı ciddi anlamda desteklenmeli. Hızla hareket edilip hayvanların açlıktan ölmemelerini sağlamalıyız. Bitkisel üretimde de desteklemelerin ya da yardımların hızla ulaştırılması lazım. Göçün engellenmesi gerekiyor. Yapılacak o kadar çok iş var ki... Üretimin devam etmesi gerekiyor. Onun için de üreticilerin desteklenmesi, onlara güven verilmesi, onlara yol gösterilmeli.” diye konuştu.

DAVA SONUÇLANMADAN BİNALAR DİKİLİYOR

Korkut şöyle devam etti: “Toprak Koruma Kurulu diye bir kurulumuz var. Bu kurulda tarımla ilgilenen belediyesinden, üniversitesine, ziraat mühendisleri odasından, şehir plancılarına kadar birçok kurum birlikte hareket ediyor. Binalar yapılırken, araziler imara açılırken ciddi görüşmeler yapılıyor. Çoğu bölgeye ‘çekince’ koyuyoruz ancak 'kamu yararı ön planda' denilerek imara açılabiliyor, inşaat izni verilebiliyor. Dava sonuçlanıncaya kadar da bina dikilmiş oluyor. Bilim ve tekniğe, teknolojiye önem verilmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum.”

HATAY'DAKİ KARASU ÇAYI TAŞTI

Hatay'ın Antakya ilçesinde, Karasu Çayı'nın seviyesinin yükselmesi nedeniyle çevredeki bazı binalar ile tarım arazilerinde su baskını meydana geldi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Antakya'ya bağlı kırsal Aşağıoba Mahallesi'nden geçen Karasu Çayı'nın su seviyesi yükseldi. Taşkın sebebiyle bazı yıkılan binaların enkazı, evlerin bodrum katları, yollar ve tarım arazileri su altında kaldı. Hatay Havalimanı'na ulaşım sağlanan kara yolu, su baskınından etkilenmedi.

KİRİŞCİ, SON KARARLARI PAYLAŞTI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Adana 112 Acil Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, çiftçilere yönelik destek ödemelerine ilişkin son kararları değerlendirdi.

Depremler dolayısıyla daha önce ayni olarak verilen 2,8 milyar liralık mazot ve gübre desteğini nakdiye çevirerek bu ay içinde ödeyeceklerini söyleyen Kirişci, 2023 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) başvurusunu yapan üreticilerin 28 Şubat'ta sona erecek ürün güncelleme sürelerinin de 3 aylık olağanüstü hal (OHAL) uygulaması göz önüne alınarak 8 Mayıs'a uzatıldığını söyledi.

Kirişci, söz konusu illerdeki vatandaşlara yıl boyunca ödenecek 530 milyon liralık destek ödemelerinin şubat sonuna kadar yapılacağını belirterek, "11 il için 185 bin işletmeye, 2 milyon büyükbaş için hayvan başına 500 lira ve 9 milyon küçükbaş için hayvan başına 50 lira olmak üzere toplam 1,5 milyar lira yem desteği vereceğiz." dedi.

Kirişci, depremden etkilenen illerde Toprak Mahsulleri Ofisinin hububat ve bakliyatlarda cins ve kota sınırı olmaksızın üreticiden alım yapacağını bildirdi.

Sonraki Haber