Ayşe kadının boynu bükük

Taze fasulyenin merkezi Afyonkarahisar Şuhut’ta fiyatlar düştü. Temmuz ayı başında pazarda 150-200 liraya kadar yükselen erkenci fasulye, şu anda yerinde 8-10 liradan alıcı bekliyor. Şuhut Ziraat Odası Başkanı Ömer Tunçay, en büyük sorunun plansızlık olduğunu belirtti

Temmuz ayı başında pazarda 200 lirayı bulan taze fasulye, en çok üretildiği yer olan Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde dip fiyatı buldu. Üretici fasulyeyi toptancıya 8-10 liradan satıyor. Pazarlarda ise 50 ile 80 lira arasında alıcı buluyor. Şuhut Ziraat Odası Başkanı Ömer Tunçay, plansızlık nedeniyle üretimin fazla olduğunu ve bu nedenle fiyatların mevsim ortasında düştüğünü belirtti.

ÜRETİM BOLLAŞTI

Tunçay, durumu Aydınlık’a şöyle özetledi:

“Şuhut taze fasulyenin merkezi. Yıllardır süren bir plansızlık var. Üretim artınca fiyatlar da düşüyor. Temmuz başında fiyatlar yükselmişti. Çünkü mayıs ayında yaşanan don olayından dolayı bazı ürünler bundan kendini kurtardı ve bunlar erken piyasaya girdi. Haliyle fiyatı da yüksek oldu. Bu dönemde üreticide fasulye 70-80 liraya kadar alıcı buldu. Daha sonra ekilen ürün, şimdi piyasaya girmeye başladı.

"Bol olunca haliyle fiyatlar üreticide 8-10 liraya kadar düştü. Üretici zor durumda. Maliyetler yüksek. Fiyatlar düşük olunca toplamaya bile değmez duruma geldi. Yevmiyeler 700 lira. Aynı durum patates için de geçerli. Üreticide patatesin kilosu 5 liraya kadar düştü. Fasulyenin iç piyasada tüketim oranı belli. İhracatı da zor.

“Şu an yolda gidiyorum ve bütün yollar fasulye yüklü patpatlardan geçilmiyor. Fasulyesini toplayan Şuhut pazarına koşuyor. Maalesef orada da fiyatlar istenilen seviyede değil. Nasıl çare bulunur bilemem ama uzun vadede planlama şart. En büyük mesele planlama. Bunun sıkıntısını üretici çekiyor. Üretici birlikleri de etkin değil.”

ÜRETİCİ TEPKİLİ

Şuhut’taki sıkıntı yerel basında da geniş yer buldu. Şuhut Postası gazetesi muhabiri Recep Dikici, Şuhut Kapalı Pazar’da üreticilerle konuştu. Üreticiler tepkilerini şöyle dile getirdi: “11 liraya verdiğimiz mal maliyetini kurtarmıyor. Çiftçi zor durumda. Ürünün gelişim döneminde para etmemesi bizi düşündürüyor. Hükümet bu işe el koysun. Çok zor durumdayız.”

“Çok zor geçiyoruz. Fasulye 7-8 lira. En iyisi 10 lira. Bu yıl ne ektiysek para etmedi. Arpa 7 lira. Buğday ektik 8 lira. Alıcısı yok. Bezelye ektik tarlada kaldı. Patates ektik 5 lira. Para kazanamadık. Tarım Bakanım, bu işi düzeltin. Zor durumdayız.”

“Fasulyenin maliyeti 18-20 lira. Şu an 5 lira ile 8 lira arasında satıyoruz. Yetkililer çare bulsun. Tamamen zarar ediyoruz. İşçi maliyetini karşılamıyor.”

5 Temmuz 2024
Sonraki Haber