Üreticiler tarımda bilim kurulu istiyor
Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, “Tarımda şu anda acilen bilim kurulu oluşturulmalı. Alanında uzman birçok bilim insanımız var.” dedi.
Başkan Gümüş, muz üretiminde kendi kendimize yettiğimizi aksine ürün fazlalığı olduğunu belirtti. “Muzumuz varken neden ithalat ediyoruz” diye soran Gümüş, ülkede ithalat lobileri olduğunu bunlara dur denmesi gerektiğini belirtti.
Gümüş şöyle konuştu: “Türkiye, muz üretimini karşılıyor. Şu anda fazlamız var. Hâlâ ithalata devam ediyoruz. Mersin Limanı’ndan muz adı altında zehir getiriyorlar, uyuşturucu getiriyorlar. Muz gelmezse zehirde girmez ülkemize. Daha geçen hafta bir gemide yakalandı. Önceki tarım bakanımız 2 yıl önce ‘kendi kendimize yetiyoruz. İthalatı durduracağız’ demişti. Ama daha sonra ‘durduramayız’ dediler. Kendi kendimize yettiğimiz bir üründe niye hâlâ diretiyorlar anlamıyoruz.”
MUZLARI KARIŞTIRIP PAHALI SATIYORLAR
Muzun Türkiye’deki ender ürünlerden birisi olduğuna dikkat çeken Gümüş, yerli muzun daha tatlı daha organik olduğunu, ithal muzun ise hormonlu olduğunu söyledi. Gümüş, ithal muzun marketlerde yerli muzla karıştırılarak daha pahalıya satıldığı konusunda da uyarılarda bulundu: “Muz üreticisi perişan. 6-7 liraya ürettiğimiz ürünü 4 liraya veriyoruz. İthal muzu yerli muzla karıştırıp ithal diye yüksek fiyatlara satıyorlar. İthal muz gelmezse bu oyunu da kimse oynayamaz. Bu da ayrı bir sorun. İthalat üreticiyi de tüketiciyi de tehdit ediyor. İthalatla zehir tacirlerinin önü açılıyor. 3-5 insan menfaat sağlayacak diye ülkemiz zehirleniyor.”
GEMİLERİ HALAYLA KARŞILADIK!
‘Üreticiye hak edilen verilmeli, tüketici de ucuza yemeli’ diyen Gümüş, tarımda bilim kurulu kurulması çağrısı yaptı. Gümüş şöyle konuştu: “Pandemi başladığında Bilim Kurulu oluşturuldu. Tarımda da şu anda acilen bilim kurulu oluşturulmalı. Tarım konusunda ehli selim insanlar var, bilim adamlarımız var, mühendislerimiz var. Masanın etrafında toplanılıp tarımda yaşadığımız bu süreci konuşabilmeliyiz. Rusya Ukrayna krizinde gördük. Ayçiçeği yüklü gemiler geldi, halaylar çektik. Ağlanacak halimize güldük, sevindik. Ciğerim yandı. Bizim topraklarımız yok mu? Biz Ayçiçeği üretemiyor muyuz? Lütfen tarıma sahip çıkalım, ithalat politikalarından vazgeçelim.”