Paslanmaz çelikte tehlike çanları

Anti-damping soruşturması sonucunda bir ek vergi daha getirilmesinin, ham maddesi paslanmaz çelik olan KOBİ’leri çok zorlayacağını dile getiren Sakaryalı üreticiler, yüzlerce işletmenin kapısına kilit vurabileceğini söyledi

Ham maddesi paslanmaz çelik olan üreticilerin, Posco Assan TST’nin talebiyle başlatılan anti-damping soruşturmasına tepkileri sürüyor. Basın mensuplarını ağırlayarak sorunlarını dile getiren Sakaryalı üreticiler, Posco Assan’ın tekel olmaya çalıştığını ve soruşturma kapsamında bir ek verginin daha gelmesi halinde yüzlerce küçük ve orta büyüklükteki işletmenin (KOBİ) kapanma tehlikesiyle karşı karşıya geleceğini belirtti.

Yılbaşında yüzde 8’den yüzde 12’ye çıkarılan gümrük vergisinin ardından zor durumda kaldığını söyleyen üreticiler, anti-damping soruşturmasının sonuçlanmasının ardından yüzde 25’e çıkarılabileceği iddia edilen gümrük vergilerinin üretim hatlarını durduracağını aktardı.

‘YENİ EK VERGİ DAHA FAZLA ZORLAYACAK’

Sakarya’nın 10 milyar dolarlık ihracat, 4 milyar dolarlık ithalat ile tükettiğinden fazla üreten bir şehir olduğuna dikkat çeken Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye'nin içinde bulunduğu enflasyon sarmalı Sakarya’yı da etkiledi. İhracat ayağımız çok kuvvetli fakat döviz kurlarının sabit kalması, aşırı değerli TL özellikle KOBİ’lerimizi de ciddi şekilde etkiliyor. Bu kadar zorluk yaşanırken, bir de paslanmaz çeliğe ek vergi getirilmesi için başlatılan soruşturma üreticileri daha da zorlayacak. Yüzde 8’den yüzde 12’ye çıkarılan vergiler bu kadar zorlarken yeni bir vergi gelmesi için çalışma yapılmasını doğru bulmuyoruz. Sakarya’da sadece süt ürünleri üretim makineleri üreten 100 tane firmamız var. Bunların da ana ham maddesi paslanmaz çelik bu alandaki üreticilerimiz pazarlarını kaybetmeye başladı.”

PAZARIN YÜZDE 20’Sİ KAYBEDİLDİ

Geçmişte Posco Assan TST ile tedarik sorunlar yaşadıklarını ve ihtiyaçlarına cevap veremediklerini bildiren Peymak Gıda ve Süt Makineleri Genel Müdürü Şenol Çalışkan, “Bizim yüzde 100 ham maddemiz krom. Son vergi artışları bizi çok etkiledi. Ülke olarak tek çıkar yolumuz ihracat. Ancak ihracatta çok ciddi sıkıntılar yaşamaya başladık. Toplam ciromuzun yüzde 75’i ihracattan geliyor. Toplam 25 milyon dolarlık ciromuz var.

"Ancak artık rakiplerimiz ile rekabet edemez durumdayız. Bir de ek vergi gelirse hiç rekabet edemeyeceğiz. Rakip ülkelerimiz de İtalya ve Almanya gibi gelişmiş ekonomilere sahip ülkeler. Sadece Posco’nun talebiyle getirilen ek vergiler nedeniyle daha şimdiden yüzde 20 pazarımızı kaybettik. Kaybı yüzde 20’de tutmamızın sebebi de kâr marjından tolere etmemiz.” dedi.

YÜZDE 35 UYGUNLARDI YÜZDE 20 PAHALI OLDULAR

Yaşanan kur baskısı ve yükselen maliyetlerimize ek olarak bir de ek vergilerin üreticileri zorladığını söyleyen Novac Makine Pazarlama Müdürü Müfit Güreş, şu vurguları yaptı:

“2 yıl öncesine kadar rakip ülkemiz İtalya’daki üreticilere göre yüzde 35 uygun fiyatlı ürün satardık. Ancak şimdi yüzde 20 daha pahalı konumdayız. Çinli üreticiler de çok güçlendi. Şimdi onlara ek olarak Pakistan ve Hindistan devreye girmeye başladı. Böylesine sorunlar varken, ek vergilerle uğraşıyoruz. Ayrıca bizim ihtiyacımızı Posco karşılayamıyor. Çünkü onlar üretici değil. İthal ettikleri ürünleri biraz işleyip sunuyorlar. Daha çok işlenmiş ürüne ihtiyacımız varken onlardan alamıyoruz”

‘POSCO TEKEL OLMAK İSTİYOR’

Sıkma makineleri, açma makineleri, soyma makineleri, yıkama ekipmanları üretimi yaptıklarının bilgisini veren Cancan Firması’nın Genel Müdürü Tunç Özuğurlu, “Türkiye Rekabet Kurumu var. Bu kurum tekelleşmenin önüne geçmek için faaliyet gösteriyor. Ancak Posco tekel olmak için her yolu deniyor. Üreticiyi olumsuz etkiliyorlar. Atmak istedikleri adım gerçekleşir ve bu durum kurlarla, asgari ücretle birleşirse kapıya kilit vururuz.” sözlerini kullandı.

‘RAKİP ÜLKELER ÜRETİCİSİNİ KORUYOR’

İşletmelere anahtar teslim üretim tesisi sunan ve “fabrika yapan fabrika” olduklarını kaydeden Çemsan Firması’nın Genel Müdürü Yalçın Açıldı ise istihdam kaybının ortaya çıkabileceğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Genel makine imalatı yapıyorduk. Gıda konusunda uzmanlaşmaya başladık. Yurt dışında da Türkiye’de de anahtar teslim fabrikalar kuruyoruz. Paslanmaz çelikte yaşanan vergi artışları çok önemli bir boyuta ulaştı. Ham maddeyi alırken maliyet avantajının olması gerekiyor. Ancak bu olmayınca zorlanıyoruz. Burada maliyetler artınca rakiplerin gerisinde kalıyoruz.

"Eğer sürdürülemez bir noktaya gelirsek daha konsantre ekiplerle çalışarak küçülme yoluna gidebiliriz. Bu noktadan sonra yapmaya çalışacağımız şey verimliliği daha da artıramaya çalışmak olacak. Başka ülkelerde ihracatçı ve üretici desteklenir.

"Rakip ülkelerdeki üreticiler uzun vadeli krediler, destekler ve sübvansiyonlar alıyor. Bizim de bunlara ihtiyacımız var. Rakip ülkelerimiz şirketlerini koruyor, üretimlerini koruyor. Destek veriyor. Bizim de böyle olmamız gerekiyor.”

Sonraki Haber