Üreticinin feryadı: Kaçak tütün değil has kendi ürünümüz

Geçen pazar günü Malatya’da çevrilen 2 kargo aracındaki 8,5 ton tütüne el kondu. Ulusal bir gazete (Milliyet) haberi “8,5 ton kaçak tütün ele geçti” başlığıyla verdi.

El konulan kargoda 20 kilo tütünü olan Çelikhanlı üretici Süleyman Yurtsever, feryat etti:

Ne kaçağı! Ne yasağı! Her şey devletin izni gözetimi altında, kendi üretimimizdir! Yurtsever’in derdini dinledik, sesini duyuralım dedik.

ÇOLUK ÇOCUĞUMUZUN ALIN TERİ

Süleyman’ın canı burnunda, “Üzerime benzin dökeyim, kendimi bir çakmak çakıp yakayım mı” diyor. “Dur Süleyman, sakin ol. Nedir sorun? Kaçak değil mi bu tütün”. Süleyman yine feryat figan:

“Çiftçilik belgem var. Kaçak iş yapmıyoruz. Yasa bize sarmalık tütünü 2021’e kadar satma hakkı tanıdı. Devlet millete nefes aldırmak istedi, ürün elinde kalmasın, dedi. Bu nasıl iş? Nesi kaçak?” Olayı anlatmasını istedik, anlattı:

“Yurtiçi Kargo ile gönderdiğimiz tütü, Malatya’da çevrilmiş, el konmuş. Biz dün (20 Temmuz Pazartesi) Malatya‘ya gittik. Önce Kaymakamlığa, oradan Emniyet’e gittik. Dilekçe verdik. Malımıza el konmuş, geri verin, diye talepte bulunduk. Ne zaman yanıt gelir belli değil. Bir hafta geçerse çok geç. Bunları geri getirinceye kadar küflenir.”

DEVLET YASA ÇIKARMIŞ

Süleyman Yurtsever’e yasayı, en son onaylanan torba yasayı hatırlattık, gelişmeleri adım adım izliyor, itiraz etti:

“Devlet yasak çıkarmış, ama 2021’e kadar yasa ertelendi. Ayrıca izin almadan sadece kıyılmış tütün gönderebilir. Resmi Gazete’de de bu onaylanmış. Devlet millete bu kolaylığı sağlamış. Ama hala dükkanlara baskın yapılıyor, toplayıp ceza veriyorlar. Şimdi de bizim kargoyu tuttular, bir de kaçak tütün diye haber çıktı. Doğru değil! Sanki kaçak iş yapıyoruz. Benim çiftçi belgem var, kargoya tütün diye veriyorum. Kendi ürünümüz, kendi emeğimiz. Nesi kaçak?”

8,5 TON DEMEK 10 AİLE DEMEK

Süleyman Yurtsever’in sadece 20 kilo ürünü varmış. Ama onun derdi bununla sınırlı değil:

“Sekiz buçuk ton, şu anda 10 ailenin bir yıllık tütünüdür. El konmasaydı geçimini bununla sağlayacaktı. Şimdi çöp oldu! Yani bir yıl boyunca en az 1o aile ya borçlu ya da aç kalacak…”

Süleyman’ın umudu devletin bu sesi duyması, üreticisine sahip çıkması. Tütün üreticileri dilekçelerine yanıt bekliyor.

SARMALIK TÜTÜN GİDEBİLİR

Sarmalık tütün için yetki belgesi isteniyor. 2017 tarihli yasanın ilgili kısmının uygulaması 2021’e kadar uzatılmış. Şöyle ki, 17. maddenin f bendinde “… 5607 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin yeniden düzenlenen yirminci fıkrası, Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlar bakımından 1/7/2021 tarihinde…” ibaresi konulmuş.

Sonraki Haber