Üreticinin talebi: Destek önden ödensin
Hububat alım fiyatlarındaki desteğin 5-6 ay sonra ödenecek olması çiftçiyi endişelendirdi. Üreticiler, 'Destek önden ödenirse, tüccara değil Toprak Mahsulleri Ofisi'ne veririz. Herkes kazanır.' dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazar günü buğday ve arpa alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) sert ekmeklik buğdaya ton başına 6 bin 50 TL alım, bin TL prim bedeli olmak üzere 7 bin 50 TL, arpaya ton başına 5 bin 500 TL alım, 500 TL prim bedeli olmak üzere 6 bin TL ödeme yapacak.
Üretici örgütleri, günlerdir 7 liranın altındaki fiyatın buğday üreticisini kurtarmayacağını belirtiyorlardı. Açıklanan fiyat, beklentilere yakın ancak bazı belirsizlikler çiftçiyi karar vermekte zorluyor. TMO’dan yapılan açıklamada bin liralık prim desteğinin buğdayını TMO’ya verene yapılacağı bildirildi. Pirim desteği ödemeleri ise sonbaharda yapılacak. Çiftçi TMO’ya ürün verirse 6 bin 50 lira alacak, bin liralık desteği ise 5-6 ay sonra... Üretici temsilcileri, çiftçinin borçlarını ödeyebilmesi için piyasada şu anda zaten 7 lira olan fiyatla tüccara verebileceği uyarısı yaptılar.
‘ÇİFTÇİ KARARSIZ’
Şanlıurfa Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, 7 liralık fiyatın beklentilerine yakın olduğunu ancak bazı belirsizliklerin olduğuna dikkat çekti. İpar, “Destek kafamızı karıştırdı. Üretici, buğdayı TMO’ya verip destekle birlikte parasını alacaksa sorun yok ama destek geç ödenecekse sorun var” dedi. Çiftçilerin temmuz ayında borçlarını ödemek zorunda olduğunu belirten İpar, “Şu anda piyasalarda fiyat zaten 7 lira. 7 lira fiyat açıklanıp destek üzerine verilseydi ya da destek biraz daha fazla olsaydı TMO stoklarını tamamlardı. Çiftçi şu anda kararsız, kafamız bizim de karışık. Buğday TMO’ya gitmez diye düşünüyoruz. Piyasa fiyatları daha da yükselebilir. Destekle fiyatın birlikte açıklanması ters oldu.” diye konuştu. Ürününü Ofise vermeyene destek verilmemesine de değinen İpar, “Ofise vermeyen ne kadar destek alacak ya da alacak mı? Bunlar henüz net değil” dedi.
‘FİYAT ARTARSA KİMSE TMO’YA VERMEZ’
Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da fiyatların serbest piyasada 7 liranın üzerine çıkması durumunda kimsenin TMO’ya ürün vermeyeceğini belirterek, “Prim, fiyatın içine konulmuş. Eskiden çiftçi ürünü kime verirse versin destek verilirdi. Soyada pamukta olduğu gibi destek arttı ama fiyatların piyasada oturmasını bekliyoruz.” dedi.
Kangal Ziraat Odası Başkanı Başkan Basri Çoban da “Açıklanan fiyatlar çiftçimizin beklentisinin altında kaldı. Çiftçilerimizin beklentisi buğdayda 8 bin lira, arpada ise 7 bin liraydı. Çiftçimize pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor. Üretimin artarak devam etmesi için desteklemelerin arttırılması gerekiyor. Umuyorum hasat dönemi enflasyon rakamları göz önüne alınır ve yeniden düzenleme yapılır” dedi.