'Üretilen pancar alınmak zorunda'
Elbistan Şeker Fabrikası’nın şeker ve şeker pancarı kotası yüzde 10 düşürüldü. 400 bin ton üreten Elbistanlı çiftçi, elinde kalacak olan 40 bin ton şeker pancarının alınmasını istiyor.
Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, kararın fabrikanın geçen yıllarda kotayı dolduramadığı için ceza olarak verildiğini belirterek, “Sözleşme yapıldıysa fabrika almak zorunda.” dedi. Kotaların ekimlerden önce belirlendiğini kaydeden Bulut, kota artırma ve düşürmenin de söküm öncesi yapılmasının doğru olmadığını, çiftçilerin ürünü alınmazsa dava açabileceğini söyledi. Üreticiler, ürünün ucuza alınmasından endişe ediyor.
1 Ağustos’ta yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla özelleştirilen 10 şeker fabrikasından 5’inin kotası artırıldı, 6 fabrikanın ise kotası düşürüldü. Türkiye’de 15’i kamu, 12’si özel ve 6’sı da kooperatif olmak üzere toplam 33 şeker fabrikası bulunuyor. Kota düşürülmesinde fabrikaların önceki yıl düşük şeker üretmeleri etkili oluyor. Türkşeker, üretime bakarak ve fabrikalarla görüşerek bu kararı alıyor. Elbistan Şeker Fabrikası ise bu yıl 400 bin ton için üreticiyle sözleşme yaptı. Açıkta kalan 40 bin ton kota fazlası olsa bile fabrika tarafından pancar alınabilir. Kayseri Şeker Fabrikası eski yönetim kurulu üyesi Metin Demircan, “Üretilen fazla bile olsa fabrika, bu pancarı sözleşme yaptıysa almalı. Sözleşme dışındaki üretim, B ya da C kotasıyla daha düşük fiyata alınır. Bazı fabrikalar, açıklanan fiyat neyse, fiyat düşürmeden de üreticiden ürünü alıyor. Bu tamamen fabrikanın vicdanına kalmış bir durum.” dedi.
KONYA ŞEKER’E İSTENEN KOTA VERİLMEDİ
En fazla kota artışı Türkşeker’de yapıldı. İkinci sırayı Kayseri Şeker aldı. Kayseri Şeker’in kotası bir önceki pazarlama yılına göre 49 bin 320 ton artırılarak, 474 bin 870 tona çıkarıldı. Konya Şeker ise istediği artışın ancak yarısını alabildi. Konya Şeker Fabrikası'nın 2023 yılında A kotası 457 bin 280 ton oldu.
‘KAYSERİ EMANETİ ALDI’
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin 71. Mali Genel Kurulu’nda konuşan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, "Kayseri Şeker, 5 yıl önce özelleştirilen Turhal Şeker Fabrikası'nın kota hakkını şimdi aldığı için toplamda bizim önümüze geçti. Konya Şeker, kurulu kapasitelerin üstüne çıkabilen tek fabrikadır. Buna rağmen bu kabul edeceğimiz bir kota değil. Yetkilerle görüştük. Yine söylüyorum biz hakkımızı alırız. Çiftçimizi mağdur etmeyiz." dedi.