Üretim Devrimi Kurultayı Adana'da

Vatan Partisi'nin Üretim Devrimi Kurultaylarının yeni adresi Adana'nın Kozan ve Yüreğir ilçeleri. Bugün yapılacak Kurultay'a Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de katılacak

Vatan Partisi Üretim Devrimi Kurultayları düzenlemeye devam ediyor. Bugün Adana’nın Kozan ve Yüreğir ilçelerinde düzenlenecek olan kurultaylara Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek de konuşmacı olarak katılacak. Kozan’daki kurultay, saat 10.30’da Kozan Belediye Sineması’nda, Yüreğir’deki ise Zağarlı Mahallesi’nde saat 16.00’da gerçekleştirilecek.

Kurultay öncesi bölgede görüştüğümüz üreticiler, yaşadıkları sorunları Aydınlık’a anlattılar. Yüreğirli üreticiler, Zağarlı Mahallesi’nde kurulu FBY Enerji Santrali’nin yaydığı tozların bölgede tarımı bitirme noktasına getirdiğini belirttiler. Bölge üreticilerinden Mehmet Afşin, tesisin bacalarından aşırı derecede kül ve kum çıktığını, 175 dönüm narenciye bahçesinde bulunan ağaçlarının tozdan dolayı sürekli yaprak döktüğünü ifade etti. Bölgede meyve zararlıları da ciddi oranda artmış durumda. Mehmet Afşin şunları söyledi: “Tozdan dolayı popülasyonu artan; unlu bit, kabuklu bit ve kırmızı örümcek ile mücadele edemez duruma geldik. Bu zararlılara karşı her 10 günde bir ilaç atmak zorunda kalıyoruz. Bu da meyvelerde ilaç kalıntısı bırakıyor. Girdi maliyetimiz de yüzde 500 arttı. Bu sene meyvelerimin satışını yaptım ancak parayı tozdan dolayı geri iade ettik. Çünkü meyve zararlıları hep leke yaptılar. Tüccar malı istemedi. İşçiler, tozdan dolayı bahçeye girmek istemiyor.”

‘MALIMIZI MECBUREN DÖKECEĞİZ’

FBY Enerji Santrali’nin yanında bulunan narenciye bahçesinin sahibi Sait Kılıç da ürünlerini iade ettiğini söyleyerek, “Yüz binlerce lira zararımız var. Üretemez duruma geldik. Bölgede üretim durma noktasına geldi. Verim kaybı ve malı satamamamızdan dolayı 500 ton malımız heba oluyor her sene. Seneye bahçemizde meyve olması için mevcuttakileri toplatmamız gerekiyor. Toplatmaya ayrı para vereceğiz. Malımızı mecburen dökeceğiz. Milli servetimiz heba olacak.” dedi.

‘BACALAR YANARDAĞ GİBİ TOZ PÜSKÜRTÜYOR’

Santral kurulmadan önce sezonda 2-3 defa ilaçlama yaptıklarını söyleyen Hüseyin Ayazgök, “Kırmızı örümcek yüzünden kışın ağaçlarımız yapraklarını döküyor. Yaprak olmayınca da meyve tutmuyor.” dedi. Ayazgök şunları söyledi: “Fabrikanın filtresi gündüz çalışıyor mu bilmem ama gece gelip bakın, ovamız resmen tozla kaplı oluyor. Gece filtre falan çalışmıyor. Bacalar yanardağ gibi toz püskürtüyor.”

ÜRETİCİLERE ÇAĞRI

Vatan Partisi Adana İl Başkanı Selver Kaplan, Yüreğir İlçesine bağlı Zağarlı Mahallesi’nde yapılacak olan Üretim Devrimi Kurultayı’nda bölgede bulunan FBY Enerji Santrali’nin tarıma verdiği zararın değerlendirileceğini söyledi. Kaplan, Kozan ve Yüreğirli üreticileri, çözümlerin konuşulacağı kurultaylara davet etti.

TARSUS'TA HAZIRLIK

Mersin’in Tarsus İlçesi Aliefendioğlu köyünde 10 Ekim’de düzenlenecek olan Üretim Devrimi Kurultayı öncesi Mersin İl Başkanı ve yöneticileri köy gezilerine devam ediyor. Tarsus’ta Çiçekli, Çağbaşı ve Alifakı köylerini ziyaret eden Vatan Partisi yöneticileri, bildirilerini dağıtıyor, afişlerini asıyor ardından köy kahvesinde üreticilerle sohbet ediyorlar. Çiçekli Köy Meydanı’nda yer alan Atatürk büstü ve arkasında yer alan “Önce Vatan, Köylü Milletin Efendisidir” yazısı dikkatimizi çekiyor. Köy kahvesinde toplanan vatandaşlar, sorunlarını tek tek anlatmaya başlıyor. Çok dolular; biri bitirip diğeri başlıyor, yine gübreye zam konusu, yine mazotun, tohumun pahalılığı ve ürünlerinin para etmemesi, satamamaları, tarlada kalması, yoksulluk… Çiftçilerin ardından köy muhtarı söz alıyor ve “Perişan durumdayız, hükümetin desteklemesi gerekir.” diyor.

Çiçekçi’nin ardından Vatan Partisi yöneticileri, Çaybaşı köyüne, oradan Alifakı köyüne giderek köylüleri Kurultay’a davet ediyor. Çaybaşı köyü muhtarı aynı zamanda Tarsus Ziraat Odası Başkanı olan Veyis Avcı ve köylüler, Perinçek’i yakından takip ettiklerini belirtiyorlar. Alifakı köyü Muhtarı Ahmet Yağır da dertlerine bir an önce çözüm getirilmesini istedi.

Sonraki Haber