‘Üretim ekonomisi dışında çıkış yok’
Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Onat, Türkiye’nin devletten başlayarak toplum olarak tasarruf yapması gerektiğini söyledi. Onat, üretim ekonomisi dışında çıkış bulunmadığını belirtti.
Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Onat ve ANGİAD Yönetim Kurulu, gazetecilerle buluştu ve soruları yanıtladı. Tüm dünya ekonomilerinin sorunlarla boğuştuğunu, Türk ekonomisinde bu durumun daha fazla hissedildiğini kaydeden Onat, iş dünyasının önünü görmekte zorlandığını söyledi. Onat, “Krizi çözmek için herkesin elini taşın altına koyması lazım. Tasarruflu ve verimli yaşamamız gerekiyor. Kullanılmayan 1 metrekare alan bile ışıklandırılmamalı, kullanılmayan 1 metrekare alan bile ısıtılmamalı. Türkiye toplum olarak tasarrufa yönelmeli. Tasarruf da devletten başlamalı.” dedi.
MALİYET ARTIŞINI YANSITAMIYORUZ
Girdi maliyetleri çok yükseldiğini belirten Onat,“Birçok üretici artan maliyetlerini fiyatlarına yansıtmış değil. Fiyatlar yükseliyor. Ama bu kârlılığın yükseldiği anlamına gelmiyor. Hatta birçok üretici firmanın kârlılığı düşmüş durumda” diye konuştu.
Çalışanların hayat pahalılığı karşısında zorlandığını ifade eden Onat, iş dünyası olarak çalışanların ücretlerini artırmaya hazır olduklarını, ancak enflasyona çözüm bulunmazsa bu artışların etkili olmayacağını bildirdi.
YERLİ ÜRÜN TERCİH EDİLMELİ
İçinde bulunduğumuz krizden çıkış için yerli ürün kullanmanın önemine dikkat çeken Ertuğrul Onat şunları söyledi: “Başta kamu olmak üzere 84 milyon yerli ürünleri tercih etmeli. Devlet yerli malı kullanmayı teşvik edecek politikaları hayata geçirmeli. Firmalarımızın yaşaması, ayakta kalması gerekiyor. Bununla da yetinmemeli ürettiklerini ihraç etmesi teşvik edilmeli. Firmalarımız dünya markası olmalı. Bunu başarırsak cari açık sorunumuz kalmaz. Ekonomimiz kendi ayakları üzerinde durur.”
Türkiye’nin çıkışının üretim ekonomisine sarılmak olduğunu belirten Onat şu görüşleri savundu: “Üretim ekonomisi dışında çıkışımız yok. Bu nedenle tüm kaynaklar üretime yönlendirilmeli. Bütün kaynaklar üretim için seferber edilmeli. Hem sanayide, hem tarımda bu yapılmalı. Bunu yaparsak krizi de aşarız, geleceğimizi de garantileriz. Devlet Planlama Teşkilatı önemli görevler yapıyordu. Yeniden aktif hale getirilmeli.” Onat “Enflasyona endeksli tahvil” konusundaki bir soruya da, “Genel kanı bunun en fazla 4-5 aylık bir rahatlık sağlayacağı yönünde” yanıtını verdi.