Söz esnaf kadınlarda

Cumhuriyet Kadınları Derneği CKD’nin düzenlediği ‘Üretimde İstihdamda Kadın Zirveleri’nin ikincisi, İzmir’de toplanıyor. Her ne kadar adı bereketli ovalarıyla anılsa da, KOBİ‘leri de bir o kadar ünlü güzel İzmir‘İn.

Bugün yapılacak Esnaf Kadınlar Zirvesi’nde dertlerini, çözümlerini, üretimdeki yerlerini konuşacaklar.

Kendilerini milli kadın hareketinin örgütü olarak tanımlayan Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD), Üretimde ve İstihdamda Kadın Zirveleri serisine Esnaf Kadın Zirvesi’yle devam ediyor. İlki 12 Ekim’de Tuzla’da‚ ‘Girişimci Kadın Zirvesi‘ olarak toplanan etkinliğin ikinci ayağı, bugün İzmir’de toplanıyor. Bölgenin kendi alanındaki öncü ve lider kadınları bu zirvelerde toplanıyor ve sorunları masaya yatırıyor. CKD’nin Kadın Zirvelerinin hedefi, olabildiğince sert ve keskin mesajlarla erkeklerle mücadele etmek değil. Diğer kadın örgütlerinden farklı olarak, kadın-erkek eşitliğini, üretimde kadının yerini pekiştirmekle sağlamayı amaçlıyorlar. CKD Genel Başkan Yardımcısı Av. Nuriye Kadan’a zirvenin amacını ve içeriğini sorduk.

SÖZ ESNAF KADINLARDA

  • Üretimde ve İstihdamda Kadın Zirvelerinin amacı nedir? Nereden esinlendiniz?

Bugün de yaşanılan ve tarihsel olarak var olan kadın erkek eşitsizliğinin kadınların üretim yaşamına katıldıkça azaldığı, kadın üretim yaşamına girdikçe de kalkacağı gerçeğinden yola çıktık. 8 ayrı ilde 9 zirve belirledik. İzmir’de Esnaf Kadınlar Zirvesini yapacağız.

  • Beklentiniz nedir bu zirvelerden?

Bu zirvelerin her birinden raporlar çıkararak tüm zirvelerin raporlarını birleştirip kamuoyu ile paylaşıp, ilgili kurumlara göndereceğiz.

  • Katılımcıları nasıl belirlediniz?

İzmir’de bulunan 5 şubemiz (Konak, Karşıyaka, Bornova, Buca ve Narlıdere) kendi bulundukları yerlerdeki esnaf kadınları ziyaret ederek, kadın esnafın yaşadığı yakıcı sorunlarını, beklentilerini, çözüm önerilerini bizzat kendilerinden öğrendiler. Onları, konuşmacı veya katılımcı olarak zirveye davet ettiler. Aynı zamanda esnafın kredi vs. sorunları için de kurumsal olarak (KOSGEP) gibi konuşmacılar da davetlimiz. Zirvede söz esnaf kadınlarımızın olacaktır.

ÖNCE ESNAFI DİNLEDİK

  • Mutlaka bazı sorunlar belirlediniz… Başlıcaları neler?

Sorunlar kitleden kopuk ve teorik değil… Ziyaretlerimizde şu sorular etrafında bilgi edindik, sorunların net olarak ortaya çıkmasını sağlamaya çalıştık. Esnaf dükkânı kendisine mi ait? İşyeri ailesininse kayıtlı işçi mi yoksa ücretsiz mi çalışıyor? Aileden gelmiyorsa esnaflığı neden tercih etti? Kadın olarak çevresinden maddi ve manevi destek gördü mü? Esnaflık için maddi kaynağı nasıl sağladı? Kurumlardan verilen esnaf desteği veya esnaf kredisi konusunda bilgisi var mı? Kadın esnaf olmanın erkeğe göre avantaj ve dezavantajları nelerdir? Bir kadın esnaf olarak devletten beklentileri var mı? Esnaf örgütlenmesi konusunda ne biliyor, ne düşünüyor? Maddi imkânları olsa çalışmayı bırakır mı? Neden bırakmaz veya neden bırakır? Bu çerçevede sorunlar masaya yatırılıp, çözüm önerileri tartışılacak.

Esnaf Kadınlar Zirvesi bugün 19.30’da Türk Metal Sendikası’nın Konak’ta yer alan İzmir Şubesi Konferans salonunda toplanıyor. Adresi şöyle: İsmet Kaptan Mahallesi, 1370 Sokak, No:20

KADIN DEVRİMİ ÜRETİMDEN GEÇİYOR

  • Ne gibi beklentiniz var? Kadın esnafın sorununu çözmeye mi adaysınız?

Bu zirveleri yapmanın derneğimiz açısından iki önemi var. Birincisi; kadın mücadelesinin kadının üretimde daha fazla yer almasında olduğunu görerek bu çalışma içinde olmamızdır. “Kadının Devrimi Üretimdedir” diyoruz. Bağımsızlığımızı korumak ve ekonomik yönden ayağa kalkabilmek için topyekun ülke olarak üretim seferberliğini başlatmak zorundayken kadın emeğini de bu seferberliğe katmak zorundayız. Türk kadını çalışıp üretime katkıda bulunmak, iş yaşamında daha etkin bir konuma gelmek ve kendi ayakları üzerinde durmak istiyor.

Kadın esnafımızın kimi aile bütçesine katkıda bulunmak, kimi çocuklarını daha iyi koşullarda okutmak, büyütmek kimi de ekonomik ve sosyal özgürlüğü elde etmek için iş yaşamında mücadele ediyor.

  • Kadın erkek eşitliği ya da kadın özgürlüğü nerede?

Şu bir gerçek ki kadın ürettikçe özgürleşiyor, ürettikçe yükseliyor. Toplumun kalkınabilmesi ve ilerleyebilmesi için kadınların toplumda üretebilmesi çok önemli. Bu açıdan da kadın istihdamının artması, kadınların bir çok sorununun üstesinden gelmesine olanak sağlayacak ve aynı zamanda da aile gelirine katkı sağlaması sonucu daha iyi bir yaşam standartlarına kavuşmalarına neden olacaktır. Kadın girişimciliğinin desteklenmesi ve bu alanda teşvikler uygulanması, kadının istihdama katılımını arttıran ve işsizliği azaltan bir unsurdur. Aynı zamanda kadını yoksulluktan ve erkeğe bağımlı olarak yaşamaktan kurtaracaktır. Bu nedenle de kadın erkek eşitsizliğinin sonucu yaşanan olumsuzlukların bir çözümü de kadının üretmesinden geçmektedir.

SALONLARDAN ÇIKTIK ARALARINA GİRDİK

  • Siz çözüm olarak ne öneriyorsunuz?

Bu çalışmayla ezberleri bozarak bilgi sunan değil bilgi alan konumda olduk. Sözü esnaf kadınlara verdik. Onlara bire bir dokunduk, dinledik. Sahadan gerçek bilgilerle donandık. Bu çalışmaya başlamadan önce her gün geçtiğimiz sokakta, yanımızdaki dükkanda yıllardır emek mücadelesi veren esnaf kadınların belki de bu kadar farkında bile değildik ancak sahaya çıkınca ne kadar çok olduklarını gördük ve sorunlarının farkına daha çok vardık. Kurulan ilişkilerle derneğimizi tanıtma fırsatını da bulduk. Salonlardan çıkıp gerçek emek dünyasının içine girdik. Bu anlamda da ziyaret ettiğimiz esnafdan çok takdir topladık. Derneğimize üye kazandık.

ON DAKİKA DEDİK SOHBET BİR SAAT SÜRDÜ

CKD Konak Şube Başkanı Özlem Göktoğan, Kadın Esnaf Zirvesi için çalışmaları anlattı. Farklı alanlarda onlarca esnaf ziyareti yapılmış. Çoğu esnaf kadın, iş yerini kendisi kurmuş. “Ziyaretlerde eğitimli, bilinçli, mücadeleci bir kesimle tanıştık. On dakika görüşeceğiz diye girdiğimiz sohbetlerin çoğu bir saati geçti” diyen Göktoğan, şunları söyledi: “Çoğunluğu anne olan esnaf kadınların, yoğun iş temposu içinde, çocuklarını eğitimli ve erdemli bireyler olarak topluma kazandırma çabaları geleceğe dair ümitleri perçinliyor. Temsil edildikleri odalardan ya da devlet yönetiminden kimsenin onları dinlemediğini ifade ediyorlar. Vergi çeşitliliğinin fazlalığı, son zamanlardaki pahalılık esnafımızın belini bükmüş durumda. Diğer sorunlar da zirvede konuşulacak. İlçemizden altı konuşmacı olacak. Konuşmacı olmak istemeyenler dinleyici olarak gelecekler.“

GURUR DUYULASI KADINLAR

CKD Karşıyaka Şube Başkanı Yeşim Bayındır da zirve çalışmalarından çok memnun ve umutlu. Yeşim Başkan, Aydınlık’a şu bilgiyi verdi: “Karşıyaka’nın 33 güzel başarılı ve çalışkan bayan esnafı ile konuştuk projemize çok sıcak baktılar. Kuaföründen pastacısına, ev yemekleri yapandan sigortacı, elektronik alet tamircisine kadar çok çeşitli alanlarda çalışıyorlardı. Aralarında eğitimleri farklı olduğu halde yaptıkları işi meraktan öğrenmiş ve bu işle geçimini sağlayanlar da vardı. Beklentileri aslında ortak, ancak son zamlar bellerini bükmüş! Elektrik su paraları yüzünden klima çalıştıramıyorlar, ışık yakamıyorlar, vergilerin yüksekliğinden yorgunlar. Her biri de ‘Hiç almasın demiyoruz ama biraz daha az olsa’ diyorlar. Ortak bir başka mesaj da şu: Çok paraları olsa bile hiçbiri çalışmayı bırakmayacağını söyledi, hepsi gurur duyulası bayanlar!“

Sonraki Haber