Çanakkale, Muğla ve Uşak'ta orman yangını! İşte yangın bölgelerindeki son durum...
Muğla'nın Milas ilçesinde ve Uşak'ın Köprübaşı köyünde orman yangını çıktı. Milas'ta çıkan orman yangını havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınırken Uşak'taki yangın ormanlık alana doğru sıçradı. Çanakkale'de ise dün başlayan yangın, halen devam ediyor.
Muğla'nın Milas ilçesinde Dibekdere Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle orman yangını başladı.
İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ait hava ve kara araçları sevk edildi.
Yangın ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.
UŞAK
Uşak'ın Köprübaşı köyünde başlayan yangın ise ormanlık alana doğru sıçradı. Rüzgârın etkisiyle hızla büyüyen yangın sebebiyle bazı evler tahliye edildi.
15 saattir devam eden yangına, 2'si Jandarma, 2'si de Denizli Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki toplam 4 helikopter, 24 arazöz, toplam 131 iş makinesi, su tankeri ve destek aracı, 495 personel ve çok sayıda itfaiye aracıyla müdahale sürüyor. Çevre illerden gelen AFAD ekipleri de yangına müdahalede bulunuyor.
Yangının bir biçerdöverden çıkan kıvılcım sonucu başladığı iddia edilirken; ekipler yangının kontrol altına alınması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
'TEDBİR AMAÇLI TAHLİYE'
Uşak Vali Vekili Önder Can, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün akşam saatlerinde alınan yangın ihbarının ardından ekiplerin hızla bölgeye sevk edildiğini söyledi.
Yangın bölgesine yakın köylerdeki bazı evlerin tedbir amaçlı tahliye edildiğini dile getiren Can, şunları kaydetti:
"AFAD ve jandarma ekiplerimiz tarafından Köprübaşı köyüne bağlı Hacışerifler Mahallesi'nde 6 hane, Velibeyler Mahallesi'nde 10 hane, Karaköse köyü Çamurak Mahallesi'nde 10 hane tedbir amaçlı boşaltıldı. Bu evlerde herhangi bir zarar şu an itibarıyla bulunmamaktadır."
ÇANAKKALE
Çanakkale'nin Gelibolu Yarımadası'nda, ilçeye bağlı Kumköy yakınındaki Akbaş mevkisindeki ekili arazide henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yangının anız yakılmasıyla başlayarak ormana sıçradığını belirtti.
Alevler kısa sürede çevredeki ormanlık alana sıçradı.
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce, çevredeki birçok yerleşim yerinden dumanı görülebilen yangının çıktığı yere ekipler sevk edildi.
9 helikopter, 6 uçakla havadan müdahale edilen yangına havanın kararmasıyla birlikte bir gece görüşlü helikopter, 94 arazöz ve iş makinelerinden oluşan kara araçları ile 540 personel müdahale edildi.
YANGININ 20'İNCİ SAATİ
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale’de 20'inci saatine yaklaşan yangın felaketi hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, yangın söndürme çalışmaları hakkında şunları kaydetti:
"Yangın tamamen kontrol altında diyemiyoruz. Karadan ve havadan arkadaşlarımızın hem kısmi müdahaleleri hem kontolleri devam ediyor. İlerleyen saatlerde kontrol altına alındı haberini vereceğimizi umuyoruz."
'GÜÇLERİMİZİ BÖLMEK ZORUNDA KALDIK'
Gece boyunca hiç uyumadan alevlerle mücadele eden bu alanlardaki bütün kurumlara ait ekiplere teşekkür eden Yumaklı, "Gece 2.30 civarında Gelibolu Değirmendüzü köyünden bir yangın haberi aldık. Oldukça ciddi bir alanda ve şiddetli bir rüzgarla başlayan bu yangın için güçlerimizi bölmek zorunda kaldık. Orada da çok yoğun bir müdahale ile yangın iki saat içerisinde kısman kontrole alındı. An itibarı ile orada da herhangi bir sorun yok ve yangın kontrol altına alındı" ifadelerini kullandı.
İKİ KÖYE TAHLİYE KARARI
Bakan Yumaklı, şöyle devam etti:
"Tarihi yarımadanın ziyaretçi trafiğine açılması hakkında da değerlendirme yaptık. Özellikle yangının etkili olduğu Conkbayırı bölgesinin ziyaretçiye kapalı tutulması ama kısmen ziyaretçilere alan başkanlığını kontrolünde açılmasına karar verdik.
Boşaltılan iki köyle ilgili halihazırda geri dönüşe ilişkin herhangi bir karar vermedik. Tedbiren köyün tahliye edilmiş haline devam edilmesine karar verdik. Yangının kontrol altına alındığında sakinler evlerine dönebilecek" açıklamasında bulundu.
HASAT SAATİ SINIRLANDIRMASI
Bakan Yumaklı yangın çıkma ihtimaline karşı ise, "Önümüzdeki beş gün boyunca özellikle Çanakkale bölgesinde fırtınaya varan derecede şiddetli bir rüzgar olacağı ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin beş derece üzerinde olacağı tahmini sebebiyle hasat için çiftçilerimizin saat 11.00'e kadar işlemlerini yapmaları gerekiyor. Bu saatten sonrasına izin verilmeyecek. Amaç rüzgarın şiddetli olduğu saatlerde makine kullanımından kaynaklanabilecek en ufak bir kıvılcım ihtimalini önlemek. Saat 11.00'e kadar hasat işlemleri tamamlanacak. Önümüzdeki beş gün değerlendirilecek" diye konuştu.