Usta gazeteci Serdar Sarıdağ: İnsan sağlığı tehlikeye atılmamalı

Futbol dünyasını sarsan koronavirüs, birçok kulübün futbolcu ve çalışanlarının yanı sıra son olarak Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi'de de görüldü. Peş peşe gelen kötü haberler sonrası, Beşiktaş'ı da yakından tanıyan spor yazarı Serdar Sarıdağ ile liglerin geleceğine dair merak edilenleri konuştuk.

Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi ülkemizde de gündemin ilk sırasında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını var. Kovid-19 pandemisi dolayısıyla spor müsabakaları sekteye uğradı; basketbol, voleybol ve hentbolda ligler şampiyonsuz biçimde tescil edildi. İlgili federasyonların "beyaz sezon" kararı alması, tüm dikkatlerin futbola çevrilmesine yol açtı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 19 Mart'ta askıya alınan futbol ligleri için geçen hafta 12 Haziran tarihini işaret etti. TFF Başkanı Nihat Özdemir, Türk futbolunun lokomotifi durumunda olan Süper Lig maçlarının 12 Haziran'dan itibaren seyircisiz biçimde oynanacağını söyleyerek, tartışmaları da beraberinde getiren bir karara imza attı. Özellikle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu Üyelerinin futbol maçlarının yeniden başlamasına mesafeli yaklaşması, futbol kamuoyunda TFF'nin büyük bir risk aldığı şeklinde yorumlandı.

Futbol takımlarının çalışmalara tekrar başladığı son 10 günlük süreçte, MKE Ankaragücü, Fenerbahçe, Sancaktepe, İnegölspor, Büyükşehir Belediye Erzurumspor ve son olarak da Beşiktaş'ta koronavirüs vakaları saptandı. Dün Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi'nin Kovid-19 testinin pozitif çıkması, liglerin tekrar başlatılması kararının bir kez daha büyük itirazlarla karşılaşmasına yol açtı. Futbol dünyasındaki son durumu ve liglerin geleceğini, Milliyet gazetesi spor yazarı Serdar Sarıdağ ile konuştuk.

  • Koronavirüs salgını konusunda futbol kulüplerimizden üst üste kötü haberler geliyor. Son durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çok büyük paraların döndüğü futbol sektörü, pandemi konusunda sınıfta kalmış demektir. Gerekli tedbirler alınmamış demektir. Günümüzde artık te-levizyon yayıncılığı ve gazeteler bile evden yapılıyor. Neden? Salgın karşısında tedbir aldığımız için. Maalesef futbol dünyası yeteri kadar tedbir alamadı. Te-sislerini yeteri kadar koruyamadı.

ANAHTAR KELİME: ŞİMDİLİK

  • TFF'nin Süper Lig'i 12 Haziran'da başlatma kararı gerçekçi mi? Bu şartlar altında futbol maçlarına devam edilmeli mi?

TFF'nin açıklamasında sihirli bir kelime var: "Şimdilik" kelimesi. Yani şu anlama geliyor: O tarihe kadar gidişat iyi değilse liglerin başlaması daha ileri bir tarihe ertelenebilir ya da bir dahaki sezonla birleşebilir. Yani, alternatif planları hazır demektir. Fakat TFF tartışmaların ortasında kaldı. Bunun da sebebi, futbol kamuoyunda kavga edenlerin çoğunun şimdilik kelimesinin ne anlama geldiğini bilmemesi. Almanya, İtalya ve İngiltere de aynı yolu izliyor. Biz oyunu değil kavgayı özlemişiz.

'BİLİM' VURGUSU

  • Sezonun kalan kısmı ile ilgili verilecek en doğru karar nedir?

En doğru karar şu: Her karar bilimin ışığında verilmeli. İnsan sağlığını en ufak biçimde riske sokacak bir durum varsa ligler elbette oynatılmamalı. Liglerin oynanacağı gün insanların karşısında; camilere, restoranlara, spor salonlarına, tiyatroya ve sinemaya gitmelerine engel bir durum olmaması lazım. İşte zemin o zaman futbol oynamaya müsait olur.

Sonraki Haber