Usta ismin sır gibi sakladığı irmik helvası tarifi! Tam kıvamında olması için bu bilgi çok önemli...

Yemelere doyamayacağınız bir irmik helvası yapmak düşündüğünüzden daha kolay! Dibi tutmayan, lapa olmayan, yumuşacık bir irmik helvası hayal ediyorsanız yalnızca birkaç püf nokta bilmek yeterli. İşte o yöntemler...

Canınız tatlı çektiğinde hafif ama lezzetli bir şeyler arıyorsanız aklınıza ilk gelen seçeneklerden biri irmik helvası olabilir. Ancak her zaman tam kıvamında irmik helvası yapmanın kolay olmadığını biliyoruz! Gözden kaçırdığınız birkaç noktaya dikkat ederek tane tane dökülen, leziz mi leziz helvalar hazırlayabilirsiniz. Tam kıvamında tane tane dökülen irmik helvasının sırlarına birlikte bakalım.

TAM KIVAMINDA İRMİK HELVASI TARİFİ VE PÜF NOKTALARI

İşte ihtiyacınız olan malzemeler:

  • İrmik
  • Toz şeker
  • Tereyağı
  • Süt veya su

ŞERBET HAZIRLIĞINI ÖNCEDEN YAPIN

Tam kıvamında ve lezzetli bir irmik helvasının en önemli unsurlarından biri şerbeti! Şerbet için gereken malzemeler toz şekerle birlikte süt veya su. Oda sıcaklığındaki bu malzemeleri küçük bir tencereye alıp birbiriyle iyice özdeşleşene kadar karıştırın.

İRMİĞİN KAVRULMA DERECESİNE ÖZEN GÖSTERİN

Ocağa aldığınız irmikleri tereyağıyla birlikte güzelce kavurmak çok önemli! Yanmadan ve eşit kavrulmasını sağlamak için irmiği kısık ateşte devamlı karıştırın. İyi kavrulan irmiğin kıvamı da istediğiniz gibi olacaktır. Eğer içine çam fıstığı koymak isterseniz irmiği bir miktar kavurduktan sonra çam fıstığını da ekleyip kavurmaya devam edin.

ŞERBETİ YAVAŞ YAVAŞ EKLEYİN

İrmiğiniz güzelce kavruldu, şerbetinizin malzemeleri birbiriyle bütünleşti ve sıra en can alıcı noktaya geldi! Unutmayın, şerbetinizin irmikle buluşmadan önce tamamen soğuk olması gerekiyor. Bu aşamada irmiğinizi karıştırmayı sakın bırakmayın ve şerbeti yavaş yavaş dikkatli bir şekilde ekleyin. Fazla sulu ve cıvık bir kıvamla karşılaşırsanız da hiç endişelenmeyin! Önce yüksek ateşte helvanın kıvam almasını sağlayın ardından kısık ateşle iyice pişirin.

DEMLENME SÜRESİNİ ATLAMAYIN

Helvanız kıvam alana kadar pişti. Altını kapatıp ocaktan aldığınız helvayı tıpkı pilav gibi bir süre dinlendirmek helvanızın yumuşak olmasını sağlayacak. Üzerini temiz bir bez veya havluyla kapattığınız tencereyi 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

DİLEDİĞİNİZ GİBİ SÜSLEYİN VE SERVİS EDİN 

Dinlenen helvayı ezmeden yavaşça karıştırın. Sonrasında içine dil peyniri, portakal kabuğu veya tarçın ekleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Sonraki Haber