Usta turşuculardan ders aldık! Bu yöntemle turşunuz kütür kütür olacak ve erimeyecek…

Kütür kütür turşu yapmak ister misiniz? Bunun için hünerli ellere sahip olmanıza gerek yok! Vereceğimiz püf noktalarla erimeyen, lezzetli ve uzun ömürlü turşular kuracaksınız. İşte ünlü Eminönü turşucuları gibi turşu kurmanızı sağlayacak birkaç öneri!

Turşular; domates, salatalık, havuç ve biber gibi pek çok farklı sebzenin tuzlu ve sirkeli bir çözeltide bekletilmesiyle oluşuyor. Her yaştan insanın severek tükettiği turşu çeşitleri aynı zamanda iyi bir probiyotik deposu. Siz de usta turşucular gibi turşu yapmak istiyorsanız önerilerimizi dikkate alabilirsiniz. İşte ustalar gibi erimeyen turşu yapmanın püf noktaları!

Malzeme seçiminize özen gösterin 

Malzeme seçiminiz turşu için en önemli unsur.

  • Çürümeye yakın sebze ya da meyvelerden ziyade daha taze ve sert malzemeleri tercih edin.
  • Turşunuzu lezzetlendirmek için kaya tuzu kullanın.
  • Turşuda kullanacağınız suyun musluk suyu olmamasına özen gösterin.

Malzemelerinize ufak ufak delikler açın

Malzemelerinizi muhakkak yıkayarak toz ve toprak kalıntılarından arındırın. Bütün halde ekleyeceğiniz sebzelere minik delikler açarak daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz. Sarımsak ve havuç gibi malzemeleri ise soymaya dikkat edin.

Çoğu kişi turşu kurmak için plastik bidonlardan yardım alır. Sert turşular elde etmek istiyorsanız cam kavanoz kullanmanızda yarar var. Plastik bidonlar turşunuzun yumuşamasına neden olabileceği gibi bekleme sürecinde sağlığınız açısından da tehdit edici riskler oluşturabilir.

Ölçülere dikkat edin

İyi bir turşu için yeterli miktarda tuz, su, sirke ve sebze kullanmanız gerekir. Bu malzemeler yeterli miktarda olmazsa turşu yumuşayabilir ya da bozulabilir. Örneğin 5 kilogramlık bir cam kavanoza turşu kurmak istiyorsanız 2.5 kilogram sebze ve 2.5 litre su hazırlayın. 2.5 litre suyun içine 1 su bardağı tuz 2 su bardağı sirke ekleyin. Tuzun suda iyice çözünmesini sağlayın. Dilerseniz sıcak su kullanabilir, ardından karışımın soğumasını bekleyebilirsiniz. Suyu sıcakken sebzelerinizin üzerine dökerseniz malzemelerinizin pörsümesine sebep olabilir.

Sebzeleri sırayla yerleştirin, sıkıştırın ve en son sıvı karışımını ekleyin

Cam kavanoz kullanın

Turşu yapımı sırasında insanların düştüğü en büyük hatalardan biri de yanlış sıralamayla yerleştirme işlemine başlamaktır. Önce katı malzemeleri ardından suyu eklemeniz iyi bir sonuca ulaşmanızı sağlar. Yerleştirme işlemi sırasında sebzelerinizi ezmemeye dikkat edin ve aralarda büyük boşluklar oluşmamasına özen gösterin.

Aroma vericilerden yararlanın

Maydanoz, dere otu, limon, kereviz veya defne yaprağı gibi aroma vericilerden faydalanarak turşunuzu daha da lezzetli hâle getirebilirsiniz. Ayrıca daha sert bir turşu elde etmek için kabınızın tabanına birkaç adet nohut ekleyebilirsiniz.

Su eklemesi yapmaktan çekinmeyin

Turşunuzu yerleştirirken suyu az gelirse mutlaka üzerine ekleme yapın. Başka bir kapta karışım oranına dikkat ederek yeni bir su hazırlayabilirsiniz.

Serin yerde muhafaza edin

Turşunuzun hava almaması lezzeti için oldukça önemli. Eğer kapağın sıkılığından emin olamıyorsanız kavanozun ağzına plastik bir poşet yerleştirdikten sonra kapağı kapatabilirsiniz. Ardından güneş görmeyen serin bir yerde turşunuzu muhafaza etmeye özen gösterin.

Sonraki Haber