Ustası 'hevesi geçsin' diye işe almış! Araç Boya ustası Güler Caba'nın ilham dolu hikâyesi
İstanbul Maslak'ta bulunan Atatürk Oto Sanayi Sitesi'nde araç boyama işi yapan Güler Caba, titizliğiyle büyük bir beğeni topluyor. Küçük yaşlarda çırak olarak başlayan Caba, azmi ve başarısıyla gençlere örnek oluyor.
İstanbul Maslak'ta oto sanayide küçük yaşlardan itibaren boya ustası olarak çalışan Güler Caba, azmi ve başarısıyla büyük bir hikaye yazıyor. Titizliğiyle sektörün aranan isimlerinden biri haline gelen Caba, yaşadığı süreci anlattı.
Maslak'taki Atatürk Oto Sanayi Sitesi'nin Güler ustası, elinde zımpara ve boya tabancasıyla kendisine emanet edilen araçları ilk günkü haline döndürüyor.
SEKTÖRÜN ARANAN İSİMLERİNDEN BİRİ OLDU
Küçük yaşlarda çırak olarak başladığı işinde kendini geliştiren Caba, mesleğiyle ilgili lise ve üniversite eğitimini de tamamladıktan sonra sektörün aranan ustalarından biri oldu.
Otomotiv sektörünün önde gelen firmalarında çalışan Caba, Türkiye'nin yerli otomobil üretiminde de yer almak isteğini CİMER'e yazınca 1,5 yıl Togg fabrikasında çalıştı.
Üç çocuk annesi Güler usta, bir yandan da evinin işlerini titizlikle yapıyor.
'HEVESİ GEÇSİN DİYE YANINA ALDI'
Güler Caba, yaptığı işin zor olduğunu ancak ortaya çıkan sonucun kendisini mutlu ettiğini söyledi.
Çocuk yaşta büyük bir heyecanla çıraklığa başladığında, bu işi yapabileceğine ustasının bile inanmadığını aktaran Caba, "Bana işi öğreten usta, 'hevesi geçsin' diye beni yanına almıştı. Daha sonrasında bakmış ki ben yapıyorum, hırs, azim ve mutluluk var, devam ettirmiş. Sonrasında liseye yönlendirildim, otomotiv boya bölümünü okudum ve stajımı büyük bir kurumsal firmada yaptım." dedi.
Bazı ebeveynlerin çocuklarına "okumazsan sanayiye veririz" demesini eleştiren Caba, okumadan ve bilgi sahibi olmadan mesleğinin yapılmasını doğru bulmadığını, her mesleğin bilinçli yapılması gerektiğini vurguladı.
'YAPAMAZSIN' DİYENLERE İNAT USTA OLDU
Kadın olarak erkeklerin egemen olduğu bir sektörde yer edinmenin zorluklarına değinen Caba, "Sen bu mesleği yapamazsın, gücün yetmez" gibi söylemlerle çok karşılaştığını aktardı.
Caba, "Benim başladığım dönemlerde kadın istihdamı bu zamanki gibi değildi. Kendimi şoför Nebahat gibi hissediyordum." değerlendirmesinde bulundu.
'DAHA AZ ÜCRET ALIYORDUM'
Mesleğinin ilk yıllarında erkeklerle aynı işi yapmasına rağmen kendisine daha az ücret ödendiğine dikkati çeken Caba, "Erkeğe o zamanın parasıyla 800 lira veriliyorsa, bana 500 lira veriliyordu. Sayısal olarak ondan çok iyi, çok güzel yapsan da 'kadınsın, saçın uzun, aklın kısa, gücün yok' gibi bahaneler her zaman önüme serilirdi." diye konuştu.