Uydunun kontrolünü alan yapay zeka, tuhaf bölgeleri gözetlemeye başladı

Dünya gözlem uydularını yapay zeka sayesinde daha verimli hale getirmeyi hedefleyen bilim insanları şaşırtıcı sonuçlarla karşılaştı.

Çinli araştırmacılar, yörüngedeki bir uydunun kamera kontrolünü bir gün boyunca yapay zekaya bıraktı.

Yapay zeka bu süre zarfında Dünya üzerindeki farklı konumların fotoğraflarını çekti. Daha sonra bu konumları inceleyen araştırmacılar sistemin tercih ettiği bölgelere tam olarak anlam veremedi.

İlginç deneyin ardındaki Vuhan Üniversitesi araştırmacıları yapay zekanın yeryüzündeki hangi noktaları gözlemlemeyi seçeceğini görmeyi amaçlıyordu.

Bu yüzden yörüngeden yeryüzünü gözlemleyen ve yer şekillerini ölçen Qimingxing 1 uydusunun kontrolünü araştırma laboratuvarlarındaki bir yapay zeka sistemine bıraktılar.

Sistemin birkaç belirli bölgeyi seçerek buraları ayrıntılı incelediği görüldü.

Bu bölgelerden biri, Hindistan'da Ganj Nehri kıyısındaki Patna antik kentiydi. Yapay zekanın, kameraları bu büyük şehir üzerine odakladığı ve manzarayı yakınlaştırdığı görüldü.

Araştırmacılar sistemin neden bu bölgeleri seçtiğini anlayamadı. Ancak sistemin askeri hedefler doğrultusunda seçim yaptığından şüphe ediliyor.

Zira bu bölge, 2020'de sınır anlaşmazlığı nedeniyle Çinlilerle çatışan Hint ordusu alayına ev sahipliği yapıyor.

Yapay zekanın görüntülediği bir diğer yer de Japonya'nın güneyindeki Osaka metropolüydü. Buranın da Pasifik'te faaliyet gösteren ABD donanması gemilerine ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Diğer bir deyişle sistemin aslında askeri hedefleri tespit etmek için eğitilmiş olması ve bu teknolojinin nihayetinde gözetleme amacıyla kullanılabilmesi mümkün.

Sonraki Haber