Uyuşturucu mafyası Taliban’la darbe yedi
AFGANİSTAN’da 3,5 milyon uyuşturucu bağımlısı var. Bağımlılar şimdi tedaviye koşuyor. Afgan doktor Sultani, “Taliban'ın gelmesiyle mafyaların tehdidinden kurtulduk.” dedi.
ABD ve NATO'nun Afganistan'dan çekilmesiyle birlikte yeniden ayağa kalkmaya çalışan Afganistan'da, emperyalizmin bıraktığı enkaz birçok alanda kendini gösteriyor. ABD'nin uyuşturucu trafiğinde ana üs olarak kullandığı Afganistan'da uyuşturucu ihracatından milyarlarca dolarlık bir pazar oluşmuştu. Uyuşturucu mafyası ile birlikte hareket eden CIA, Afganistan'da milyarlaca dolar gelir getiren bir ağ kurmuştu. ABD, çekildikten sonra geriden 3.5 milyon uyuşturucu bağımlısı bıraktı. Toplumu büyük ölçüde afyon etkisine alan ABD'nin bıraktığı enkazda mücadele eden yeni hükümet, uyuşturucu bağımlılarını topluma kazandırmak için büyük ölçüde ilerleme kaydediyor.
'UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE ARTTI'
Başkent Kabil'in Kabil Bay bölgesinde bulunan, ülkenin uyuşturucu bağımlılarına hizmet veren en büyük hastanesi, 1200 yataklı İbn-i Sina Uyuşturucu Bağımlıları Tedavi Merkezi kapılarını AA'ya açtı. Tam kapasiteyle çalışan hastanede 50'si psikolog, 60'ı psikiyatrist 450 personel çalışıyor.
AA'ya konuşan İbn-i Sina Uyuşturucu Bağımlıları Tedavi Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Zahir Sultani, Taliban sonrasında uyuşturucu ile mücadelenin arttığını söyledi. Afganistan ekonomisinde uyuşturucu madde ticaretinin önemli bir yer tutması nedeniyle daha önce uyuşturucu mafyalarının baskısına maruz kaldıklarını belirten Sultani, Taliban'ın ülke yönetimini devralmasıyla meydana gelen değişiklikleri şu şekilde anlattı: "Taliban'ın gelmesiyle uyuşturucu bağımlılarını toplama işlemi arttı. Son 2 ayda 3 binden fazla bağımlıyı topladık ve hastanede tedavi edip ailesine teslim ettik. Daha önce uyuşturucu mafyaları tarafından çok tehdit alıyorduk. Hatta Taliban öncesi hastanemize silahlı saldırı yapılmıştı. Uyuşturucu mafyaları müşterilerini kaybetmek istemiyor ancak Taliban'ın gelmesiyle bu tehdit ortadan kalktı. Şu ana kadar böyle bir tehdit almadık."
'BAĞIMLILARIN ÇOĞU YOKSUL'
Bağımlıların çoğunun işsiz, dar gelirli ailelere sahip ya da sokakta yaşadıklarını belirten Sultani, "Durumu iyi olanlar, uyuşturucu maddeyi ailelerinin parasıyla alıyor. Maddi durumu iyi olmayanlar ise evlerindeki eşya ve takıları zorla alıp satıyor. Sokakta yaşayanlar ise hırsızlık, dilencilik yaparak ya da kağıt-pet şişe toplayıp satarak uyuşturucu madde temin ediyor." dedi.
Sultani, tedavide başarı oranının yüzde 60'a yakın olduğunu kaydetti ve ülke genelinde 800 bini kadın 3 milyon 500 bin uyuşturucu bağımlısı bulunduğunu söyledi. Ülke genelindeki hastanelerde 4 bin yatılı bağımlı olduğunu kaydeden Sultani, tıbbi teçhizatlarının yeterli olduğunu ifade etti.
UYUŞTURUCU İHRACATI RESMİ İHRACATI GEÇMİŞTİ
Afganistan'ın ABD tarafından uyuşturucu merkezine dönüştürülmesi ve Afgan halkının afyon bağımlısı yapılması pratikte de karşılaşılan bir durum. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'ne (UNODC) göre, 2019'da Afganistan'daki afyon ticaretinden elde edilen toplam gelir 1,2 milyar dolar ile 2,1 milyar dolar arasındaydı. Şubat 2021 UNODC raporunda, Afyondan elde edilen brüt gelirin, 2019'da ülkenin resmi olarak kaydedilen yasal ihracatının değerini aştığı belirtiliyor. Yani ABD'nin kurduğu uyuşturucu ağı ülkenin resmi kayıtlı ekonomisinin ötesine geçmişti.