Uzaya çıkacak Türk bayrağı yolculara emanet

Türkiye'nin uzay yolcuları; Hava Kuvvetlerinden pilot Alper Gezeravcı ve yedek olarak seçilen Roketsan'da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan mühendis Tuva Cihangir Atasever, TEKNOFEST'teydi. Bu yılın son çeyreğinde uzayla buluşacak yolcular, Türk bayraklarını teslim aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2023'ü ziyaret etti. Etkinliğe Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe de katıldı. Erdoğan, Türkiye'nin uzay yolcularını da tanıttı.

TEKNOFEST 2023'ü ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yapacağı konuşma öncesi yanında bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 6 Şubat depremlerinin ardından Türkiye'yi hiç yalnız bırakmadığını, Azerbaycan arama kurtarma ekiplerinin kendileriyle beraber olduğunu, Aliyev'in Kahramanmaraş'a 1000 kalıcı konut sözü verdiğini söyledi.

Aliyev'in okuluyla camisiyle yurduyla birçok konutla beraber deprem bölgesinde adeta bir Azerbaycan şehri inşa etmeye karar verdiğini belirten Erdoğan, Aliyev'le birlikte 24 derslikli Haydar Aliyev İlkokulu Temel Atma Töreni'ne canlı bağlantıyla katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında gençlere şöyle seslendi: “Gençler, bugün burada sadece Türkiye Yüzyılı'nın mimarları yok. Burada aynı zamanda geleceğin Hezarfen Ahmedi Çelebileri, istikbalin Uluğ Beyleri, Ferganileri, Birunileri, Ali Kuşçuları var. Burada, hayalleri yarım kalan Vecihi Hürkuşlar, Nuri Demirağlar, Nuri Killigiller, Şakir Zümreler var. Burada okuyan, araştıran, ülkesi ve vatanı için yüreği çarpan, yarının bilim adamları, mühendisleri, münevverleri, girişimcileri var. Aynı zamanda, burada çok değerli dünürüm, rahmetli Özdemir Bayraktarları var.”

Erdoğan, Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek Alper Gezeravcı'nın Hava Kuvvetleri Komutanlığında önemli başarılara imza atmış kahraman bir Türk pilotu, yedek olarak seçilen Tuva Cihangir Atasever'in de Roketsan'da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan bir sistem mühendisi olduğunu söyledi.

UZAY İSTASYONUNDA 14 GÜN

Bundan 2 sene önce küresel uzay yarışında ülkeyi üst liglere taşıyacak Milli Uzay Programı'nı kamuoyuna açıkladıklarını anımsatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün bu hayalleri gerçeğe dönüştürme yolunda önemli bir adım daha atıyoruz. Mayıs ayında başlattığımız süreçte bir asil, bir yedek olmak üzere 2 uzay yolcumuzu belirledik. Öncelikle uzay yolcusu olmak üzere başvuruda bulunan binlerce vatandaşımıza teşekkür ediyoruz. Binlerce talipli arasından uzay yolcusu olma hakkını kazanan arkadaşlarımızı da tebrik ediyoruz. Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevine çıkacak arkadaşımız Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak. Uzay yolcumuz bu görevde ülkemizin kıymetli üniversite ve araştırma kurumlarının hazırladığı 13 farklı deney gerçekleştirecek. Yedek adayımız da bir yörünge altı uçuşu gerçekleştirerek eğitimini pekiştirecek. Uzay yolcumuzun uzayla buluşma zamanı 2023 yılının son çeyreği olarak planlanıyor.”

21 YIL GÖREV YAPTI

Alper Gezeravcı, Hava Harp Okulu elektronik mühendisi olarak mezun oldu. ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde harekat araştırması bölümünde yüksek lisansını tamamladı. F-16 pilotu Alper Gezeravcı, 21 yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığında görev yaptı. Yedek aday Tuva Cihangir Atasever de Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini de California Üniversitesi’nde tamamladı.

'KAHRAMAN BİR TÜRK PİLOTU'

Erdoğan, Türkiye'nin gücünün ve kararlılığının sembolü olacak bayrağı, uzayda gururla taşıyacak uzay yolcularını tanıma vaktinin de geldiğini belirtti. Tanıtım filminin izlenmesinin ardından konuşmasına devam eden Erdoğan, "Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek Alper Gezeravcı kardeşimiz Hava Kuvvetleri Komutanlığımızda önemli başarılara imza atmış kahraman bir Türk pilotumuz. Yedek olarak seçilen Tuva Cihangir Atasever kardeşimiz de Roketsan'da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan bir sistem mühendisimiz. Her iki kardeşimizin görevlerini en güzel şekilde yerine getireceklerinden hiçbir şüphe duymuyorum. Rabb'imden kendilerine muvaffakiyetler niyaz ediyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzaya gidecek Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever'e, uzaya götürecekleri Türk bayraklarını teslim etti. Bayrakları alan Gezeravcı ve Atasever de peçlerini çıkararak, Erdoğan'a takdim etti.

Ardından sahneye davet edilen iki uzay yolcusunun ailesi de Erdoğan'la sohbet etti. Erdoğan, uzay yolcuları ve aileleriyle TEKNOFEST pozu vererek hatıra fotoğrafı çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezeravcı ve Atasever ile de ayrıca TEKNOFEST pozu verdi.

‘MANDACILIK’ TEPKİSİ

Erdoğan, Altılı Masa'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Atatürk Havalimanı'nı ABD merkezli şirkete verme vaadine yönelik şunları söyledi: “9'lu koalisyonun adayı, bir gece yarısı yayınladığı video ile yine ipe sapa gelmez bir sürü şey söylüyor. FETÖ'cülerle hamburger yemek için gittiği Amerika'da kendisine verilen talimatları tek tek ifşa etmeye başladı. Milli teknoloji projelerinin sergilendiği TEKNOFEST'e ev sahipliği yapan şu havalimanımızı Amerikalı bir şirkete vermeyi taahhüt etti. Ülkemize, milletimize ve ordumuza hizmet eden yerli, milli şirketler varken, Amerikan firmalarının reklam ajanslığına soyunmanın adı mandacılıktır.

“Bay bay Kemal, senin o görüştüğün kişiler benimle görüştü ve Türkiye'de böyle bir yatırım yapma arzularının olduğunu söylediler. 'Buyurun gelin.' dedim. Bizim kapımız yeter ki yatırımcı olsun herkese açık, hiçbir mani yok. O gün bugündür bir daha biz görmedik. Türkiye'de yatırım yapmak yürek ister yürek ve bir de Türkiye'de güvenilir iktidarın olduğunu görmeyi gerektirir. Savunma sanayinde tam bağımsız Türkiye hedefini baltalamaya çalışanların bir asır önce İstiklal Harbi'mize karşı çıkan İngiliz ve Amerikan Muhipleri Cemiyetleri'nden hiçbir farkı yoktur. Kılıçdaroğlu ve yandaşlarının yönetiminde Gazi'nin partisi, Amerikan Muhipleri Cemiyeti'ne dönüşmüştür.”

Sonraki Haber