Uzayın gizemi çözülüyor! İşte daha önce görmediğiniz yeni görüntüler

James Webb Teleskobu ile çekilen görüntülere yenileri eklenmeye devam ediyor. Böylelikle de uzayın gizemi yavaş yavaş çözülüyor. İşte daha önce görmediğiniz yeni görüntüler...

Uzayın gizemi çözülüyor! İşte daha önce görmediğiniz yeni görüntüler

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nın ortak çalışmasıyla Dünya'dan 2.600 ışık yılı uzaklıktaki Halka Nebulası'nın daha önce hiç görülmemiş fotoğrafları çekildi.

James Webb Uzay Teleskobu tarafından şaşırtıcı ayrıntılarla görüntülenen Halka Nebulası, Güneşin gösterişli geleceğine bir bakış sunuyor.

Görüntü, 4,000 yıl önce bir yıldızın ölmesiyle ortaya çıkan ve genişleyen gaz halesini gösteriyor. Halkanın tam merkezinde, bir yıldızın yakıtı bittiğinde geride kalan ultra sıcak ve yoğun yıldız çekirdeği olan yeni doğmakta olan bir beyaz cüce yer alıyor. Beyaz cüceler o kadar sıcaktır ki mor ötesi ışık ve X-ışınları yayarak çevrelerindeki gazın gökkuşağı renklerinde parlamasına neden olurlar.

Yaklaşık altı milyar yıl sonra görevini tamamladığında Güneşi de bekleyen şey budur.

Yaklaşık altı milyar yıl içinde hidrojeni tükenecek olan Güneşi de aynı kader beklemektedir; dış katmanları yerçekiminin etkisinden kurtulup kendine ait parlayan bir halka oluşturmadan önce şişerek kırmızı bir dev haline gelecektir.

Yeni görüntü, Nasa, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'nın ortak çalışması olan ve Dünya'dan bir milyon mil ötedeki evreni inceleyen 10 milyar dolarlık (7,4 milyar sterlin) James Webb Uzay Teleskobu (JWST) tarafından çekildi.

Optik bir yanılsama da görüntüde bir soru işareti görünümü verdi.

Gezegenimiz dışında ne var? Görünüşe göre uzay, teleskop tarafından yakalanan bu optik yanılsama ile bu soruyu bulmaya hevesli.

University College London'da JWST Halka Nebulası Görüntüleme Projesi'nin baş bilim insanı Profesör Mike Barlow şunları söyledi:

James Webb Uzay Teleskobu bize Halka Nebulası'nın daha önce hiç görmediğimiz olağanüstü bir görüntüsünü sağladı. Bir yıldızın yaşamının son bölümlerine, deyim yerindeyse Güneş'in uzak geleceğinin bir önizlemesine tanık oluyoruz ve JWST'nin gözlemleri bu hayranlık uyandıran kozmik olayları anlamak için yeni bir pencere açtı. Yüksek çözünürlüklü görüntüler sadece Nebula'nın genişleyen kabuğunun karmaşık ayrıntılarını sergilemekle kalmıyor, aynı zamanda merkezi beyaz cücenin etrafındaki iç bölgeyi de mükemmel bir netlikte ortaya koyuyor.
Yaklaşık 2,600 ışık yılı uzaklıktaki evren işte böyle görünüyor.

'ŞU ANDA GÖRDÜĞÜMÜZ ŞEY MUHTEŞEM'

Halka Bulutsusu, takımyıldızımız Harp Lyra yönünde yaklaşık 2.600 ışık yılı uzaklıkta yer alır ve soluk beyaz bir duman halkası olarak görünen küçük teleskoplarla görülebilir.

Parlayan materyali püskürten yıldız, gaz halesinin tam merkezinde küçük beyaz bir nokta olarak görülebiliyor ve bu yıldız sadece yaklaşık 4.000 yıl önce oluşmuş.

Tıpkı havai fişekler gibi, nebuladaki farklı kimyasal elementler de belirli renklerde ışık yayıyor.

Muhteşem bir ışık gösterisi olan Halka Nebulası, Harp Lyra takımyıldızında bulunabilir.

Görüntüleri inceleyen ekip, 'çizgiler' olarak adlandırılan ve yaklaşık olarak merkezi yıldızı işaret eden, kaynağı net olmayan birkaç yüz gizemli doğrusal özellik buldu.

Ayrıca, bazıları kuyruk geliştirmeye başlayan ve gezegen büyüklüğünde kuyruklu yıldızlar gibi davranan yaklaşık 20.000 daha soğuk gaz kümesi buldular.

Manchester Üniversitesi Astrofizik Profesörü Albert Zijlstra şunları söyledi:

Daha önce hiç görmediğimiz kadar iyi olan görüntülerdeki ayrıntılar bizi hayrete düşürdü. Gezegenimsi nebulaların güzel olduğunu hep biliyorduk. Şimdi gördüklerimiz ise muhteşem. Bu görüntüler estetik çekicilikten çok daha fazlasına sahip; yıldız evrimi süreçlerine dair zengin bilimsel bilgiler sunuyorlar.

JWST Halka Nebula Görüntüleme Projesi'nin eş lider bilim insanı.Dr. Cox ise bu gelişme hakkında şunları ifade etti:

Bu görüntüler estetik bir çekicilikten çok daha fazlasına sahip; yıldız evrimi süreçlerine dair zengin bilimsel bilgiler sunuyorlar. Halka Bulutsusu'nu JWST ile inceleyerek, yıldızların yaşam döngüleri ve kozmosa saldıkları elementler hakkında daha derin bir anlayış kazanmayı umuyoruz.

Kaynak: The Telegraph

Sonraki Haber