Uzman ekip Zaporijya Nükleer Santrali’ne gidiyor

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan (IAEA) bir uzman ekip, Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’nde inceleme yapacak. 14 kişilik ekibin amacı, santral çevresindeki çatışmaların herhangi bir nükleer sızıntı veya tehlikeye yol açıp açmadığını tespit etmek

IAEA'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "ISAMZ" olarak adlandırılan misyonun “tesisteki fiziksel hasar”, “emniyet ve güvenlik sistemlerinin işlevselliği” ve “personelin çalışma koşullarını” değerlendireceği belirtildi.

 IAEA Direktörü Rafael Mariano Grossi de bir açıklamada bulundu. Grossi, inceleme yapacak ekinin fotoğrafını paylaşarak şunları yazdı:“O gün geldi, IAEA'nın 'Zaporijya Destek ve Yardım Misyonu' yola çıktı. Ukrayna'nın ve Avrupa'nın en büyük nükleer tesisinin emniyet ve güvenliğini korumalıyız. Hafta sonu Zaporijya Nükleer Santrali'nde olacak olan bu misyona liderlik etmekten gurur duyuyorum.”

 Zaporijya, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali konumunda. 3 bin 700 megavat kapasiteli Santral, 6 nükleer reaktörüyle Ukrayna'nın elektrik ihtiyacının yüzde 20'sini karşılıyor.

 Son haftalarda Rusya ve Ukrayna birbirlerini santral civarında saldırılar düzenlemekle suçluyordu. Kamuoyunda santral etrafındaki çatışmaların ciddi bir radyasyon sızıntısına yol açabileceği endişeleri geçerliliğini koruyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, IAEA ziyaretini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Peskov “Bu misyonu uzun süredir bekliyoruz ve bunun gerekli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Sonraki Haber