Uzman isim uyardı: Büyük İstanbul depremi kapıda! Sadece İstanbul'u etkilemeyecek

Son haftalarda Marmara’da meydana gelen depremler vatandaşları telaşlandırdı. Uzmanlar, depreme karşı önemli uyarılarda bulundu.

Başta İstanbul olmak üzere birçok ilde hissedilen, 17 Aralık gecesi meydana gelen Yalova Çınarcık depreminin ardından “Büyük Marmara depreminin habercisi mi?” sorusu gündemde. İstanbullunun yüreklerini ağzına getiren depremi, Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Aydınlık’a değerlendirdi. Pampal, depremin büyük İstanbul depremini tetiklemediğini söyledi ancak önemli uyarılarda bulundu.

‘İHTİMAL DÜŞÜK’

Pampal, Yalova Çınarcık depreminden sonra büyük bir depremin olma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi:

“Kuzey Anadolu fayının güney kolu var. Gölyaka, Pamukova, İznik, Bandırma Körfezi’nden güneye dönüp Çanakkale'nin doğusundan Balıkesir civarına Ege’ye doğru uzanan güney kolda oldu. Bu güney kolun üzerinde daha önce Mudanya depremi oldu. Bu biraz daha Yalova'nın kuzeyinde. Çınarcık-Çukurlu bölgesinde bir takım tarihi faylar var. O bölge aktif ama o bölgede 6-7 şiddetleri arası deprem üretme potansiyeli olan kırılmamış parçalar var. Deprem olma ihtimali var ama çok yüksek değil.”

‘250 YIL GEÇTİ YENİDEN DEPREM OLACAK’

Büyük İstanbul depremine dikkat çeken Pampal, kırılması beklenen fayın 7 üzerinde deprem üretebileceğini kaydetti:

“Asıl büyük İstanbul depremi diye konuşulan deprem Kuzey kol üzerinde Silivri açıklarındaki Marmara fayının kırılmasıyla olacak. Bu 7 üzeri deprem üretme potansiyeline sahip. 1766 depremini üretmiş bir fay. 250 yıla yakın süre geçmiş ve yapılan tahminlere göre de tekrarlanma süresi 250 yıl gibi hesaplanmış. O bakımdan bizi teyakkuz altında tutuyor. Daha önce 2019'da 5,8'lik bir deprem olmuştu Batı tarafında. O zaman da kaygılanmıştık.”

MARMARA BÖLGESİNİN TAMAMI ETKİLENECEK

Söz konusu beklenen depremin Marmara bölgesinin tamamını etkileyeceğini söyleyen Pampal şöyle konuştu:

“Son olarak meydana gelen deprem bu faylar üzerinde değil; Güneyde Yalova civarında küçük bir fayın kırılmasıyla olan bir deprem. Kuzeyi etkileyecek bir deprem değil. Ama Kuzeyin tetiklenmeye zaten ihtiyacı yok. O bir şekilde önümüzdeki yıllarda kırılacak ama ne zaman kırılacak; bu deprem ne zaman olacak? Bunu bilmiyoruz. Şu anda yapacağımız şey ‘Deprem ne zaman olacak?’ sorusuna cevap aramak değil. Riskleri azaltmak. Artık başladık, kentsel dönüşümü hızla uygulamak, İstanbul'u depreme hazırlamak... Sadece İstanbul değil, Marmara bölgesini depreme hazırlamak gerek. Deprem sadece İstanbul'u etkilemeyecek. İstanbul'u, Tekirdağ'ı, Çanakkale'yi, Bursa'yı, Balıkesir'i, İzmit'i, Sakarya'yı etkileyecek. Ama Doğu bölgedeki 99 depreminde yıkılmış ve yeniden imar edilmiş olan Sakarya, Yalova ve İzmit Kocaeli daha az etkilenecektir. Çünkü zaten orada çürük olanlar, dayanıksız olanlar yıkıldı. Ağır hasar gördü, yenilendi. 1999'dan günümüze kadar o bölgenin yapısı depreme hazırlandı. O bakımdan daha az kayıp verilebilir.”

‘HAZIRLIKLAR DERHAL BAŞLAMALI’

Büyük İstanbul depremi için hazırlıkların derhal başlaması gerektiğini söylen Pampal yöneticilere seslendi:

“Ancak İstanbul başta olmak üzere Marmara bölgesi zaten Türkiye'nin ekonomisinin, sanayisinin haliyle nüfusun yoğunlaştığı bölge. Depreme en az hazır olan bölge. Başta İstanbul'u kastediyorum. Buralara yoğunlaşmamız ve bu konuda mümkünse bir şeyler yapmamız lazım. Hem de acil. Bu depremler de bize ‘Tembellik yapmayın, tartışmayla zaman geçirmeyin. Oturun bu yapılarınızı depreme hazırlayın. Bak ben buradayım geliyorum, gelirsem fena yaparım. Canınıza okurum. Canınızı acıtırım.’ demek istiyor. Bu mesajı da alalım artık. Hala tartışıyoruz. Yok yerel yönetimler yok genel yönetimler... El birliğiyle bu milli meseleyi vatandaşımızı bilinçlendirerek, onları dahil ederek çözebiliriz. Başka türlü çözemeyiz.”

MTA HARİTASINI GÜNCELLEDİ

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTS) güncellenmiş diri fay hattı haritasını paylaştı. Buna göre Türkiye'de 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay yer alıyor. MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.

Sonraki Haber