Uzmanı açıkladı! Demans tarihe karışıyor: Şifası çilekte...

Bir bilim dergisinde yayınlanan yeni araştırma, çilek tüketiminin demansa karşı koyabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre bir porsiyon çilek, beyin sağlığını destekleyerek zihin keskinliğinin korunmasına yardımcı oluyor.

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ve yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren bir sağlık sorunu olan demans (bunama)'nın tedavisine yönelik çalışmalar uzun yıllardır sürüyor. Hafıza kaybı ve bilişsel yetilerde azalma gibi belirtilerle kendini gösteren demans, özellikle yaşlı bireylerde kendini gösteriyor. Yeni bir araştırma, çilek meyvesinin içeriğinde bulunan bileşenlerin demans riskini azaltabileceğini ortaya koydu. Peki çilek, demans hastalığının tarihe karışmasına yardımcı olabilir mi? İşte o araştırma...

DEMANSA KARŞI ÇİLEK TÜKETİN

Bilim dünyası, demans hastalığına bir çözüm bulabilmek amacıyla geçmişte yüzlerce çalışma gerçekleştirdi. Ancak Nutrients dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, günlü olarak tüketilen bir porsiyon çileğin beyin sağlığını destekleyebileceğine dair umut verici bilgiler sundu.

UC Tıp Fakültesi Psikiyatri ve Davranışsal Sinirbilim Bölümü'nde fahri profesör olan Dr. Krikorian'ın 2022 yılında yaptığı çalışma, yaban mersini meyvesinin bunamayı geciktirmedeki bilişsel faydalarını ortaya koydu. Yaban mersininin ardından gözlerini çilek meyvesine çeviren Dr. Krikorian ve ekibi, çileğin de benzer etkilere sahip olduğunu keşfetti.

Krikorian, "Hem çilek hem de yaban mersini, metabolik ve bilişsel iyileştirmeler gibi çeşitli meyve sağlığı yararlarına dahil edilen antosiyaninler adı verilen antioksidanlar içerir. Düzenli olarak çilek veya yaban mersini tüketen kişilerin yaşlanmayla birlikte bilişsel gerileme hızının daha yavaş olduğunu gösteren epidemiyolojik veriler var." diyerek araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Araştırmanın sonucuna göre çilek, yaşlanmayla birlikte daha sık görülmeye başlanan demans belirtilerini yavaşlatarak adeta zamanı durduruyor.

Bu çalışma özünde, çileğin zihinsel keskinliğin korunmasında önemli bir rol oynayabileceği olasılığını ortaya koydu.

Sonraki Haber