Uzmanı uyardı: Kulak kirine dokunmayın

Kulak çubuğuyla temizlediğiniz kulak kiri olarak adlandırılan sıvı aslında kulak yolunu korumak ve temizlemek için vücut tarafından üretilen doğal bir maddedir. Kulak kirinin sağlımıza faydası nedir? Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Koçu Dr. Eric Berg kulak kiri hakkında bilimsel açıklamalarda bulundu.

Kulak kirinin hijenik olmadığını düşünerek, kulaklarınızı hep temiz tutmak istiyor olabilirsiniz ancak kulak kiri, vucüdun kulağı temizlemek için kendi ürettiği doğal bir salgıdır. Kulağın iç yüzeyini nemli tutar ve tozun veya herhangi bir başka dış etkenin kulak yüzüyinize yerleşmesini veya mantar oluşumu engeller. Kulak çubuklarıyla'' kulak kirini'' temizlemeye çalışmanız halinde kulak yolunuzu tıkayabilir, ya da kulak zarızın yırtılmasına yol açabilirsiniz. Öte yandan basit gibi görünen bu işlem duyma kayıplarına da yol açabilir. Kulak çubuğu paketine dikkati bakarsanız; ''Kulak çubuklarını kulak kanalınıza sokmayın'' uyarısını görürsünüz. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Koçu Dr. EricBerg kulak kirini doğal yollarla temizleyebileceğinizi ve aslında kulak kiri olarak bilinen kulak yağının sağlığa faydalarını paylaştı.

KULAK YOLU DAR BİR YAPIYA SAHİPTİR

Kulak yolunuz yapısı itibariyle dardır. KBB uzmanları kulağa yabancı cisimlerle müdahele edilmesini kesinlikle önermemektedir. Eğer kulak yolunda sizi rahatsız edecek, duymanızı kısıtlayacak derecede bir kulak kiri birikmesi varsa, kulak salgınız normalden fazla üretiliyorsa buna müdale edebilcek tek kişi bir KBB doktorudur. Sağlıklı Yaşam Koçu Dr. Eric Berg ifade ettiğine göre, kulak kiri, keratin proteini, ölü deri hücreleri ve uzun zincirli yağ asitleri ve kolesterolden oluşur. PH değeri ise hafif asidiktir. Öte yandan 10 milyon'un üzerinde bakteri içerirler ancak bu bakteriler birer savaşçıdır yani vücudunuz için yararlıdır.

KULAK KİRİ MİKROPLARIN İÇ KULAĞA GİRMESİNİ ÖNLER

Dr. Eric Berg: Kulak kirini bedeninizin salgıladığı doğal bir maddedir. Patojenlere karşı korunmak için üretilen bu salgı gözle görülmeyen mikro organizmaların kulağa yerleşmesini ve mikropların iç kulağa girmesini önler. Vucüt ile bakter sürekli bir etkileşim halindedir; bununuzda ve ağzınızda da faydalı bakteriler bulunur. Aynı durum cilt bariyeriniz içinde geçerlidir. Aslında kulak kiri olarak adlandırdığınız salgı cildinizin ürettiği yağ ile aynıdır. Eğer sürekli olarak bu yararlı organizmalardan kurtulmaya çalışırsanız, vucüdunuzu savunmasız bırakırsınız dedi.

DOĞAL YÖNTEMLERLE KULAK KİRİ NASIL ÇIKARILIR?

1 damla hidrojen peroksiti zeytinyağı ile karıştırarak kulağınıza sürmek kulak kirinizi yumuşarak dışarı akmasını sağlayacaktır. Kekik yağını veya greyfurt yağını da kullanabilirsiniz. Bu yağlar doğal olduğundan kulağınıza zarar vermeyecek. Sadece kulak kiri olarak adlandırdığınız sıvıyı yumuşatacaktır.

Kaynak: Dr. Eric Berg Youtube Arşiv

Derleme: Sariye Nur Dönmez/ Aydınlık.com

Sonraki Haber