Uzmanlar açıkladı! Beyin sağlığını korumak için her gün mutlaka yapmalısınız...

Çocukluğun erken evrelerinden itibaren beyin sağlığımızı korumak için uygulamamız gereken birçok davranış var. Oldukça basit gibi gözüken fakat sağlıklı bir beyin için olmazsa olmaz bu yöntemleri sizler için haberimize taşıyoruz…

Sağlıklı çalışan bir beyin, yaşamımız boyunca sürdürdüğümüz tüm fonksiyonlar üzerinde direkt olarak etkili. Beynin çalışma prensibi duyusal, bilişsel ve davranışsal anlamda ne kadar sağlıklı olduğunuza göre şekilleniyor. Yani fiziksel kondisyonumuz, sosyal çevremiz ve zihinsel çalışma şartlarımız, beynimizi geliştiren ve farklı durumlara uyum sağlamasını destekleyen etkenler arasında. Bedenimizin her bir zerresini çalıştırma yetisine sahip olan beyin, sürekli kendini geliştirebiliyor, yenileyebiliyor ve bu durumu yaşamımız boyunca devam ettiriyor. Durum böyleyken yaşımız ilerledikçe beyin sağlığımızı korumak daha da önemli bir hâl alıyor. Peki daha sağlıklı bir beyin için nelere dikkat edilmeli? Hangi davranışlardan uzak durulmalı? Tüm bu soruların cevabını sizler için hazırladığımız haberimizde bulabilirsiniz…

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN UZAK DURULMASI GEREKEN ALIŞKANLIKLAR

Vücudumuzun merkezi olan beynimizin sağlıklı bir şekilde çalışması için uzak durmamız gereken bazı alışkanlıklar mevcut. Bu alışkanlıklar yalnızca beyin sağlığımızı olumsuz etkilemekle kalmıyor, bedenimizin diğer kısımlarında da ciddi hastalıklara yol açabiliyor. İşte beyin sağlığımız için vazgeçmemiz gereken şeyler:

SİGARAYI BIRAKIN

Sigara tüm hastalıklara yol açabilme potansiyeline sahip. Beyin sağlığı üzerinde ise direkt olarak etkili. Sigara içmek damar tıkanıklığı ve daralması gibi sorunlara yol açarak felç riskini yükseltiyor. Sigarayı bırakarak bu riski azaltmak ve beyin sağlığını daha da güçlendirmek mümkün.

AŞIRI ALKOL TÜKETİMİNİ DURDURUN

Beyin sağlığımız üzerinde direkt olarak etkili olan bir diğer ürün ise alkol. Aşırı alkol kullanımı tıpkı sigarada olduğu gibi felç riskini oldukça arttırıyor. Bununla birlikte karaciğer üzerinde de birçok olumsuz etkiye sahip. Dolayısıyla alkol tüketiminde kendimizi sınırlandırmamız gerekiyor.

STRESTEN UZAK DURUN

Hayatın yoğun temposu içerisinde en çok göz ardı ettiğimiz durumlardan biri de stres. Gün içerisinde birçok kez stres altında kalıyor olabiliriz. Ancak bu durumu minimuma indirmemiz hem beyin fonksiyonlarımızın doğru çalışması hem de daha ciddi problemlere yol açmaması adına oldukça önemli. Bu nedenle stres kontrolü yapmayı öğrenmeli ve aşırı stresten uzak durmalıyız.

FAZLA KİLOLARDAN KURTULUN

Diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve daha birçok ciddi sağlık sorununun altına yatak etken fazla kilolarımız. Tüm bu hastalıklar beyin sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahip. Bu nedenle hiç zaman kaybetmeden fazla kilolarımızdan kurtulmak için harekete geçmeliyiz.

SAĞLIKLI BİR BEYİN İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Beyin sağlığımız için nelerden uzak durmamız gerektiğini öğrendik. Ancak bunlar tek başına yeterli değil. Daha sağlıklı çalışan bir beyne sahip olmak için alışkanlık haline getirmemiz gereken bazı davranışlar da bulunuyor. Gelin bunlara hep birlikte göz atalım…

SPORUN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜNÜ KULLANIN

Düzenli spor yapmanın vücudumuz için faydalarını anlatmakla bitiremeyiz. Ancak başlıca şeylerden bahsedecek olursak düzenli egzersiz yapmak kalp, damar, tansiyon ve diyabet hastalıklarının önüne geçiyor. Ayrıca spor esnasında beynimizde salgılanan endorfin hormonu, daha mutlu hissetmemize ve stresten uzaklaşmamıza olanak tanıyor. İlerleyen yaşlarda demans, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklarla karşı karşıya gelmemek için gençlik yıllarından itibaren düzenli spor yapmak oldukça önemli.

TÜKETTİĞİNİZ GIDALAR ÜZERİNDE SEÇİCİ OLUN

Beynimizin gelişim süreci anne karnında başlıyor. Bu sebeple anne adaylarının hamilelik dönemlerinde tükettiği gıdalar çocuk üzerinde oldukça kalıcı etkilere sahip. Anne adaylarının ıspanak, şalgam, limon, portakal, bezelye ve fasulye gibi folik asit içeren gıdaları tercih etmesi gerekiyor. Beyin sağlığımızı olumlu etkileyen diğer gıdalar arasında muz, balık, üzüm, çilek, kaju ve yer fıstığı gibi ürünler yer alıyor.

UYKU DÜZENİNİZE DİKKAT EDİN

Gece ve gündüz geçişlerini biyoritme uygun şekilde gerçekleştirmek beyin sağlığımız için çok önemli unsurlar arasında. Yani erken yatıp erken kalkmak siteroit ve melatonin gibi hormonların en üst seviyeden salgılanmasına neden oluyor. Bu sayede beyin daha aktif çalışarak algımız yüksek ve dinç bir biçimde günümüzü geçirmemize olanak tanıyor.

HAYATINIZDA SOSYAL AKTİVİTELERE YER AÇIN

Arkadaşlarımızla veya ailemizle geçirdiğimiz keyifli saatler beyin sağlığımız için tahmin ettiğimizden çok daha faydalı. Bu nedenle iyi çalışan bir beyin için kendimizi yalnızlığa hapsetmemeli vakit bulduğumuz esnalarda sosyalleşerek beyin fonksiyonlarımızı canlandırmalıyız.

Sonraki Haber