Uzmanlar açıkladı! Ekran bağımlılığı çocukların zihinsel gelişimine zarar veriyor

Teknoloji çağında doğan çocuklar, telefona eskiye kıyasla çok daha erken yaşlarda maruz kalıyorlar. Küçüklüklerinden beri telefona maruz kalan çocuklar hangi problemleri yaşıyorlar? Sizler için araştırdık.

Bir araştırmaya göre, günde dört saatten fazla ekran süresine maruz kalan bir yaşındaki çocuklar, özellikle 2 ve 4 yaşlarında iletişim ve problem çözme becerilerinde gelişimsel gecikmeler yaşıyor. Araştırma ayrıca, yaşıtlarından daha fazla ekran süresine maruz kalan 1 yaşındaki çocukların 2 yaşına ulaştıklarında motor, kişisel ve sosyal becerilerinin gelişiminde gecikmeler gösterdiğini ortaya koydu. Ancak bu gecikmelerin 4 yaşına kadar ortadan kalktığı belirlendi.

ÇOCUKLARINIZLA ZAMAN GEÇİRMEYE ÇALIŞIN

Çalışma, ekran süresinin gelişimsel gecikmelere neden olduğunu değil, daha fazla ekran süresine maruz kalan bebekler ile gelişimlerindeki gecikmeler arasında bir ilişki olduğunu bulmuştur. Uzmanlar, bu durumun küçük çocuklar için yüz yüze zamanın değeri ile açıklanabileceğini söyledi.

Yale Çocuk Çalışmaları Merkezi'nde gelişim psikoloğu olan David J. Lewkowicz, ebeveyn ve çocuk arasındaki yüz yüze etkileşimin, bebeklere yüz ifadeleri, kelimeler, ses tonu ve fiziksel geri bildirimin dil ve anlamı iletmek için nasıl bir araya geldiği de dahil olmak üzere zengin bir eğitim vermek için çok önemli olduğunu söyledi.

"Ekranı izlerken maalesef böyle bir şey olmuyor," dedi ve araştırma sonuçlarının kendisini şaşırtmadığını sözlerine ekledi.

EBEVEYNLER BELİRLEYİCİ UNSUR

Japonya'daki akademisyenler tarafından yürütülen bulgular, yaklaşık 8.000 küçük çocuğun ebeveynlerine verilen gelişim ve ekran süresi hakkındaki anketlerden elde edildi. Genel olarak, daha yüksek düzeyde ekran süresine maruz kalan bebeklerin, daha genç, daha düşük gelirli ve hane halkı eğitim düzeyine sahip ilk kez anne olanların ve doğum sonrası depresyon geçirenlerin çocukları olduğu görülmüştür. Çalışma, ekran süresi ile gelişimsel gecikmeler arasında bir "doz-yanıt ilişkisi" olduğunu kaydetmiştir: Bebeklere ne kadar çok ekran süresi verilirse, gelişimsel gecikmeler gösterme olasılıkları da o kadar artmaktadır.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Kaynak: NY Times

Sonraki Haber